27/7/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, σχεδόν μετά από δύο χρόνια, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, σημαντικές και χρονοβόρες περιοδείες των τελευταίων ετών.

Ο λόγος για την τουρνέ “The Wall Live” του Roger Waters, που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2010 από το Τορόντο και ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου και πάλι σε καναδικό έδαφος, στο Κεμπέκ. Η περιοδεία βασίζεται, φυσικά, στο “The Wall” των Pink Floyd, έναν δίσκο που από το 1979 που κυκλοφόρησε έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, με τους κατοίκους των ΗΠΑ να έχουν αγοράσει 23.000.000 κόπιες. Το 1982 το “The Wall” έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Bob Geldof.

Παρά τις πολλές συναυλίες στις οποίες είχε παρουσιαστεί το περιεχόμενο του δίσκου στο παρελθόν, το 2010 ο Waters προγραμμάτισε μια πολύ μεγάλη περιοδεία καθώς οι νέες τεχνολογίες του επέτρεπαν να προσεγγίσει πολύ καλύτερα το σύνολο του έργου : “Πριν από 40 χρόνια δε  μπορούσαμε να παρουσιάσουμε το δίσκο με ικανοποιητικό τρόπο συναισθηματικά, μουσικά και θεατρικά. Η τεχνολογία άλλαξε. Τώρα μπορούμε!”, είχε δηλώσει ο Waters για την περιοδεία.

Σ’ αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια, ο Waters με τους μουσικούς, τους τεχνικούς και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης, έδωσε 192 συναυλίες σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ωκεανία και Ευρώπη. Σχεδόν όλες οι εμφανίσεις του ήταν sold-out και βρέθηκε στην κορυφή των “charts” των τουρνέ από το 2010 μέχρι σήμερα. Με μέσο όρο πληρότητας 98,5%, στην Αθήνα 100%, την παράσταση παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 3.050.000 θεατές ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια ανήλθαν στα 350.000.000 δολάρια.

Στις συναυλίες που δόθηκαν στα πλαίσια της περιοδείας, παρουσιάστηκε το σύνολο των τραγουδιών του δίσκου, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί από το 1990, όταν οι Pink Floyd έδωσαν συναυλία στο τείχος του Βερολίνου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μια διόρθωση: στο Βερολίνο το 1990 είχε παρουσιάσει το The Wall o Roger Waters μαζί με άλλους καλλιτέχνες, και όχι οι Pink Floyd όπως αναφέρετε στο κείμενο…οι Pink Floyd ΠΟΤΕ δεν έδωσαν συναυλία στο τείχος του Βερολίνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here