ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Polymusic (12/2009)

Οι μοναδικοί NOMISMA μετά από την επιτυχία του πρώτου τους cd “Φως στην αγάπη” με τα τραγούδια “Όνειρα” και το ομώνυμο “Φως στην αγάπη”, επιστρέφουν με το καινούργιο τους cd με τίτλο “Δρόμοι Φωτιά”.
 
Σπουδαία τραγούδια από σπουδαίους στιχουργούς και μουσικούς όπως η Βίκυ Γεροθόδωρου, Γιάννης Χανιωτάκης (Émigré), Ανδρέας Λάμπρου, Βίκτωρ Πολυδώρου, Άκης Μελής, Daniele Fortunato κ.α.
Η έκπληξη του cd είναι τα δυο αγγλόφωνα τραγούδια “My streets of fire”, “Keep breathing” και το ιταλικό “Vicini o lontani”.

Οι ταλαντούχοι NOMISMA δηλαδή ο Νίκος ο οποίος είναι καθηγητής μουσικής στο κλαρίνο, σαξόφωνο, φλάουτο, φλογέρα και η Leida με το μαγευτικό βιολί της απόφοιτος μουσικού λυκείου ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2006 και δημιουργήθηκε το εκρηκτικό ντουέτο με την απίστευτη χημεία και σκηνική παρουσία τους.  

Τα τραγούδια από το καινούργιο τους cd θα σας κερδίσουν από την πρώτη κιόλας ακρόαση με το δυνατό “Δρόμοι Φωτιά”, “Εσένα θέλω μόνο”, “Παραμύθι για δυο”, “Είναι αργά”, “Νύχτες παγίδες”, “Κορώνα γράμματα” και “Vicini o Lontani”.

Ο δρόμος είναι στρωμένος με επιτυχίες για τους NOMISMA και το cd “Δρόμοι Φωτιά” είναι η απόδειξή ότι μόλις ξεκίνησαν το μουσικό τους ταξίδι.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας – pavloszervas@musiccorner.gr

Αυτή είναι ουσιαστικά η δεύτερη δισκογραφική δουλειά των Nomisma (δεν υπολογίζω σαν νέα κυκλοφορία το «φως στην αγάπη» του 2008 που ήταν απλά ένα repackaging του πρώτου τους album). Ο Νίκος και η Leida περπατάνε αυτή τη φορά σε … «δρόμους φωτιά», και το στοίχημα είναι αν καταφέρνουν να μεταδόσουν στον ακροατή τη φλόγα τους.

Όπως και στο προηγούμενο album τους, έτσι και εδώ οι Nomisma γράφουν κάποια δικά τους τραγούδια αλλά ουσιαστικά συνεργάζονται με πάρα πολλούς δημιουργούς, τόσο στον τομέα της σύνθεσης, όσο και στον στίχο. Αυτή τη φορά όμως οι ενορχηστρώσεις ανήκουν αποκλειστικά στον Κώστα Αναδιώτη, κάτι που έχει σαν συνέπεια ένα πιο συμπαγές ηχητικά αποτέλεσμα που κινείται σε ξεκάθαρους pop δρόμους.

Όντας και ο Νίκος και η Leida μουσικοί, που μάλιστα παίζουν κάποια πιο ιδιαίτερα όργανα (βιολί, σαξόφωνο, κλαρίνο, φλάουτο) αυτό που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να επιδιώκουν είναι να δώσουν στα όργανα έναν εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Από τους Nomisma δεν περιμένω απλώς να τραγουδάνε, περιμένω γεμάτες ενορχηστρώσεις, να «μιλάνε» με τα όργανα που οι ίδιοι παίζουν. Τουλάχιστον αυτό θα δώσει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία στο group τους την οποία πιστεύω πως μπορούν να υποστηρίξουν.

Στο ομώνυμο «δρόμοι φωτιά» του Βίκτωρα Πολυδώρου σε στίχους Βίκυς Γεροθόδωρου με το οποίο ξεκινά το cd κάνουν ακριβώς αυτό που περιμένω. Το βιολί της Leida κεντάει πάνω στη σύνθεση, δεν χρωματίζει απλά το ηχητικό αποτέλεσμα, αλλά είναι σαν να «ερμηνεύει» κι αυτό το τραγούδι! Στη συνέχεια όμως του cd αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Στα περισσότερα τραγούδια η «φωτιά» μοιάζει να χάνεται από τα όργανα και οι Nomisma αλλάζουν πλευρά και πρωταγωνιστούν περισσότερο ως τραγουδιστές παρά ως μουσικοί. Μια μουσική γέφυρα που έτσι κι αλλιώς συνηθίζεται να υπάρχει σε όλα τα τραγούδια, δεν αρκεί…

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν ακούμε κάποια όμορφα κομμάτια και στη συνέχεια. Όπως το εξαιρετικό ιταλόφωνο «Vicini o lontani» του Άκη Μελή σε στίχους Daniele Fortunato  ή το μελωδικό «είναι αργά» (Nomisma – Βίκυ Γεροθόδωρου). Ξεχώρισα ακόμα το «αχ θάλασσά μου», σύνθεση των ίδιων των Nomisma σε στίχους Θανάση Σταθόπουλου και το «σε αυτή τη πόλη» (Nomisma – Λία Γεωργάκη), ενώ ιδιαίτερο (αλλά …κάτι θυμίζει!) είναι και το αγγλόφωνο “so sorry” (μουσική Nomisma & Κ. Αναδιώτης – στίχοι Κώστας Τουλαντάς).

Το cd κλείνει με το “δρόμοι φωτιά” σε αγγλική version με τίτλο “my streets of fire”…

Γενικά έχουμε να κάνουμε με μια δουλειά που δεν προβληματίζει τον ακροατή, ακούγεται ευχάριστα. Το μειονέκτημα έλλειψης ταυτότητας που είχαμε εντοπίσει στη πρώτη δουλειά δεν υπάρχει εδώ και οι Nomisma θεωρώ πως κάνουν ένα βήμα μπροστά στη καριέρα τους με τους «δρόμους φωτιά». Ελπίζω στο μέλλον τα τραγούδια τους να αποκτήσουν ακόμη περισσότερο οργανικό χρόνο…

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Δρόμοι φωτιά
02. Παραμύθι για δυο
03. Νύχτες παγίδες
04. Εσένα θέλω μόνο
05. Vicini o lontani
06. Είναι αργά
07. Κορώνα γράμματα
08. Σε αυτή τη πόλη
09. Αχ θάλασσά μου
10. So sorry
11. My streets of fire

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here