25/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Οι Abba, με το Gold – Greatest Hits, έγιναν μόλις το τρίτο συγκρότημα στη Βρετανία που έσπασαν το φράγμα της πώλησης 5.000.000 αντιτύπων, πριν από λίγες μέρες. Το σουηδικό συγκρότημα που εκτοξεύθηκε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα μετά τη νίκη του στη Eurovision με το “Waterloo” το 1974, μπήκαν με τον τρόπο αυτό σε ένα πολύ «κλειστό» club.

Στο club των 5.000.000, οι Abba θα κάνουν παρέα στους εναπομείναντες Beatles και τους Queen, καθώς είναι τα μόνα συγκροτήματα που έχουν πετύχει αυτό το επίτευγμα. Οι Queen με το “Greatest Hits” και οι Beatles με το “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. “Δε μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο club στο οποίο θα ήθελα να είμαι μέλος”, δήλωσε ο Bjorn Ulvaeus των Abba στο επίσημο site των βρετανικών charts.

Το “Gold – Greatest Hits” των Abba κυκλοφόρησε το 1992 και βρέθηκε οκτώ φορές στην κορυφή των charts. Οι Σουηδοί μουσικοί στην καριέρα τους είχαν 9 singles στην κορυφή της Βρετανίας και άλλα 10 μέσα στην πρώτη δεκάδα. “Αυτό είναι ένα ακόμα απίστευτο ρεκόρ σε μια καριέρα εκπληκτικών επιτευγμάτων από τους Abba, που είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα όλων των εποχών στη Βρετανία”.

Στα τελευταία είκοσι χρόνια, ένα στα πέντε βρετανικά νοικοκυριά αγόρασαν ένα αντίτυπο του “Gold”, που είναι ένα αξιοσημείωτο στατιστικό στοιχείο. Οι Abba είναι πραγματικά superstars των charts στη Βρετανία και η τελευταία τους επιτυχία επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό «θρυλικό» που έχει το συγκρότημα”, δήλωσε ο Martin Talbot, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας των βρετανικών charts.

Το “Gold – Greatest Hits” των Abba απειλεί, άμεσα να εκτοπίσει τους Beatles και να καταλάβει τη δεύτερη θέση της λίστας, καθώς υπολείπεται μόλις 46.000 αντιτύπων από το “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Αλλά, για να μην αναλωθούμε μόνο σε καλλιτέχνες του παρελθόντος, το άλλο σημαντικό και με σπουδαίο μέλλον πρόσωπο που σύντομα μπορεί να μπει στο club των 5.000.000 είναι η Adele.

Το “21”, το άλμπουμ που χάρισε δεκάδες βραβεία στη βρετανίδα τραγουδοποιό, ξεπέρασε τα 4.000.000 πωλήσεις στη Βρετανία και βρέθηκε στην 5η θέση της λίστας με τα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών, ξεπερνώντας καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως οι Michael Jackson, Dire Straits, Pink Floyd. Η Adele, με δεδομένη τη δυναμική του “21” που εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των charts, αναμένεται σε λίγο καιρό να πάρει την 4η θέση από το “What’s The Story Morning Glory” των Oasis.

Η λίστα με τα 10 πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών στη Βρετανία έχει ως εξής (σε παρένθεση η χρονολογία κυκλοφορίας) :

01 GREATEST HITS (1981) – QUEEN
02 SGT PEPPER’S LONELY HEART’S CLUB BAND (1967) – THE BEATLES
03 GOLD – GREATEST HITS (1992) – ABBA
04 WHAT’S THE STORY MORNING GLORY (1995) – OASIS
05 21 (2011) – ADELE
06 THRILLER (1982) – MICHAEL JACKSON
07 BROTHERS IN ARMS (1985) – DIRE STRAITS
08 THE DARK SIDE OF THE MOON (1973) – PINK FLOYD
09 BAD (1987) – MICHAEL JACKSON
10 GREATEST HITS II (1991) – QUEEN

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here