Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο studio album του με καινούρια τραγούδια και μετά από δύο πολύ επιτυχημένες ζωντανά ηχογραφημένες δισκογραφικές δουλειές ο Δημήτρης Μπάσης επιστρέφει αυτές τις μέρες με νέο υλικό που φέρει τη σφραγίδα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τους στίχους των έντεκα τραγουδιών του album «η συννεφιά περνάει με παρέα» υπογράφουν ο Μάνος Ελευθερίου, η Λίνα Δημοπούλου, ο Ισαάκ Σούσης, ο Γιάννης Μαύρος, η Πέγκυ Πολίτη, ο Κώστας Μπακούρης και ο Νικόλας Τσιλιβαράκος ενώ συναντάμε και ένα τραγούδι του Γιάννη Κότσιρα που ο Μπάσης μοιράζεται παρέα με τον Δημήτρη Μητροπάνο, με τον οποίο άλλωστε θα συνεργαστεί και σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων το φετινό καλοκαίρι.

Ο δίσκος χαρακτηρίζεται από έντονα λαϊκά ηχοχρώματα, στα οποία άλλωστε μας είχε συνηθίσει και στο παρελθόν ο Μαχαιρίτσας μέσα από συνεργασίες του με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιώργο Μαργαρίτη κ.α., ενώ δεν λείπουν και κάποιες πιο ηλεκτρικές στιγμές όπως το τραγούδι «Και γεια χαρά» που ήδη ακούγεται με αξιώσεις στα ραδιόφωνα. Στη νέα αυτή συνεργασία ο Μαχαιρίτσας προσεγγίζει με επιτυχία την λαϊκή πλευρά του Μπάση και του χαρίζει τα υπέροχα χασάπικα «Σαν δηλητήριο» και «Είχαμε όνειρα μεγάλα» το στιβαρό ζεϊμπέκικο «Πόσα θες, τι ζητάς» και το ταξιδιάρικο μπολέρο «Ποτέ μη κλαις». Στις πιο δυνατές στιγμές του album ξεχωρίζουμε ακόμη το λαϊκότροπο «Τέτοια συννεφιά» από στίχο του οποίου προέκυψε και ο τίτλος του δίσκου καθώς και το εξαιρετικό τσιφτετέλι «Οι άθλοι του Ηρακλή» όπου η διφωνία Μπάση-Γλυκερίας κερδίζει τις εντυπώσεις. Υπέροχες δεύτερες φωνές στο album κάνουν επίσης η Γιώτα Νέγκα και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Στο επίπεδο των στίχων έχουμε ένα πολύ καλό υλικό από τους κορυφαίους του είδους Μάνο Ελευθερίου, Λίνα Δημοπούλου και Ισαάκ Σούση ενώ πολύ καλές στιγμές έχουν και οι νεότεροι Γιάννης Μαύρος, Πέγκυ Πολίτη, Κώστας Μπακούρης και Νικόλας Τσιλιβαράκος. Οι εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις και ο προγραμματισμός ανήκουν στον Βαγγέλη Μαχαίρα ενώ την επιμέλεια παραγωγής υπογράφει ο πολύπειρος Γιώργος Μακράκης. Συνοπτικά έχουμε να κάνουμε με μια πολύ αξιόλογη δισκογραφική δουλειά, που όπως σημειώσαμε και στην προηγούμενη συνάντησή μας, συγκαταλέγεται στις πιο αξιόλογες των τελευταίων μηνών και βάζει και αυτή με τη σειρά της ένα λιθαράκι στην «αναγέννηση» του λαϊκού μας τραγουδιού.

——-

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συνεχίζει τις περιορισμένες γι’ αυτό το καλοκαίρι εμφανίσεις της με μια στάση σήμερα το βράδυ στη σκηνή του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Η ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη παράσταση με σημαντικά τραγούδια του πλούσιου ρεπερτορίου της καθώς και αναπάντεχες επιλογές από αγαπημένα και λιγότερο ακουσμένα κομμάτια της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. Το ξεχωριστό στοιχεία αυτής της παράστασης είναι η παρουσίαση των τραγουδιών αυτών χωρίς ηλεκτρισμό και λούπες.

Με μόνο όπλο τη φωνή της, η Αρβανιτάκη θα σταθεί στη μέση μιας μικρής τετραμελούς μπάντας που την αποτελούν ο Αλέξανδρος Κτιστάκης στα Τύμπανα, ο Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο αλλά και πλήκτρα, ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας στην ακουστική, κλασική κιθάρα και στο μπάσο και ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο λαούτο, το ούτι, τον τζουρά και το μαντολίνο. Η τραγουδίστρια θα πραγματοποιήσει λίγες ακόμα εμφανίσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με το εν λόγω σχήμα ενώ τον Σεπτέμβρη θα μπει στο στούντιο για να ετοιμάσει το νέο της album που αναμένεται τις γιορτές.

——-

Ένα μαγευτικό ταξίδι που ενώνει μικρές μουσικές πατρίδες, απ’ τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ως την Αρμενία και τον Καύκασο, από τα Βαλκάνια ως την Κρήτη και την Κύπρο, από τη Μακεδονία ως τη Μικρά Ασία αποτελεί ο νέος δίσκος της υπέροχης νέας ερμηνεύτριας Μαρίας Αναματερού. Η παράδοση με μια φρέσκια ματιά, που προσεγγίζει τη σύγχρονο έντεχνο τραγούδι και ποιητικός λόγος σε ένα album που δίνει το δικό του στίγμα στην ethnic μουσική του τόπου μας, αλλά και των γύρω περιοχών.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της νέας αυτής δουλειάς την περασμένη Παρασκευή στον Ιανό η Αναματερού ξεκινά μια καλοκαιρινή περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, πλαισιωμένη από ένα 4μελές σχήμα καταξιωμένων μουσικών, με ένα μουσικό πρόγραμμα όπου προσεγγίζει πολυτραγουδισμένα, αλλά και λιγότερο γνωστά μουσικά κομμάτια με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, παντρεύοντας την τέχνη με την παράδοση. Πρόζες, μικρά κείμενα και λαογραφικές επισημάνσεις συνοδεύουν τα τραγούδια, καθιστώντας την κάθε της συναυλία, μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση…

——-

Δυο σπουδαίοι λαϊκοί ερμηνευτές, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Κώστας Μακεδόνας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία και μοναδική εμφάνιση σήμερα το βράδυ στην Βαβυλωνία του Μύλου της Θεσσαλονίκης και υπόσχονται μια βραδιά αλλιώτικη, σε πείσμα των καιρών, ερμηνεύοντας τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Ένα πρόγραμμα βασισμένο στο πλούσιο ρεπερτόριό τους, που περιλαμβάνει μεγάλες επιτυχίες τους, σε τραγούδια που έγραψαν οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Θεοφάνους κ.α. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια από τις πρόσφατες δισκογραφικές δουλειές των δύο ερμηνευτών, τις «Συντομογραφίες» του Μανώλη Μητσιά σε μουσική Βασίλη Δημητρίου και στίχους Γιάννη Κακουλίδη και το «Αντικριστά» του Κώστα Μακεδόνα σε μουσική Γιώργου Θεοφάνους και στίχους Νίκου Μωραΐτη.

Μετά τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις 23, 24 και 25 Ιουνίου ο Κώστας Μακεδόνας έρχεται στο Mουσικό Προαύλιο του Badminton προκειμένου να αποδώσει σπουδαία λαϊκά τραγούδια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα από τον ελληνικό κινηματογράφο. Ο χαρισματικός ερμηνευτής στα πρώτα του δισκογραφικά βήματα είχε γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με μια σύνθεση του Ζαμπέτα, το γνωστό σε όλους μας «Στο Λευκό τον Πύργο». Αρκετά χρόνια μετά και φαντάζοντας ο ιδανικός ερμηνευτής ενός τέτοιου ρεπερτορίου ο Μακεδόνας προσεγγίζει και πάλι με σεβασμό αυτά τα τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει. Τον Μακεδόνα πλαισιώνει η εξαιρετική νέα ερμηνεύτρια Σαββέρια Μαργιολά και η λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» υπό τη διεύθυνση του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Δημήτρη Μαργιολά.

——-

Η Νατάσσα Μποφίλιου μετά από μια σειρά επιτυχημένων χειμερινών εμφανίσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και ολοκληρώνει το ραντεβού της με το κοινό που μοιράζεται τον συγκινησιακό της κώδικα, σε ένα εξωστρεφές live στο κλίμα του καλοκαιριού. Παράλληλα πραγματοποιεί και κάποιες πολύ σημαντικές εμφανίσεις στο πλευρό του Σταύρου Ξαρχάκου. Με το Γεράσιμο Ευαγγελάτο στους στίχους και την καλλιτεχνική επιμέλεια και το Θέμη Καραμουρατίδη στις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις, η νεαρή ερμηνεύτρια το φετινό καλοκαίρι κλείνει τον κύκλο του δίσκου “Εισιτήρια Διπλά” και ετοιμάζεται για νέα ταξίδια… Τραγούδια σήμα κατατεθέν του ρεπερτορίου της, από την Ασπιρίνη ως το Εν Λευκώ κι από το Σ’ έχω βρει και σε χάνω ως το Μέτρημα , σε μια μουσική παράσταση που ξεχειλίζει από την αυθεντική συγκίνηση μιας εκρηκτικής ερμηνεύτριας…

Οι μέχρι τώρα προγραμματισμένες εμφανίσεις της νεαρής ερμηνεύτριας είναι οι εξής:

20/6 Αθήνα, Στοά Σπύρου Μίλιου, Citylink ,με τον Σταύρο Ξαρχάκο & Γιάννη Χαρούλη
24/6 Ύδρα , Συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο & Γιάννη Χαρούλη
02/7 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Χαρούλη
05/7 Τεχνόπολις, Γκάζι
22/7 Σαϊνοπούλειο ,Σπάρτης , με τον Σταύρο Ξαρχάκο & Γιάννη Χαρούλη
23/7 Φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους»
29/7 Φεστιβάλ Άρδα, Έβρος
13/8 Μαρμαρίτσα Κομοτηνής

——-

Η Δέσποινα Ολυμπίου και ο Νίκος Μίχας «ταξιδεύουν» φέτος το καλοκαίρι παρέα, στην Ελλάδα και την Κύπρο με έντονη καλοκαιρινή διάθεση και πολλά αγαπημένα τραγούδια! Η Ολυμπίου με πολλές και σημαντικές συνεργασίες θα συναντήσει για πρώτη φορά στη σκηνή τον πολύ ταλαντούχο Νίκο Μίχα και θα τραγουδήσουν μαζί τραγούδια δικά τους αλλά και άλλα πολλά τόσο από την ελληνική όσο και από τη ξένη δισκογραφία. Οι δύο καλλιτέχνες μας υπόσχονται δυνατούς ρυθμούς και μοναδικές καλοκαιρινές βραδιές! Σύντομα αναμένεται και το πρόγραμμα των εμφανίσεών τους…

——-

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το νέο album του Νίκου Βέρτη με τίτλο «Είμαι Μαζί Σου». Τα τραγούδια του cd υπογράφουν οι καταξιωμένοι συνθέτες Κυριάκος Παπαδόπουλος και Αντώνης Βαρδής ενώ οι στίχοι ανήκουν στους Ηλία Φιλίππου, Όλγα Βλαχοπούλου, Γιώργο Τσοπάνη και Βασίλη Γιαννόπουλο. Στο album συμπεριλαμβάνεται και το ομώνυμο τραγούδι των Κυριάκου Παπαδόπουλου και Ηλία Φιλίππου, που εδώ και λίγο καιρό ακούγεται στα ραδιόφωνα.

Χωρίς καμία απολύτως πρωτοτυπία ο λαϊκός τραγουδιστής ερμηνεύει και σε αυτό το δίσκο μια σειρά από χιλιοειπωμένα ζεϊμπέκικα, χασάπικα και γλυκερές ερωτικές μπαλάντες που δεν έχουν τίποτα απολύτως να κομίσουν στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι…

——-

Σίγουρα αυτή είναι η χρονιά του! Μετά από το πολύ επιτυχημένο χειμώνα στο Διογένης studio στο πλάι της Έλενας Παπαρίζου και με μια δισκογραφική δουλειά που συνεχώς βγάζει νέες επιτυχίες ο Αντώνης Ρέμος επέστρεψε από την περασμένη Παρασκευή στην νυχτερινή ζωή της πόλης, για πρώτη φορά καλοκαίρι. Στο νυχτερινό κέντρο «Θάλασσα»  ο λαϊκός τραγουδιστής θα ερμηνεύσει όλες τις μεγάλες του επιτυχίες αλλά και τα καινούρια του τραγούδια από το πολυπλατινένιο album «Κλειστά τα στόματα» που κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες από την Heaven. Στο πλευρό του στο Θάλασσα θα βρίσκονται και οι νέοι καλλιτέχνες Δημήτρης Τικτόπουλος, Ειρήνη Παπαδοπούλου και Κώστας Δόξας. Την μουσική επιλέγει ο D.J. Γιώργος Παναγόπουλος ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος έχει ο μαέστρος Νίκος Ζέρβας.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here