17/5/2012
www.musiccorner.gr

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα ισπανικά συγκροτήματα, οι Fuel Fandango δυναμιτίζουν την σκηνή της αίθουσας του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με ήχους flamenco σε συνδυασμό με ηλεκτρονική μουσική.

Το συγκρότημα Fuel Fandango (Φιούελ Φαντάνγκο) δημιουργήθηκε το 2009 από τον Άλε Ακόστα, παραγωγό και dj που είχε ήδη εντυπωσιάσει με τρεις δίσκους με το προηγούμενο σχήμα στο οποίο ανήκε, το Mojo Project καθώς και με τις παραγωγές, mix και remix για καλλιτέχνες όπως οι Enrique Morente, Chambao, Muchachito, κλπ.  Ήταν υποψήφιος δύο φορές στα Βραβεία Μουσικής της Ισπανίας 08 καθώς και ως «παραγωγός της χρονιάς» στα βραβεία Latin Grammy (2008).

Το άλλο μισό του Fuel Fandango είναι η Νίτα, μια τραγουδίστρια από την Κόρδοβα που έχει το φλαμένκο στο αίμα της και τη μαύρη μουσική στη φωνή της. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η πείρα της είναι μεγάλη αφού ξεκίνησε την καριέρα της από πολύ μικρή τραγουδώντας «κόπλα» και φλαμένκο μέχρι σόουλ, φανκ και ηλεκτρονική μουσική που ήταν οι μεταγενέστερες επιλογές της.

Οι ίδιοι, προσδιορίζοντας τη μουσική τους, λένε ότι «κάνουμε οργανικά χορευτικά τραγούδια». Η Νίτα περνάει από τα αγγλικά στα ισπανικά με μεγάλη ευκολία, από τη μαύρη στην φλαμένκο μουσική γιατί «το φλαμένκο δεν πτοείται από τις γλώσσες» ή τουλάχιστον έτσι νιώθουν οι ίδιοι.

Στίχοι προσεγμένοι με μια παραγωγή χωρίς προκαταλήψεις ως προς τη μίξη ηλεκτρονικών στοιχείων με κιθάρες πιο ροκ, μελωδίες ποπ και διακριτικές πινελιές φλαμένκο που παρεισφρέουν ελεύθερα χωρίς στερεότυπα.

Αναμφίβολα, το μεγάλο ατού του Fuel Fandango είναι η σκηνική τους παρουσία. Η Νίτα και ο Άλεν με τον καταλυτικό Κάρλος Σόσα στα ντραμς, αποτελούν ένα πολύ ροκ τρίο που, στις ζωντανές εμφανίσεις του, προσφέρει την πιο χορευτική εκδοχή του ρεπερτορίου του και … η σκηνή παίρνει φωτιά!

Δισκογραφικά, το Fuel Fandango έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Το πρώτο τους σινγκλ (2009) είχε τέτοια απήχηση που το γκρουπ έδωσε συναυλίες σε περισσότερες από 70 πόλεις μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και το Λονδίνο. Το 2010 κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος με τον τίτλο “Fuel Fandango” και το συγκρότημα εμφανίζεται, εκτός από τις συναυλίες σε πολυάριθμες ισπανικές πόλεις, και στο Λονδίνο, Βουδαπέστη, Ντουμπάι, Κίεβο, Νέο Δελχί (φεστιβάλ Casa Asia) και στα φεστιβάλ Couvre Feu και Les Transmusicales της Γαλλίας.

Το 2011 η δισκογραφική εταιρεία Warner υπογράφει μαζί τους συμβόλαιο και κυκλοφορεί τη μέχρι τότε ανεξάρτητη παραγωγή του δίσκου τους σε πολυτελή έκδοση. Μέσα σε δυο μήνες εμφανίζονται σε 24 ισπανικές πόλεις, ενώ στις μισές απ’ αυτές οι συναυλίες τους είναι sold out. Το 2012 ανοίγουν το Φεστιβάλ Eurosonic 2012 στο Groningen της Ολλανδίας. Έχουν ήδη δώσει 24 συναυλίες από την αρχή του χρόνου ενώ είναι προγραμματισμένες πολλές ακόμα τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό.

Αυτοί οι μουσικοί που υπηρετούν τη fusion, είναι εραστές του καλού γούστου και της διασκέδασης και απολαμβάνουν τους πειραματισμούς στο στούντιο ηχογράφησης ή τις συναυλίες. Θα ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί το είδος που αντιπροσωπεύουν. Όπως έγραψε η εφημερίδα El País, «αν μιλήσουμε για επιρροές, ο ήχος τους θα έμοιαζε με εκείνον της Motown αν ο Isaac Hayes στο Shaft είχε μεταμορφωθεί σε Diana Ross.  Παρόντες είναι όμως και οι Mike Snow, The Roots, Kanye West, Sade, Camarón de la Isla, Paco de Lucía, Nina Simone, Beck. Είναι αδύνατον να περιγραφεί με ένα και μόνον τρόπο η απροσδιόριστη λάμψη ενός από τους πιο εκπληκτικούς και πρωτότυπους ήχους που ακούστηκαν και που, ενώ είναι τόσο ισπανικός, μοιάζει να ήρθε από άλλον πλανήτη».

Οι Fuel Fandango μετά τη συναυλία τους στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα, θα εμφανιστούν στις 15 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας της Κύπρου.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
2009 EP FUEL FANDANGO (παραγωγή του γκρουπ)
2010 LP FUEL FANDANGO (παραγωγή του γκρουπ)
2011 Re-edition LP FUEL FANDANGO (Deluxe edition) (Warner)
2012 REMIXED LP FUEL FANDANGO (Warner)

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012,  στις 21:00

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550
Αίθουσα: Θέατρο

Διάρκεια: 90΄

Εισιτήρια: 10€

7€ Κάτοχοι Κάρτας της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας / Μαθητικό /Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας  Πολιτισμού/ ΑμΕΑ/   Άνω των 65

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here