ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Sony Music (12/2009)

 Το δεύτερο album των Νέα Τάξη Πραγμάτων (ή ΝΤΠ.) είναι γεγονός και περιλαμβάνει 14 τραγούδια δίνοντας νέα πνοή στην πολύπαθη ελληνική Hip-Hop σκηνή. Στίχοι που ξεχειλίζουν λυρισμό και ολοκληρωμένες ηχητικές συνθέσεις, δημιουργούν το ξεχωριστό ηχόχρωμα του group.

Ξεχωρίζουν με το πρώτο άκουσμα ‘Η Απουσία (v. 2009)’ με την συμμετοχή της ηθοποιού του Εθνικού θεάτρου, Στεφανίας Γουλιώτη, καθώς και η διασκευή στο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή “Ένας κόμπος η χαρά μου”.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr
 

Μπορεί να παρουσιάζουν μόλις το δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο τους, οι Νέα Τάξη Πραγμάτων όμως υπάρχουν ως συγκρότημα εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ο δίσκος σίγουρα αντικατοπτρίζει την πορεία αυτή, όχι μόνο μουσικά, αλλά και στιχουργικά.

Το «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν» είναι ένα CD που επιχειρεί να συνδυάσει τις underground ρίζες του συγκροτήματος με ήχους πιο mainstream. O Ιωσήφ και ο Λάγνης ανακοινώνουν τη δισκογραφική τους επιστροφή στο «Μετά από Τόσο Καιρό», με το οποίο ανοίγει ο δίσκος. Μιλούν για τον έρωτα σε τραγούδια όπως τα «Διάφανη Ζωή», «Σάββατο Βράδυ – Κυριακή Πρωί», «Μαύρο Βαμβάκι» και το γνωστό «Απουσία». Αφηγούνται «Μια Ιστορία» βγαλμένη μέσα από την ελληνική ραπ σκηνή. Ειρωνεύονται τα τραγούδια που μιλούν για εύκολες γυναίκες και κλαμπ στο “Bitchez”. Ως άλλοι …προφήτες αναφέρονται «Στην Κρίση Σας». Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, μιλούν για την  πορεία τους στη ραπ σκηνή στο «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν», ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου.

Ο δίσκος είναι πλούσιος σε ήχους και ιδέες. Οι δύο MCs έχουν άποψη για τον κόσμο γύρω τους και επιθυμία να μοιραστούν τα προσωπικά τους βιώματα. Εξαιρετική ιδέα και η χρήση γυναικείων φωνητικών που απογειώνει τα πιο μελαγχολικά – και ερωτικά – τραγούδια του δίσκου.

Οι ΝΤΠ δεν διστάζουν να πειραματιστούν και με άλλα μουσικά είδη και ήχους, να ενσωματώσουν στοιχεία από ροκ και R&B, να διασκευάζουν ακόμα και το «Ένας Κόμπος η Χαρά Μου». Χρησιμοποιούν μέχρι και το “Down to the River to Pray” της γνωστής country τραγουδίστριας Alison Krauss στο τραγούδι «Θεός».

Είναι σίγουρα ένας δίσκος που κρύβει πίσω του δουλειά και αγάπη όχι μόνο για τη ραπ, αλλά για τη μουσική γενικότερα, ως διασκέδαση και τρόπο έκφρασης. Μόνο φάουλ το τραγούδι με το οποίο κλείνει ο δίσκος. Το «Πάει Λέγοντας», χωρίς να είναι κακό τραγούδι, δεν διαθέτει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και ιστορία για να κλείσει ένα δίσκο με πολλές δυνατές στιγμές και πλούσια θεματολογία.

Πάντως, το «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν» διαθέτει τραγούδια που μπορούν να γίνουν επιτυχίες. Το ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των δίσκων που επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν, να αποτελέσουν πρόταση. Αυτό έχει ανάγκη και η ελληνική μουσική σκηνή, ώστε να μπορέσει να συγκινήσει ξανά το κοινό με τα την ποιότητα των τραγουδιών και τη μοναδικότητα των καλλιτεχνών της.

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Μετά από τόσο καιρό
02. Μιλάω
03. Διάφανη ζωή
04. Μια ιστορία
05. Δυστυχώς επτωχεύσαμεν
06. Ένας κόμπος η χαρά μου
07. Σάββατο βράδυ – Κυριακή πρωί
08. Στην κρίση σας
09. Μαύρο βαμβάκι
10. Η απουσία (v. 2009)
11. Ραπ για να ζήσω
12. Θεός
13. Bitchez
14. Πάει λέγοντας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here