ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Ακτή – Sony Music (12/2009)

Το όνομα του Ορέστη Ντάντου άρχισε να ακούγεται το Φθινόπωρο του 2008, όταν ένα demo που μοιράστηκε σε μερικούς παραγωγούς του Μελωδία 99.2, προκάλεσε ενθουσιώδη σχόλια από παραγωγούς και ακροατές που αναζητούν έκτοτε τραγούδια που μεταδίδονταν από το σταθμό, φτιάχνοντας έναν σύγχρονο μουσικό μύθο γύρω από το πρόσωπο του Ορέστη Ντάντου.

Ώσπου αρχές του Φθινοπώρου του 2009, ένα χρόνο μετά, το τραγούδι «Θα πάω όταν γουστάρω» εστάλη πια επίσημα στα ραδιόφωνα και ανέβηκε στο youtube και σχολιάστηκε σε blogs συγκεντρώνοντας χιλιάδες ενθουσιώδη σχόλια.

Το «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς» είναι το πρώτο προσωπικό album του Ορέστη. Περιλαμβάνει μερικά από τα τραγούδια που έχει συνθέσει μέχρι σήμερα.

Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτά τα τραγούδια είναι η διαφορετική γλώσσα τους. Άμεση, ειλικρινής χωρίς ωραιοποιήσεις, φανερώνει μια καθαρή ματιά σε όσα ζει και βλέπει γύρω του ένας προσεκτικός παρατηρητής. Η ματιά του Ορέστη είναι ιδιαίτερη, δίνει σημασία στις κρυμμένες αλλά σημαντικές λεπτομέρειες των σχέσεων αλλά και της …φιλοζωίας, δεν κρύβει την οργή της αλλά δεν ντρέπεται να είναι και εξαιρετικά τρυφερή.

 ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Λευτέρης Κατσουλιέρης – lkatsoulieris@musiccorner.gr
 

O Ορέστης Ντάντος βαδίζει στο μονοπάτι του Ελληνόφωνου ροκ, όπου οι περισσότεροι δημιουργοί πασχίζουν να παντρέψουν την ελληνική γλώσσα πάνω στις φόρμες του (κλασικού συνήθως) ροκ χωρίς να μπορούν να καταφύγουν στην εύκολη λύση ενός “baby” ή ενός “oh yeah!”. Οι πιο ξεχωριστοί καλλιτέχνες βρίσκουν έναν ιδιαίτερο λόγο να εκφραστούν με ένα ξένο ιδίωμα και κάπως έτσι προσπαθεί να αφήσει και το προσωπικό του στίγμα ο Ορέστης Ντάντος. Χρησιμοποιώντας έναν καθημερινό, χειμαρρώδη λόγο βρίσκει ένα ρυθμό που λειτουργεί πολύ καλά πάνω σε ενδιαφέρουσες συνθέσεις και ενορχηστρώσεις.

Τα παθιασμένα «Θα πάω όταν γουστάρω» και «Γιατί είναι Σάββατο» ξεχωρίζουν από την αρχή αλλά κανένα από τα 7 τραγούδια δεν περνά απαρατήρητο: δεν θυμάμαι άλλο Ελληνικό κομμάτι για τα κατοικίδια ζώα που “όταν πεθαίνουν, αγοράζεις άλλα” («Κατοικίδια ζώα») ούτε περίμενα ότι θα άκουγα τις φράσεις “δερματολογικές διαγνώσεις” και “οξείες αναφυλαξίες” σε τραγούδι πόσο μάλλον σε συνδυασμό με τη φράση “γ… τον εγωισμό σου” («Κωφάλαλος πόθος»). Το συγκεκριμένο κομμάτι δείχνει μάλλον και την παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει κανείς χρησιμοποιώντας τόσο ευθύ λόγο σε τραγούδι: η φρασεολογία τείνει να αποπρονατολίσει τόσο από το ευαίσθητο θέμα του κομματιού (το ότι η υγεία μας είναι εύθραυστη και όταν ξαφνικά στη ζωή μας έρχονται τα πάνω κάτω χρειαζόμαστε τη στήριξη αγαπημένου προσώπου) όσο και από τη μουσική όπου μια αξιοπρεπής μελωδία συμπληρώνεται από πολύ ωραία περάσματα πνευστού (τρομπόνι).

Επιπλέον, τα κομμάτια “Συνεργεία παντού” και ” ‘Όταν γυρνάς το βράδυ απ’ τα ξενύχτια” επαναλαμβάνουν τους ίδιους στίχους, αφήνοντας τον ακροατή να περιμένει κάτι παραπάνω (ιδίως σε μια δουλειά 7 κομματιών). Ιδίως στο δεύτερο, ο Ορέστης Ντάντος αδικεί τον εαυτό του καθώς βρίσκει έναν πολύ έξυπνο τρόπο να ρωτήσει μια κλασσική καψουρο-ερώτηση (το “σε αγαπάει κανείς όπως εγώ;” με μια έξτρα δόση σεξ) αλλά φαίνεται να αρκείται σε αυτό και δεν αφήνει αυτό το έξυπνο άνοιγμα να οδηγήσει το τραγούδι παραπέρα.

Το δε «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς» μουσικά κινείται στο ύφος της blues rock μπαλάντας και ακούγεται σαν το λιγότερο ενδιαφέρον του δίσκου κλείνοντας έτσι λίγο απογοητευτικά μια δουλειά με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και υποσχέσεις για το μέλλον.

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Θα πάω όταν γουστάρω
02. Συνεργεία παντού
03. Όταν γυρνάς το βράδυ απ’ τα ξενύχτια
04. Κατοικίδια ζώα
05. Κωφάλαλος πόθος
06. Γιατί είναι Σάββατο
07. Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here