ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Sunsetrouge Music (10/2011)

Η Ορχήστρα του 5ου γαλαξία μετά τα “ομορφα μάτια που φοράς” του 2001 και το  “Music through the years ” του 2009, κυκλοφορεί το τρίτο της album με τίτλο “Ονειρα για εσένα”.12 μουσικές συνθέσεις ντυμένες στην πλειοψηφία τους με ελληνικό στίχο συνδυάζουν την ηλιόλουστη ποπ των 60s με την electronica, την μπόσσα-νόβα με την ντίσκο, τους ήχους των παιδικών παιχνιδιών με τα vocoders.

Ο Πάνος Δουκουμόπουλος μαζί με την Ναταλί Ελευθερίου μας ξεναγούν στον γαλαξία των ονείρων  έχοντας την πεποίθηση ότι ένας καλύτερος κόσμος μπορεί να ξεκινήσει απο ένα όνειρο, αρκεί να μην ξεχαστεί στο πρώτο φως της μέρας.

Το album κυκλοφορεί από την Sunsetrouge music.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Η Ορχήστρα του 5ου Γαλαξία «γεννήθηκε» το 2000. Ιθύνων νους πίσω από αυτό το μουσικό project, που μετράει αισίως 11 χρόνια ζωής και τρεις δισκογραφικές δουλειές, είναι ο Πάνος Δουκουμόπουλος, ο οποίος υπογράφει τους στίχους, τη μουσική, αλλά και την παραγωγή και αυτού του νέου «διαγαλαξιακού ταξιδιού», με τίτλο «Όνειρα για σένα». Συντροφιά του στο μουσικό του ταξίδι, στο τραγούδι και τα φωνητικά, έχει όπως και στους προηγούμενους δίσκους, τη Ναταλί Ελευθερίου.

Η ταυτότητα της Ορχήστρας του 5ου Γαλαξία είναι γνωστή. Πρόκειται για μια «εικονική» ορχήστρα χωρίς χωρο-χρονικούς περιορισμούς, καθώς περιλαμβάνει μουσικές και μουσικούς από διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη (με την πολύτιμη συμβολή του διαδικτύου) και από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο προσανατολισμός της, ισορροπεί μεταξύ της «ηλιόλουστης» pop (sunshine pop) της δεκαετίας του ’60, που σε ορισμένα σημεία της αγγίζει τα όρια της ψυχεδέλειας, αλλά και της electronica μουσικής.

Ο πρόσφατος δίσκος «Όνειρα για σένα» περιλαμβάνει δώδεκα κομμάτια, από τα οποία τα εφτά ντύνονται με τους στίχους του Πάνου Δουκουμόπουλου. Ως εναρκτήριο κομμάτι έχει επιλεγεί το «Μακριά απ’ αυτή τη γη», ένα τραγούδι που με τον ίδιο τίτλο, αλλά διαφορετικούς στίχους το πρωτακούσαμε το 2004 από τις Hi-5! Προχωρώντας, «Τα κουρδιστά παιχνίδια της Σόφι», μας γυρνάνε έστω και για λίγο στην αθωότητα των παιδικών μας χρόνων, ενώ τα πιο ταξιδιάρικα «Το φιλί της θάλασσας», «Ocean’s lost wave», «Και ταξιδεύεις», μας μεταφέρουν με ένα τρόπο σχεδόν μαγικό, στους πιο μακρινούς προορισμούς που έχουμε ποτέ ονειρευτεί. Από τις ηλιόλουστες παραλίες του μυαλού, διακτινιζόμαστε στο άπειρο του διαστήματος, «Με το διαστημόπλοιο που φτιάξαμε μικροί» και την electronica μουσική του. Το cd κλείνει με τον πλέον ιδανικό τρόπο ο «Σφουγγαράκης στην TV», που αν και ως κινούμενο σχέδιο δεν τον συμπαθώ ιδιαιτέρως, ως τραγούδι είναι το αγαπημένο μου από τον δίσκο.

Μια από τις πολλές πρωτοτυπίες αυτής της δουλειάς, είναι ότι πέρα από το κλασσικό cd και το λιγότερο κλασσικό ένθετο σε μορφή και κοπή cd, που αναγράφει τους στίχους των κομματιών (το αντικρίζει κάποιος με το που θα αφαιρέσει το cd από τη θήκη), στη συσκευασία περιλαμβάνεται και ένα mini disk. Εκεί βρίσκει κανείς τα κομμάτια του δίσκου σε μορφή .mp3, ένα ηλεκτρονικής μορφής ένθετο με όμορφο artwork και τους στίχους, καθώς και ένα παλιό, αλλά εξίσου ενδιαφέρον demo της ορχήστρας («Στην σκιά ενός παλιού ονείρου») και τέλος και δύο bonus tracks («Το τσίρκο στην παραλία» και «Στις μικρές μας στιγμές»), όλα σε mp3 μορφή.

«Τα όνειρα για σένα», έχουν κάτι το ρετρο-φουτουριστικό. Τα κομμάτια «παίζουν» με τη διάσταση του χρόνου, χωρίς να χάνουν στο ελάχιστο τη φρεσκάδα τους. Είναι μια όμορφη δουλειά, που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, χαλαρώνοντας στο σπίτι του ή σε ένα lounge café ή ακόμα ταξιδεύοντας προς τον αγαπημένο του προορισμό…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Μακριά από αυτή τη γη
02. Σε μια παλιά φωτογραφία
03. Τα κουρδιστά παιχνίδια της Σοφί
04. Η μέρα που περιμένει να ‘ρθει
05. Το φιλί της θάλασσας
06. Ocean’s lost wave
07. Και ταξιδεύεις
08. Με το διαστημόπλοιο που φτιάξαμε μικροί
09. My love
10. Παλάτια στην άμμο
11. Φθινοπωρινή βροχή
12. Σφουγγαράκης στην TV

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here