ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Pan Vox (4/2011)

Οι Σκιές μετά από μια πενταετή απουσία, κάνουν ένα πολύ δυνατό comeback και μας αποδεικνύουν πως ο «ο παλιός είναι αλλιώς». Ένα από τα πρώτα συγκροτήματα hip hop στην Ελλάδα επανέρχεται στο μουσικό προσκήνιο με το cd «Έτσι την βλέπω» και με 18 καινούρια τραγούδια που μας θυμίζουν τον ήχο του πρώτου τους cd, προσαρμοσμένο όμως στο 2011.

Οι συμμετοχές είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του δίσκου: Stereo Mike, Mc Yinka, Δημήτρης Μεντζέλος, Hatemost, Phyro Sun, Ταφ Λάθος, 12 Πίθηκος, Jammi (3 Ευχές), Xino, Slogan, Τάκι Τσαν, Shadow Knight, Golden Boy, Johnny Boy, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που ακούγονται στο cd.

Όσο για τα scratch του δίσκου οι Σκιές φρόντισαν να μείνει ικανοποιημένος και ο πιο δύσκολος ακροατής αφού το «Έτσι την βλέπω» είναι ο μοναδικός δίσκος που έχει μέσα όλη την αφρόκρεμα των Dj s στην Ελλάδα: Το cd ξεκινάει με τον Dj The Boy που έχει αναλάβει το intro του δίσκου και άλλα δύο tracks. Μετά αναλαμβάνει ο Qb Mix στο ομώνυμο κομμάτι του δίσκου «Έτσι Την Βλέπω» και στο κομμάτι «Όλες μοιάζουν πολύ» με συμμετοχή του Δημήτρη Μεντζέλου. Ο Dj Royal K είναι ίσως ο πιο τυχερός της υπόθεσης αφού έχει αναλάβει το κομμάτι «Αν σου τύχει» στο οποίο συμμετέχουν οι Hatemost, 12 Πίθηκος, Ταφ. Λάθος και Mc Yinka! Στη συνέχεια ο Sparky T αναλαμβάνει το κομμάτι «Roll Wit Us» που συμμετέχουν ο Τάκι Τσάν, Slogan, Xino και Χαρμάνης και τέλος έρχεται ο Dj Jimmy Dee, μετά από δεκαετή απουσία, να δηλώσει το παρόν σε τρία tracks.

Το «Έτσι Την Βλέπω» συνδυάζει δεξιοτεχνικά μουσικά samples με live όργανα και δυνατό στίχο, επανασυστήνοντας τον καθαρό hip hop ήχο στα καλύτερά του. Συγχρόνως είναι ο πρώτος δίσκος των Σκιών που ο ιθύνων νους του συγκροτήματος, Ανδρέας Κοτζαμάνης αναλαμβάνει και την παραγωγή του.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Με ιστορία που ξεκινά το 1997, οι Σκιές επέστρεψαν. Μπορεί από την αρχική σύνθεση να έχει μείνει μονάχα ο Μελωδός, ωστόσο ένα πλήθος φίλων του συγκροτήματος στηρίζει την καινούρια αυτή προσπάθεια και δίνει άλλο αέρα στο τελικό αποτέλεσμα (Τάκι Τσαν, Golden Boy, DJ the Boy, Δημήτρης Μετζέλος, VHS, Stereo Mike και πολλοί άλλοι).

Ο δίσκος διαθέτει τραγούδια για την αγάπη και την απώλεια.Το “Θα Πέφτεις Σαν Βροχή” είναι ένα όμορφο, μελαγχολικό κομμάτι για την απώλεια.το “Να το Θυμάσαι” κινείται σε χαριτωμένους λάτιν ρυθμούς, με ερωτική διάθεση και κέφι.”Το Είναι Φορές” σε συμμετοχή Stereo Mike διαθέτει μελαγχολικό ρυθμό που παρασίρει. Μελωδίες από τη δεκαετία του ’90 κουβαλάει το “Roll  Wit Us”. Εξαιρετικό τελείωμα στο κομμάτι “Μακάρι” κάνει ο Golden Boy.Οι VHS αφήνουν το στίγμα τους στο “Πάντα Βρέχει (Tell Me How You Feel)”.Το παρελθόν του στοχάζεται ο Μελωδός στο “Ζωή Μου Χρωστάς”.

Από την άλλη, το “Πρωθυπουργέ Μια Ευκαιρία Ζητώ” αντηχεί τη γενικότερη δυσαρέσκεια που επικρατεί στη χώρα, χωρίς όμως να …υλοποιεί της υποσχέσεις που αφήνει ο τίτλος.Οι στίχοι του “Άραγε με Θυμάσαι” φέρνουν στο μυαλό το “Sk8er Boi” της Avril Lavigne. Το “Αν σου Έχει Τύχει” διαθέτει ενοχλητικά γυναικεία φωνητικά.

Πολλά κομμάτια ασχολούνται με τη μουσική βιομηχανία και την ελληνική hip hop σκηνή. Κάποια ξεχωρίζουν χάρη στην παραγωγή τους (“Μουσική Βιομηχανία”, “Πες μου Τι Φοβάσαι”), χωρίς όμως να προσφέρουν κάτι καινούριο. Ορισμένοι στοίχοι, ειδικά, που αναφέρονται σε “φίλους” και “εχθρούς”, “νέους” και “παλιούς” ακούγονται μάλλον παιδιαστικοί και σίγουρα όχι ιδιαίτερα εποικοδομητικοί για το μουσικό διάλογο τον οποίο επιδιώκουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν.

Δύο κομμάτια ωστόσο αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, κυρίως επειδή έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ευαίσθητη πλευρά που ο Μελωδός προσπαθεί να προωθήσει στον υπόλοιπο δίσκο. Το “Όλες Μοιάζουν Πολύ” είναι ένα κομμάτι που φιλοδοξώντας να θυμίσει Ημισκούμπρια (εξάλλου, συμμετέχει και ο Δημήτρης Μετζέλος), βρίσκει το Μελωδό να αναπαράγει τα χειρότερα γυναικεία στερεότυπα που επικρατούν στη χώρα. Το τραγούδι, όμως, αυτό μοιάζει με φεμινιστικό ύμνο σε σχέση με το “Μέσα στην Αθήνα (Σιρίνα)”. Έχει γυριστεί εδώ και καιρό και σε video clip, το οποίο έχει ανέβει στο διαδίκτυο από γνωστό παραγωγό πορνογραφικών ταινιών. Στο video συμμετέχουν πλήθος ελαφρά ντυμένων γυναικών χωρίς ιδαίτερες χορευτικές ικανότητες, κάνοντας το να μοιάζει περισσότερο με viral προώθηση καινούργιων ταλέντων του χώρου. Μπορεί να θεωρείται χαριτωμένο όταν κάποιος μιλά με χιουμοριστική διάθεση για την ερωτική του ζωή, αλλά η κατάσταση αλλάζει όταν παρατηρείται μια πρόθεση να παρουσιαστεί το γυνακείο φύλο ως εμπορεύσιμο αγαθό του οποίου μεταβάλλεται η αξία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του.

Συνολικά, πρόκειται για ένα μέτριο δίσκο που ακόμα και στις καλές του στιγμές δεν απογειώνεται. Kάποια κομμάτια θα ευχαριστήσουν πολύ όσους θέλουν να θυμηθούν την περασμένη δεκαετία, σίγουρα όμως δεν προσφέρει τίποτα ούτε στη σκηνή, ούτε στους ακροατές που ψάχνουν στη μουσική μια διέξοδο, ένα χώρο για να ξεσηκωθούν, να προβληματιστούν, να συγκινηθούν, να νιώσουν ελεύθεροι…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Μουσική βιομηχανία (feat DJ The Boy)
02. Πες μου τι φοβάσαι (feat DJ The Boy)
03. Μέσα στο κεφάλι σας (feat Dios Los)
04. Πάντα βρέχει (Tell me how you feel) (feat VHS & DJ Jimmy Dee)
05. Όλες μοιάζουν πολύ (feat Δημήτρης Μεντζέλος & Q.B. Mix)
06. Έτσι τη βλέπω (feat Τρεις Ευχές (Jami) & Q.B. Mix)
07. Πρωθυπουργέ, μια ευκαιρία ζητώ (feat Phyrosun, Johnny Boy, & DJ The Boy)
08. Μακάρι… (feat Golden Boy)
09. Roll wit us (feat Τακι Τσαν, Χαρμάνης, Slogan, Xino & DJ Sparky-T)
10. Μέσα στην Αθήνα (Sirina)
11. Αν σου έχει τύχει (feat Τ. Λάθος, Hatemost, 12ος Πίθηκος, MC Yinka)
12. Θα πέφτεις σαν βροχή (feat Βασίλης Χατζηπαρτάλης)
13. Άραγε να με θυμάσαι;(feat Βασίλης Χατζηπαρτάλης)
14. Είναι φορές (feat Stereo Mike, G.M. & Georgina)
15. Να το θυμάσαι
16. Πες μου που πας (feat Shadow Knight & DJ Jimmy Dee)
17. Σαν ιππότης της ασφάλτου
18. Ζωή, μου χρωστάς (feat DJ Jimmy Dee)

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here