Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Αποτέλεσε κατά κοινή ομολογία το πιο επιτυχημένο σχήμα του φετινού Καλοκαιριού. Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δημήτρης Μπάσης μετά την μεγάλη επιτυχία της καλοκαιρινής τους περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, επιστρέφουν από την Πέμπτη 27 Οκτώβρη στο Κέντρο Αθηνών, ολοκληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το μουσικό τους ταξίδι και χαρίζοντας μας “Νύχτες μαγικές και ονειρεμένες“. Έτσι ονομάζεται το ολόφρεσκο πρόγραμμά τους που επιμελείται η χαρισματική Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Τρεις σπουδαίες αντρικές φωνές, με τη δική της ιστορία η κάθε μια, έρχονται να απαλύνουν τις δύσκολες μέρες και νύχτες μας, με υπέροχα κλασσικά διαχρονικά τραγούδια και να καταφέρουν να μας κινητοποιήσουν και να μας κάνουν μέρος της δικής τους παρέας.

Με νέα τραγούδια – ο Δημήτρης Μητροπάνος θα μας χαρίσει χαρακτηριστικές στιγμές από την συνεργασία του με τον Σταμάτη Κραουνάκη και ο Δημήτρης Μπάσης θα παρουσιάσει τις νέες του επιτυχίες από την ολοκληρωμένη δουλειά που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα – καθώς και με αξεπέραστες λαϊκές και όχι μόνο επιτυχίες από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής σκηνής ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα που αναμένεται να συζητηθεί και όπως είναι φυσικό να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού.

Μαζί τους τρεις νέες αξιόλογες τραγουδίστριες, η Σαββέρια Μαργιολά, η Δήμητρα Σταθοπούλου και η Φιλοθέη Μωρίκη. Η ενορχήστρωση των τραγουδιών και η διεύθυνση της 12μελούς ορχήστρας ανήκει στον Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Εμείς να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία!

——-

Για την φετινή εμφάνιση της Ελένης Βιτάλη σε Αθηναϊκή μουσική σκηνή αναφερθήκαμε σε προηγούμενη συνάντησή μας. Αυτό που μένει ίδιο είναι η παρέα που θα πλαισιώσει την σπουδαία ερμηνεύτρια.

Τρεις από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς: ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μελίνα Ασλανίδου και η Γιώτα Νέγκα. Αυτό που αλλάζει είναι ο χώρος που θα τους φιλοξενήσει που δεν θα είναι τελικά το «πορτοκάλι», όπως είχε ακουστεί αρχικά, αλλά μια νέα σκηνή στην οδό Βουτάδων στο Γκάζι, στον πολυχώρο που δημιούργησε εκεί ο Ηλίας Μαρασούλης. Επίσης το σχήμα θα πλαισιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο και ο εξαιρετικός λαϊκός συνθέτης Τάκης Σούκας, ο οποίος άλλωστε υπογράφει και το νέο δίσκο της Βιτάλη, ο οποίος αναμένεται ταυτόχρονα με την έναρξη των κοινών τους εμφανίσεων, εκεί κάπου στα τέλη του Οκτώβρη.

——-

Ένα νέο cd αφιερωμένο στον μεγάλο δεξιοτέχνη και συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλο, πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Μια μοναδική παραγωγή για το Γιάννη Τατασόπουλο που κατάφερε να αφήσει τα μουσικά του χνάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στη δεύτερη πατρίδα του την Αμερική. Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο του ταξίδι, εκδίδεται μια μοναδική συλλογή με την πρωτοβουλία, υπογραφή και επιμέλεια του γιου του και διεθνούς φήμης σολίστα, Νίκου Τατασόπουλου. Στο cd με τίτλο «Όσα χρόνια κι αν περάσουν» συμμετέχουν οι: Γλυκερία, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Θέμης Αδαμαντίδης, Σοφία Παπάζογλου, Δημήτρης Κοντολάζος, Μαρία Κώτη, Στέλιος Βαμβακάρης, Ζαφείρης Μελάς, Μπάμπης Τσέρτος, Εβελίνα Αγγέλου, Δημήτρης Κοντογιάννης, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Δημήτρης Μηταράκης, Βασίλης Σκούτας, Ζωή Τηγανούργια και Τάνια Χρυσσού. Η νέα δουλειά θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης-αφιέρωμα στο Γιάννη Τατασόπουλο στις 23 Οκτώβρη στη μουσική σκηνή Αυλαία.

——-

Μια μοναδική συνάντηση φωνών και μουσικών θα απολαύσουμε την σήμερα στη μουσική Σκηνή STAGE στη Θεσσαλονίκη, αύριο στο Θέατρο BADMINTON στην Αθήνα και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο The Jerusalem Theatre στην Ιερουσαλήμ , αφιερωμένη στη σπουδαία ερμηνεύτρια και μεγάλη ντίβα του ρεμπέτικου, Ρόζα Εσκενάζυ. Με αφορμή την επικείμενη προβολή του ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου γλυκό» τρεις εξαιρετικές ερμηνεύτριες πλαισιωμένες από διακεκριμένους μουσικούς, η Yasmin Levi από το Ισραήλ, η Μάρθα Φριντζήλα από την Ελλάδα και η Mehtap Demir από την Τουρκία παρέα με τη πολυεθνική ορχήστρα μουσικών μοιράζονται την ίδια σκηνή σε μία παράσταση αφιερωμένη στη μουσική και τη ζωή της μεγάλης ντίβας της ρεμπέτικης μουσικής. Η ομότιτλη μουσική παράσταση με την σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Roy Sher και της Ελπίδας Μαρκιανίδου θα μας μεταφέρει συγκινησιακά στο κλίμα της προ κατοχικής Ελλάδας, στην εποχή του ρεμπέτικου του ’30. Μία παράσταση-αφιέρωμα, ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο για να νιώσουμε το πνεύμα της Ρόζας.

——-

Εκτός από τις σημαντικές αυτές ζωντανές εμφανίσεις η Μάρθα Φριντζήλα απασχολεί αυτή την περίοδο τη μουσική επικαιρότητα και με την κυκλοφορία ενός νέου δίσκου. Στη νέα της δισκογραφική δουλειά η πολυπράγμων Φριντζήλα επιλέγει να ερμηνεύσει τραγούδια του Θέμου Σκανδάμη. Η γνωριμία τους έγινε δέκα χρόνια πριν στην θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύντομα εξελίχθηκε σε φιλία. Ο Θέμος Σκανδάμης, έχοντας σπουδάσει και θέατρο, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Δρόμος με δέντρα» της Μάρθας Φριντζήλα, συμμετέχοντας στις παραστάσεις και τις δραστηριότητες της. Παράλληλα έπαιξε μουσική για παραστάσεις θεάτρου και θεάτρου σκιών και έγραψε τα πρώτα του τραγούδια παρουσιάζοντάς τα σε μικρές μουσικές σκηνές. Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008 και σε αυτό συμμετείχε η Μάρθα Φριντζήλα ερμηνεύοντας τα τρία από τα δεκαπέντε τραγούδια του.

Ο αμοιβαίος θαυμασμός και εκτίμηση οδήγησαν στο να επισφραγίσουν τη δημιουργική τους σχέση με έναν ολόκληρο δίσκο, το άλμπουμ «Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά Θέμο Σκανδάμη» που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από το label Μικρός Ήρως. Δέκα ωραία λαϊκά τραγούδια του νεαρού τραγουδοποιού, που γράφει κυρίως βιωματικά, τραγούδια λαϊκά ενορχηστρωμένα, με στίχο μεστό και πρωτότυπο, που τα ερμηνεύει με τον μοναδικό, πληθωρικό της τρόπο, η Μάρθα Φριντζήλα.

Τα νέα αυτά τραγούδια θα παρουσιάσει ο Θέμος Σκανδάμης στη μουσική σκηνή «Πυρήνας» για δύο μόνο Πέμπτες, στις 27 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου. O νεαρός δημιουργός επιλέγει τραγούδια τόσο από το νέο του δίσκο αλλά και από παλαιότερο υλικό και τα παρουσιάζει με ήχο ακουστικό και τρόπο αναπάντεχο. Μαζί του η Σταυρούλα Παυλίκου στο φλάουτο και το τραγούδι και ο Δημήτρης Κουφογιώργος στο μαντολίνο, το μπουζούκι και την κιθάρα.

——-

Κυκλοφορεί σε λίγες σε cd η εξαιρετικά επιτυχημένη συναυλία που πραγματοποίησε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στις αρχές του Σεπτέμβρη. Το album φέρει τον τίτλο «Είπα στους φίλους μου…» και θα περιλαμβάνει τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της μοναδικής αυτής εμφάνισης της εξαιρετικής ερμηνεύτριας με την συμμετοχή των φίλων της και σπουδαίων καλλιτεχνών Νατάσα Μποφίλιου, Κωστή Μαραβέγια, Πάνο Μουζουράκη, IMAM BAILDI και Κώστα Λειβαδά.

Παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου album ξεκινούν και οι ζωντανές εμφανίσεις της Ελεωνόρας από Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο GAZOO. Στη νέα αυτή μουσική σκηνή που βρίσκεται στο Γκάζι και που ανακαινίστηκε εξ αρχής η Ελεωνόρα μαζί με τους συνεργάτες της Θανάση Αλευρά και Σοφία Κουρτίδου θα παρουσιάσουν την μουσική παράσταση «Τα λέμε…!».
Από τις προχωρημένες διασκευές στις οποίες μας έχει συνηθίσει η ερμηνεύτρια μέχρι τις μεγάλες της επιτυχίες, η νεανική παρέα του GAZOO μας υπόσχεται ένα εντελώς ανανεωμένο πρόγραμμα με πολλές φρέσκες ιδέες και πολλές εκπλήξεις. Την ενορχήστρωση και την επιμέλεια του προγράμματος έχει αναλάβει ο Γιώργος Ζαχαρίου, ενώ επί σκηνής την τραγουδίστρια πλαισιώνουν καταξιωμένοι σολίστες…

——-

Την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την παρέα της θα διαδεχθεί από τον Φεβρουάριο στο  GAZOO μια άλλη χαρισματική ερμηνεύτρια της γενιάς της, η Νατάσσα Μποφίλιου. Μέχρι τότε όμως η Μποφίλιου θα κάνει μια στάση στην συμπρωτεύουσα και έτσι από τις 6 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή και Δευτέρα, η Νατάσσα Μποφίλιου θα παρουσιάσει στο Gaia Live μια αναθεωρημένη εκδοχή της πετυχημένης παράστασης, «Ραντεβού».

Με νέες ενορχηστρώσεις σε γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια, προετοιμάζει το έδαφος για το εναλλακτικό ύφος της επερχόμενης δισκογραφικής της δουλειάς που θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα και μοιράζεται με το κοινό της Θεσσαλονίκης την ιδιαίτερη σχέση της με το ελληνικό τραγούδι. Στο πλευρό της, σταθερά ο Θέμης Καραμουρατίδης στις ενορχηστρώσεις κι ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στην επιμέλεια του προγράμματος με τη σύμπραξη μιας εξαιρετικής μπάντας, 6 άριστων μουσικών, καταθέτουν την προσωπική τους άποψη για τη σύγχρονη διασκέδαση.

——-

Το ταξίδι του Duende συνεχίζεται… Η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο επιλέγουν να ερμηνεύσουν με απολύτως φυσικό ήχο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο Αργώ, μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Τραγούδια των Madredeus, Astor Piazzolla, The Police, Amalia Rodrigues, Nicola Piovani, Joan Baez, συναντούν διαχρονικά κομμάτια της Ελληνικής τραγουδοποιίας, του Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Θάνου Μικρούτσικου. Γνώριμες μελωδίες, σε καινούριο ηχητικό περιβάλλον, δένουν αρμονικά μεταξύ τους και δημιουργούν ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here