ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Minos EMI (3/2011)

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αυτοσυγκέντρωσης και σιωπηλής εργασίας στο Λονδίνο, ο ταλαντούχος STEREO MIKE επιστρέφει με τον νέο του δίσκο «Aneli3h» για να βάλει τα πράγματα και τα μικρόφωνα στις βάσεις του. Σαφώς ανανεωμένος και με σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο, το δεύτερο κομμάτι της δισκογραφικής τριλογίας του (XLI3H – ANELI3H – KATALH3H) είναι πλέον έτοιμο και η επιστροφή του στις επιτυχίες είναι δεδομένη.

Ήδη το πρώτο single / video clip με τίτλο «Απλά ζωή» και σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Συλβέστρου, βρίσκει το δρόμο του προς τα ραδιόφωνα και τα μουσικά κανάλια της χώρας. Παράλληλα, σε ανύποπτο χρόνο, έκανε πάλι την έκπληξη, όταν δέχτηκε να συμμετάσχει στο κομμάτι “Watch My Dance” με τον Λούκα Γιώρκα και να διαγωνιστεί για την Eurovision, παντρεύοντας πρώτη φορά το hip hop με το ζεϊμπέκικο.

Ποιος είναι ο Stereo Mike και τι τον κάνει ξεχωριστό; Ο Μιχάλης Έξαρχος είναι ο μόνος Έλληνας ράπερ και παραγωγός που παράλληλα διατηρεί έδρα καθηγητή πανεπιστημίου στο Westminster University του Λονδίνου! Ένα επίτευγμα που πολλοί θα ζήλευαν, λίγοι όμως είναι σε θέση να συνδυάσουν την ακαδημαϊκή ζωή με αυτή του καλλιτέχνη. Τα κατορθώματα του όμως δεν σταματούν εκεί. Ο Stereo Mike έχει συνεργαστεί με γιγαντιαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως η Χάρις Αλεξίου στη διασκευή του κομματιού «Φεύγω» και η Ελένη Τσαλιγοπούλου στα κομμάτια «Μισιρλού» και «Πιάσε με» καθώς και με δημοφιλείς καλλιτέχνες της νέας γενιάς όπως η Ανδριάνα Μπάμπαλη στο «Δες καθαρά», η Τάμτα στο «Σε όποιον αρέσει», οι Onirama στο «Ο παράδεισος είναι μακριά», οι Stavento στο «Σήμερα το γιορτάζω» και ο Γιώργος Σαμπάνης στο τραγούδι «Τι να μας κάνει η νύχτα».

Πέραν αυτών, ο Μιχάλης Έξαρχος με το κομμάτι του “Η Πόλις” συγκαταλέγεται στους ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες που είχαν την ευτυχία να δουν το video clip τους να παίζει στο MTV Europe. Ήταν ο πρώτος επίσης Έλληνας που κυκλοφόρησε dual single στην ελληνική αγορά ενώ τo 2008 ο Stereo Mike βραβεύεται ως ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης στην κατηγορία Best Greek Act στα MTV Europe Music Awards συναγωνιζόμενος με καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ευρώπη, στην κατηγορία Europe’s Favorite Act!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος – k.alexakos@musiccorner.gr

Το εμπορικό hip-hop δεν ήταν ποτέ ένα από τα ατού μου. Ενίοτε, ανάλογα με την παρέα, μπορεί να καθίσω να ακούσω τα διάφορα χιτάκια της εποχής που παίζουν στα κλαμπάκια και στο ραδιόφωνο, αλλά σε γενικές γραμμές  προτιμώ το λιγότερο εμπορικό και πιο αυθόρμητο είδος αυτής της μουσικής. Καλώς ή κακώς, ο Stereo Mike ανήκει στην εμπορική κατηγορία του είδους, που με συμμετοχές σε τραγούδια διαφόρων καλλιτεχνών, όπως το πρόσφατο και ανεκδιήγητο κομμάτι της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision, προσπαθεί να φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό. Δεν έχω την πρόθεση να κάνω κριτική ούτε στις μουσικές επιλογές του κάθε μουσικού ούτε στις κατευθύνσεις του, καθώς αυτό είναι προσωπική επιλογή και ουσιαστικά μόνο το κοινό θα είναι ο αληθινός κριτής της αποτυχίας και της επιτυχίας.

Ο δίσκος “A.N.E.L.I.3.H” (Ανέλιξη) είναι ο τρίτος του Stereo Mike και ουσιαστικά ο τίτλος ακολουθεί το λογοπαίγνιο που είχαμε και στον προηγούμενο δίσκο (XLI3H). Όπως διαβάζουμε στη βιογραφία του, ο Μιχάλης περνάει αρκετό καιρό στην Αγγλία, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στο φετινό δίσκο. Με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι ο δίσκος ξεφεύγει από τη μουντή ελληνική hip-hop σκηνή με πολλές επιρροές από τη Λονδρέζικη “underground” μουσική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κομματάρα “Δε θα σε περιμένω” που σε ταξιδεύει σε DnB ρυθμούς!

Μουσικά ο δίσκος είναι από τους καλύτερους που έχω ακούσει τελευταία. Στιχουργικά από την άλλη, ό,τι πιο ανέμπνευστο έχω ακούσει και κατά πολύ κατώτερος του XLI3H. Και στο δίσκο αυτό έχουμε συμμετοχές άλλων καλλιτεχνών, όπως τον κορυφαίο κατ’ εμέ, TUS, τον Envus και Free Spirit. Τίποτα το ιδιαίτερο κατά τη γνώμη μου. Η μουσική μπορεί να είναι φοβερή στα περισσότερα κομμάτια, αλλά στιχουργικά δε δένουν, με αποτέλεσμα να ξεχνιούνται σχεδόν αμέσως. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου, μόνο τέσσερα κατάφεραν να μείνουν στη μνήμη μου, τα “Μπορώ”, “Όπου με πάει η μουσική”, “Η συνταγή” και το “Δε θα σε περιμένω”.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στο Stereo Mike, καλή επιτυχία στη Eurovision της Γερμανίας…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Εισαγωγή
02. Ακόμα εδώ
03. Μπορώ
04. Όπου με πάει η μουσική
05. Όλοι μιλάνε
06. Όπου στον κόσμο
07. Έχει η Αθήνα πια ρυθμό (feat. Tus)
08. Απλά ζωή
09. Η συνταγή
10. Δε θα σε περιμένω
11. Αυτός είμαι εγώ (feat. Envus)
12. Του μαχητή η σκιά (feat. Free Spirit)
Bonus: video clip του τραγουδιού “Απλά ζωή”

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here