ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend / Μικρός Ήρως (12/2011)

Στη νέα της δισκογραφική δουλειά η Μάρθα Φριντζήλα επιλέγει να ερμηνεύσει τραγούδια του Θέμου Σκανδάμη.

Η γνωριμία τους έγινε δέκα χρόνια πριν στην θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύντομα εξελίχθηκε σε φιλία. Ο Θέμος Σκανδάμης, έχοντας σπουδάσει και θέατρο, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Δρόμος με δέντρα» της Μάρθας Φριντζήλα, συμμετέχοντας στις παραστάσεις και τις δραστηριότητες της. Παράλληλα έπαιξε μουσική για παραστάσεις θεάτρου και θεάτρου σκιών και έγραψε τα πρώτα του τραγούδια παρουσιάζοντάς τα σε μικρές μουσικές σκηνές. Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008 και σε αυτό συμμετείχε η Μάρθα Φριντζήλα ερμηνεύοντας τα τρία από τα δεκαπέντε τραγούδια του.

Ο αμοιβαίος θαυμασμός και εκτίμηση οδήγησαν στο να επισφραγίσουν τη δημιουργική τους σχέση με έναν ολόκληρο δίσκο, το άλμπουμ «Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά Θέμο Σκανδάμη» που  κυκλοφορεί από το label Μικρός Ήρως.

Δέκα ωραία λαϊκά τραγούδια του νεαρού τραγουδοποιού, που γράφει κυρίως βιωματικά, τραγούδια λαϊκά ενορχηστρωμένα, με  στίχο μεστό και πρωτότυπο, που τα ερμηνεύει με τον μοναδικό, πληθωρικό της τρόπο, η Μάρθα Φριντζήλα.

Ο Θέμος Σκανδάμης σημειώνει: «Ακονισμένο από τη βεβαιότητα, το δάκρυ χαρακώνει με ευκολία το μάγουλο, αφήνοντας σημάδια αναγνωρίσιμα απ’ όλους. Στους καιρούς ωστόσο της αμφιβολίας, τα συναισθήματα αμβλύνονται, το τοπίο θολώνει και η γραφή γίνεται «αόρατη» όπως σε εφηβικό αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου το μυστικό αποκαλύπτεται στο λευκό χαρτί μόνο όταν ο υποψιασμένος ήρωας το υποβάλει στη δοκιμασία της φλόγας ενός κεριού.

Αυτό το κερί προσπαθώ να ανάψω με αυτά τα τραγούδια και την αντικειμενική φλόγα της φωνής της Μάρθας Φριντζήλα. Το μυστικό γίνεται τραγούδι και αισθανόμαστε ότι το ξέραμε όλοι απ’ την αρχή. Τα πρόσωπα έχουν χάρτη με σημάδια αναγνωρίσιμα, η αγάπη δεν είναι μια λεπτομέρεια. Ευχαριστιόμαστε».

Η ενορχήστρωση είναι του Βασίλη Μαντζούκη.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Βασίλης Μαντζούκης (κιθάρες, τύμπανα, κρουστά, φωνητικά, midi), Παναγιώτης Τσεβάς (ακορντεόν), Ορέστης Κολέτσος (μπουζούκι), Σταμάτης Σταματάκης (κοντραμπάσο), Jaime Smith (βιολί), Γιάννης Αντωνιάδης (κλαρίνο) και ο Θέμος Σκανδάμης (κιθάρα, φωνητικά).

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου – maria_avramidou@musiccorner.gr

Νομίζω ότι είναι σπάνιο στις μέρες μας να ακούμε δίσκους που δημιουργούνται από έναν τραγουδοποιό αποκλειστικά για έναν ερμηνευτή. Κάθε τέτοια περίπτωση, λοιπόν, την αντιμετωπίζω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι πιστεύω ότι συνήθως έχουμε να κάνουμε με ολοκληρωμένο έργο, το οποίο έχει και συγκεκριμένο σκοπό. Το νέο CD της Μάρθας Φριντζήλα ανταποκρίνεται σε αυτές της προσδοκίες. Με τον άμεσο τίτλο «Η Μάρθα Φριντζήλα Τραγουδά Θέμο Σκανδάμη» επισημαίνεται ακριβώς αυτή η αποκλειστικότητα της συνεργασίας, την οποία προφανώς είχαν ανάγκη οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.

Οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και μία δεκαετία και, πέρα από τη μουσική, τους ενώνει η αγάπη τους για το θέατρο – μια τέχνη την οποία έχουν σπουδάσει και εξασκήσει και μαζί. Η θεατρικότητα αποτελεί, άλλωστε, ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της Μάρθας Φριντζήλα ως ερμηνεύτριας. Ο Θέμος Σκανδάμης, έχοντας γράψει εξ ολοκλήρου μουσικές και στίχους στο άλμπουμ, επωφελείται πλήρως απ’ αυτό το δυνατό της στοιχείο, συνδυάζοντάς το με την αμεσότητα και το χιούμορ που χαρακτηρίζουν τους – βιωματικούς κατά κύριο λόγο – στίχους του. Μουσικά το CD κινείται σε λαϊκούς δρόμους, χωρίς να λείπουν και ορισμένες εκπλήξεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή:

Το εναρκτήριο τραγούδι «Της Νύχτας και της Αυγής», μια τρυφερή μπαλάντα ενορχηστρωμένη με ήχους που θυμίζουν παραδοσιακά τραγούδια, αναδεικνύει την έκταση και την ξεχωριστή χροιά της φωνής της Μάρθας Φριντζήλα. Αυτή η «αντικειμενική φλόγα της φωνής της», όπως σημειώνει ο Θέμος Σκανδάμης στο εισαγωγικό σημείωμα του CD, είναι κυρίαρχη σε κάθε τραγούδι, δίνοντάς του τη βαρύτητα ή την «ελαφράδα» που χρειάζεται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, αντίστοιχα, ο «Πόλεμος Χαρακωμάτων» και η «Λεπτομέρεια». Το πρώτο είναι ένα ερμηνευτικά απαιτητικό τραγούδι, ένα έντονο ρετσιτατίβο, ενορχηστρωμένο σχεδόν αποκλειστικά με ακουστική κιθάρα και βιολί. Θέμα του, η σχέση -ερωτική ή όποια άλλη σημαντική- μεταξύ δύο ανθρώπων. Η «Λεπτομέρεια», πάλι, χαρακτηρίζεται από τη χιουμοριστική διάθεση των στίχων, αλλά και σύγχρονα στοιχεία ενορχήστρωσης, τα οποία δένουν αρμονικά με τη λαϊκή μελωδική γραμμή. Μιλά για την αγάπη που «δεν είναι μία λεπτομέρεια / Δεν είναι, δηλαδή, μια τρίχα απ’ το σκοινί / μα το σκοινί το ίδιο / Θέλεις κρατιέσαι, θέλεις κρεμιέσαι». Εύστοχοι στίχοι!

Σε λαϊκά μονοπάτια κινείται και το έξυπνο ζεϊμπέκικο «Αύγουστος στην Αθήνα». Οι μάλλον δηκτικοί στίχοι αναφέρονται σε μια σχέση που τελείωσε και …πάμε γι’ άλλα! Απρόβλεπτα κι επίκαιρα όσο και η εποχή μας…

Το χασάπικο «Βρέχει (Κι Ας μη Βρέχει)» αποκτά ξεχωριστό άκουσμα χάρη και στα όμορφα φωνητικά, ενώ το «Μην το Λυπάσαι» είναι ένα ερωτικό τσιφτετέλι, το οποίο απογειώνει η ερμηνευτική πληθωρικότητα της Μάρθας Φριντζήλα.

Το τραγούδι του δίσκου που έπαιξε απευθείας στο repeat είναι το «Έχει η Θάλασσα Καράβια». Ο ήχος του θυμίζει έντονα νησιώτικο και ειλικρινά μου έφτιαξε τη διάθεση σε μια στιγμή που το χρειαζόμουν. Ανεξάρτητα απ’ αυτό το γεγονός, ωστόσο, νομίζω ότι είναι από τα ωραιότερα του δίσκου.

Ποιητικούς στίχους διαθέτουν η «Προσευχή», ένα adagio ερμηνευτικό τραγούδι, αλλά κυρίως το «Όνειρο». Πρόκειται για το μόνο κομμάτι του δίσκου το οποίο δεν ερμηνεύει η Φριντζήλα, αλλά ο ίδιος ο Θέμος Σκανδάμης. Ο ελαφρύς σουρεαλισμός και το χιούμορ των στίχων ταιριάζει όντως στις παράξενες εικόνες που μπορεί να έχουν ορισμένα όνειρα, ενώ η μελωδία και η ερμηνεία μού έφεραν στο νου επιρροές από Σωκράτη Μάλαμα.

Άφησα για το τέλος ένα από τα πιο σπάνια χαρακτηριστικά ακόμη και για λαϊκό δίσκο σήμερα: Την ύπαρξη ενός τραγουδιού, το οποίο θυμίζει έντονα παλιά καλά ρεμπέτικα, όπως αυτά του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη. Τίτλος του, «Χαίρεται ο Κόσμος και Γλεντά».

Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να είμαστε πραγματικά χαρούμενοι, ακούγοντας δουλειές όπως αυτή της Μάρθας Φριντζήλα και του Θέμου Σκανδάμη. Πέρα από την προσωπική τους φιλία και το δέσιμο που βγαίνει χάρη σε αυτήν και αντικατοπτρίζεται στο συνεκτικό αποτέλεσμα του CD, έχουμε να κάνουμε με δύο καλλιτέχνες που διαθέτουν σεβασμό. Γνωρίζουν τα γνήσια ακούσματα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, αλλά και τους πιο σύγχρονους δρόμους του και καταθέτουν προς ακρόαση μια δική τους αξιοπρεπέστατη μουσική πρόταση. Μια πρόταση η οποία σέβεται το παρελθόν, επηρεάζεται από την επικαιρότητα και προσπαθεί να δημιουργήσει όμορφα μονοπάτια για να βαδίσουμε στο μέλλον. Και μάλλον αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, και η μεγαλύτερη αξία της συγκεκριμένης δουλειάς: Χωρίς να καινοτομεί ριζικά, προτείνει νέες εκδοχές οικείων ακουσμάτων, κάνοντάς μας να θυμηθούμε ήχους, ρυθμούς και μουσικά «χρώματα» που αγαπάμε και πλέον δεν τα συναντάμε συχνά στη δισκογραφία.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Της Νύχτας και της Αυγής
02. Λεπτομέρεια
03. Έχει η Θάλασσα Καράβια
04. Αύγουστος στην Αθήνα
05. Μην το Λυπάσαι
06. Χαίρεται ο Κόσμος και Γλεντά
07. Πόλεμος Χαρακωμάτων
08. Βρέχει (Κι Ας μη Βρέχει)
09. Προσευχή
10. Όνειρο

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ