ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (4/2011)

Ο Βασίλης Δημητρίου επιστρέφει – μετά τις μεγάλες επιτυχίες του Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, Το πεπρωμένο, Τάκα τάκα, Κάτω από γέφυρες κ.ά. – με έναν δίσκο με αμιγώς λαϊκά τραγούδια. Τραγούδια που ήδη ακούγονται στο ραδιόφωνο και αρχίζουν να σιγοτραγουδιούνται. Στο δίσκο αυτό, ο Βασίλης Δημητρίου συνεργάζεται με τον Γιάννη Κακουλίδη στους στίχους, γεγονός πολύ σημαντικό αφού το νέο άλμπουμ σηματοδοτεί την επιστροφή του Γιάννη Κακουλίδη στη δισκογραφία μετά από πολλά χρόνια. Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά, για τη συνάντηση δύο καταξιωμένων δημιουργών για έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών.

«Συντομογραφίες» είναι ο τίτλος του νέου cd που περιλαμβάνει δεκατέσσερα νέα τραγούδια, δέκα λαϊκά (ζεϊμπέκικα, χασάπικα) και τέσσερις μπαλάντες, που ερμηνεύουν δύο σπουδαίες λαϊκές φωνές, ο Μανώλης Μητσιάς και η Γιώτα Νέγκα.

Ο Μανώλης Μητσιάς, που με εξαίρεση την συμμετοχή του στο Κ.Γ. Καρυωτάκης ξανασυναντιέται στο στούντιο με τον Βασίλη Δημητρίου 35 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, ερμηνεύει τα δώδεκα τραγούδια του άλμπουμ. Για την ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά, του μοναδικού Έλληνα ερμηνευτή με το ειδικό βάρος ρεπερτορίου που υπηρετεί τόσα χρόνια, έχουν γραφτεί και ειπωθεί σχεδόν τα πάντα, από τους ίδιους τους δημιουργούς αλλά και άλλους αξιόπιστους ανθρώπους του χώρου. Εδώ για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνει την κλάση του.

Δύο μπαλάντες, Εγώ να λιώνω και Τώρα είσαι μια φωτογραφία, ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα, τραγουδίστρια με ατελείωτες δυνατότητες, που έχει αποδειχτεί στη διάρκεια της καριέρας της μία από τις καλύτερες σύγχρονες φωνές. Οι ερμηνείες της εδώ, είναι για άλλη μία φορά, απλά συγκλονιστικές!

Μία ξεχωριστή συνεργασία που γέννησε σπουδαία τραγούδια! Τραγούδια  που θα αγαπηθούν και θα μείνουν κλασικά στο χρόνο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Γιώργος Φούκος – g.foukos@musiccorner.gr

Νέα κυκλοφορία που βασίζεται σε συνεργασία ένδοξου καλλιτεχνικού παρελθόντος και δυναμικού – ελπιδοφόρου – παρόντος! Στις δύσκολες σημερινές συγκυρίες χρειάζονται σουξέ για βραδινή εκτόνωση και όμορφες μελωδίες. Με αυτό το σκεπτικό και με την περιέργεια για τη συνύπαρξη της Γιώτα Νέγκα και του Μανώλη Μητσιά υπό την καλλιτεχνική μαεστρία του Βασίλη Δημήτριου, έβαλα να ακούσω το cd.

Ξεκινώντας απ’ τις 2 μπαλάντες που ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα «Κι εγώ να λιώνω» και «Τώρα είσαι μια φωτογραφία», ξεχώρισα αμέσως την αρμονία της φωνής της και την απαλή ενορχήστρωση που θυμίζει ένα μουσικό είδος που έχει εκλείψει την τελευταία 15ετία απ’ την ελληνική δισκογραφία, στερώντας της έναν απ’ τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους της. Δεν είναι ακριβές να το κατονομάσει κανείς «έντεχνο» αφού διαφέρει αρκετά σε σχέση με τις αντίστοιχες δουλειές βασικών συντελεστών του είδους, όπως του Σωκράτη Μάλαμα ή της Μελίνας Κανά. Πρόκειται μάλλον για το «σύγχρονο μελωδικό τραγούδι» το οποίο έχει ως ρίζα το «Νέο Κύμα» και ως μετέπειτα εξέλιξη τραγουδιστές όπως η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Κότσιρας κ.ά. Από τις 2 μπαλάντες το «Κι εγώ να λιώνω» είναι αρκετά πιο κοντινό στο σημερινό ήχο σε σχέση με το άλλο ενώ και τα δύο είναι ιδανικά για καλοκαιρινές βραδιές «καλλιτεχνίας» σε βεράντες, αυλές κλπ!

Τα υπόλοιπα 12 τραγούδια τα ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς. Σταθερός στις δισκογραφικές επιλογές και χαρακτηριστικός στις ερμηνείες του, τραγουδάει το «Άδικα μου κλέψαν τη ζωή», ζεμπέκικο κομμένο και ραμμένο στα χρώματα της ιδιαίτερης φωνής του. Το 1ο τραγούδι της συλλογής αυτής είναι ιδανικό για τα playlist των – μη αμιγώς εμπορικών – ραδιοφωνικών σταθμών. Στην ίδια καλλιτεχνική γραμμή κινείται και το «Πρώτη Φορά» συρτάκι με τα γνωστά ηχοχρώματα, μίξη σχολής Κραουνάκη, Νικολόπουλου κ.α.

Από τα υπόλοιπα τραγούδια το «Φίλοι» είναι καθαρά κομμάτι ερμηνείας – ως και θεατρικό τραγούδι – το οποίο αν και ωραίο ως άκουσμα, δύσκολα θα ξεχωρίσει. Το «Του Μεγαλέξαντρου» ξεκινάει ως ζεϊμπέκικο και στο ρεφραίν αλλάζει ρυθμό ενώ το «Συντομογραφίες» που κλείνει την κυκλοφορία αυτή, είναι το πιο ρυθμικό τραγούδι από τα 14.

Χωρίς διάθεση να ταυτίσουμε οτιδήποτε καλλιτεχνικό με αξιόλογο, η συγκεκριμένη κυκλοφορία ταιριάζει αρκετά στη δισκογραφία του Μανώλη Μητσιά. Το ιδιαίτερο στυλ των επιλογών του δεν είναι πάντα ελκυστικά προς το ελληνικό κοινό, που συνηθίζει να ξεχωρίζει τους καλούς ερμηνευτές απ’ τους τραγουδιστές με πολύ αγαπημένο ρεπερτόριο. Η συλλογή μπορεί να μην έχει μέσα τραγούδια σαν τα «Ποτέ», «Ερωτικό», «Χειμωνιάτικη Λιακάδα» κ.α. που αγαπήθηκαν πολύ απ’ το ευρύτερο κοινό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στερείται προσεγμένης δημιουργίας και έμπνευσης στον στίχο και ότι δεν αξίζει να βρεθεί στα ράφια των περισσότερο φιλόμουσων ακροατών.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Άδικα μου κλέψαν τη ζωή – Μανώλης Μητσιάς
02. Τρία τσιγάρα δρόμος – Μανώλης Μητσιάς
03. Πρώτη φορά – Μανώλης Μητσιάς
04. Κι εγώ να λιώνω – Γιώτα Νέγκα
05. Αυτά που θέλω να σου πω – Μανώλης Μητσιάς
06. Σαν μπήκα στον Παράδεισο – Μανώλης Μητσιάς & Νανά Μπινοπούλου
07. Οι φίλοι μου – Μανώλης Μητσιάς
08. Τώρα είσαι μια φωτογραφία – Γιώτα Νέγκα
09. Χρόνια που φύγανε – Μανώλης Μητσιάς
10. Λίγο ας με αγάπαγες – Μανώλης Μητσιάς
11. Ο μολυβένιος στρατιώτης – Μανώλης Μητσιάς
12. Κουβέντες για τον Μαρξ – Μανώλης Μητσιάς
13. Του Μεγαλέξαντρου – Μανώλης Μητσιάς
14. Συντομογραφίες – Μανώλης Μητσιάς

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here