ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Warner (12/2009)

Τώρα που οι νέοι δίσκοι σπανίζουν, ο Στάθης Παχίδης και τα Αγύριστα κεφάλια γυρίζουν στη δίνη ενός νέου CD με τίτλο «Αγύριστα κεφάλια» από τη Warner Music, για τη χαρά της εμμονής και της επιμονής.

Άσματα και μη άσματα, άλλοτε παιγνιώδη, με πλάγιο βλέμμα και εξωκάρδια, άλλοτε βαθέως αισθήματος και μετωπικού λυρισμού— αυτές είναι οι δύο άκρες του ίδιου νήματος.

Το ηχητικό κάρμα και κράμα, με ηλεκτρικές κιθάρες Κάτω Τούμπας και ακορντεόν Εγνατίας οδού, μπουζούκι Μισσισιπή και αγνό βιολογικό ραπ της ελληνικής υπαίθρου, ηχογραφήθηκε στο Magnanimous Studio της Θεσσαλονίκης επί τούτου ταυτοχρόνως και πλάι πλάι με τη μπάντα παρθένο- τριάντα-κάτι τριάντα-παρά- χωρίς τα μπότοξ της τεχνολογίας και του προηχογραφημένου – ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Με εξώφυλλο τον υπομονετικό, αλλά και ως γνωστόν ολίγον πεισματάρη γαϊδαράκο, κυκλοφορεί ο δίσκος «Αγύριστα κεφάλια», του ιδρυτικού μέλους των “Άγαμων Θυτών”, Στάθη Παχίδη. Μετά από δέκα χρόνια απουσίας από τα δισκογραφικά πράγματα, επιστρέφει δριμύτερος, με ένα album σε στίχους και μουσική εξ’ ολοκλήρου δικούς του και καταφέρνει μέσα από τα τραγούδια του, να αγγίζει θέματα και καταστάσεις, που όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε βιώσει.

Η δουλειά αυτή τα έχει όλα, χωρίς όμως να σε κουράζει. Δένει αρμονικά τον λαϊκό ήχο και τους rap ρυθμούς με τη jazz, τη reggae μουσική αλλά και με πιο rock στοιχεία. Το CD ξεκινά με τις σειρήνες ενός περιπολικού, για να ακολουθήσει η εύθυμη και παιχνιδιάρικη μελωδία της «Ακαπνιάς», σε στίχους που εκφράζουν τους απανταχού «υπό διωγμόν» καπνιστές. Ακολουθούν έντεκα τραγούδια, που το καθένα ξεχωριστά έχει κάτι να σου πει. Σε κάποια, όπως το «Φαίνεται», το «Ένα σ’ Αγαπώ», το «Εσύ γεννήθηκες για μένα», και το «Θέλω να ’ρθεις χαράματα», σίγουρα μπορεί να βρει κανείς κάποιο κομμάτι από τον εαυτό του ή μια ιστορία από τη ζωή και τους έρωτές του.

Στα υπόλοιπα φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που και ο ίδιος ο Στάθης Παχίδης αναρωτιέται: «Τι είν’ ο άνθρωπος χωρίς τις εμμονές του»; Στο επίκαιρο κομμάτι «Τοίχο-τοίχο», γίνεται λόγος για το αδιέξοδο των καρτών, των πιστώσεων και των δανείων, ενώ με το «Στις δικές μου ακτές», μολονότι αναφέρεται στα ακρογιάλια του μυαλού του, μπορεί πολύ άνετα να σε ταξιδέψει στις Μπαχάμες, στη Χαβάη ή σε οποιονδήποτε άλλο εξωτικό προορισμό, λόγω του reggae ρυθμού που ντύνει τους στίχους του.

Στις εκπλήξεις του δίσκου ανήκει η διασκευή του παραδοσιακού, σατυρικού τραγουδιού από την Κάρυστο, «Επαντρεύαν ένα γέρο». Στο κομμάτι αυτό, εκτός από τη συμμετοχή των έτερων Θυτών, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Σταρόβα, Χρήστου Μητρέντζη και Έλσας Μουρατίδου, βλέπουμε και την ομαλή συνύπαρξη διαφορετικών ειδών, σ’ ένα πραγματικά απολαυστικό αποτέλεσμα. Ο δίσκος τέλος, κλείνει με τον πλέον ιδανικό τρόπο, με ένα ευαίσθητο, αυτοβιογραφικό τραγούδι, το οποίο περιγράφει «Κάποια ψεματάκια» και εκφράζει όλους εμάς που κατά καιρούς τα έχουμε πει, έτσι, ίσα για «να ημερεύει η ψυχή…»

Στα συν μίας πραγματικά αξιόλογης δουλειάς, πρέπει να προστεθεί και το ένθετο βιβλιαράκι με πολύ όμορφο artwork, φωτογραφίες των συντελεστών και σημείωμα του καλλιτέχνη. Σε αυτό προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι μνημονεύεται και το παραμικρό «δάνειο» του δίσκου, τη στιγμή που σε άλλες δισκογραφικές δουλειές, κάποιοι θεωρούν περιττό να αναφέρουν ακόμα και το ότι κάποια τραγούδια είναι διασκευές.

Ο Στάθης Παχίδης, ως «αγύριστο κεφάλι», δημιούργησε έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό δίσκο, που όπως και ο ίδιος επισημαίνει, αντικατοπτρίζει απόλυτα την ιδιοσυγκρασία του.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Ακαπνιά (συμμετέχει η Χορωδία Καπνιστών)
02. Φαίνεται
03. Επάντρευαν ένα γέρο (παραδοσιακό Καρύστου)
     (συμμετέχουν Ιερ. Μιχαηλίδης, Δημ. Σταρόβας, Αλ. Παπαδόπουλος, Χρ. Μητρέντζης, Στ. Πασίδης και Έλσα Μουρατίδου)
04. Τρόμπας εγκώμιον (Έλσα Μουρατίδου)
05. Τοίχο τοίχο (συμμετέχει ο Θ. Αθερίδης)
06. Στις δικές μου ακτές (Έλσα Μουρατίδου – Παν. Μανουηλίδης)
07. Ένα σ’ αγαπώ (Έλσα Μουρατίδου)
08. Εσύ γεννήθηκες για μένα
09. Θέλω να ‘ρθεις χαράματα
10. Μια στιγμή (Έλσα Μουρατίδου)
11. Μη μας δούνε
12. Κάτι ψεματάκια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here