27/7/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Την ώρα που το Λονδίνο ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όλοι βρίσκονται σε θέσεις «μάχης» για την επιτυχία τους, αρκετοί καλλιτέχνες υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από τον πρωθυπουργό David Cameron να υιοθετήσει πιο αυστηρούς νόμους για την προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων.
Οι Roger Daltrey, Pete Townshend, Elton John, Robert Plant, Brian May, Roger Taylor, Andrew Lloyd Webber, Simon Cowell, Professor Green και Tinie Tempah, απευθύνουν έκκληση στον Cameron να επικυρώσει την Digital Economy Act του 2010, με την οποία οι Internet Service Providers, οι μηχανές αναζήτησης και διαφημιστές υποχρεούνται να προστατεύουν τους καταναλωτές από παράνομα sites, και ειδικά αυτά που προσφέρουν παράνομα downloads μουσικής.
Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές των καλλιτεχνών με την Google είναι μακρόχρονες για το θέμα, στην επιστολή δεν αναφέρεται ονομαστικά η μηχανή αναζήτησης. Οι καλλιτέχνες «κατηγορούν» τη Google ότι παρουσιάζει αποτελέσματα σε δεκάδες παράνομα sites και η μηχανή αναζήτησης απαντά ότι κάθε μήνα αφαιρεί από τις αναζητήσεις χιλιάδες links σε παράνομο υλικό σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η πρόσβαση στο υλικό αυτό.
Η επιστολή εστάλη αρχικά στην The Daily Telegraph και σύντομα θα φτάσει και στο γραφείο του Cameron : “Καθώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται αυτό το καλοκαίρι στο Λονδίνο, υπάρχει μια ευκαιρία να αναπτυχθούν κάποιοι τομείς στους οποίους η Βρετανία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Οι δημιουργικές μας βιομηχανίες εκπροσωπούν έναν τέτοιο τομέα ο οποίος δημιουργεί θέσεις εργασίας με ρυθμούς διπλάσιους της υπόλοιπης οικονομικής δραστηριότητας. Το μερίδιο της Βρετανίας στην παγκόσμια αγορά της μουσικής είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών με βρετανούς καλλιτέχνες, όπως η Adele, που έχουν ανέλθει στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα”, ξεκινάει η επιστολή.
“Ως έθνος τεχνολογικά προηγμένο, του οποίου η γλώσσα μιλιέται σε όλη την υφήλιο, η Βρετανία έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να αυξήσει τις εξαγωγές της στην ψηφιακή εποχή που ζούμε. Ο ανταγωνισμός σ’ αυτόν τον δημιουργικό τομέα βασίζεται στο ταλέντο και την πρωτοτυπία και όχι σε σπάνια υλικά και σημαντικά κόστη. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία μόνο αν έχουμε ισχυρή εγχώρια νομοθεσία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Έτσι οι βρετανικές δημιουργικές βιομηχανίες θα μπορέσουν να έχουν μια δίκαιη επιστροφή των τεράστιων επενδύσεων που κάνουν για να δημιουργήσουν πρωτότυπο περιεχόμενο”.
“Η online παράνομη δραστηριότητα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο. Αυτό θα είναι ωφέλιμο για τους καταναλωτές, να έχουν εμπιστοσύνη ότι αγοράζουν γνήσιο υλικό online από νόμιμες επιχειρήσεις”, καταλήγει η επιστολή.
Δεν ξέρουμε πόση σημασία θα δώσει ο Cameron αυτές τις μέρες, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να είναι πρώτη προτεραιότητα όλων στην Αγγλία, σίγουρα όμως είναι μια καλή κίνηση των καλλιτεχνών…