14/2/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Με έξι βραβεία Grammy έφυγε η Adele από το Staples Center του Los Angeles, όπου έγινε φέτος η απονομή!

Η βρετανίδα τραγουδοποιός και τραγουδίστρια που πριν λίγους μήνες αναγκάστηκε να ματαιώσει συναυλίες για να υποβληθεί σε επέμβαση στις φωνητικές της χορδές, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο ότι παραμένει δίκαια στην πρώτη γραμμή των καλλιτεχνών παγκοσμίου κλάσης, ερμηνεύοντας στη σκηνή το “Rolling In The Deep”, το οποίο της χάρισε τα βραβεία της ηχογράφησης της χρονιάς και του τραγουδιού της χρονιάς. Με το “Someone Like You” πήρε το βραβείο της καλύτερης ποπ ερμηνείας και παραλαμβάνοντάς το ευχαρίστησε τους γιατρούς της που της «επέστρεψαν» τη φωνή της.

Σάρωσε τα Grammy η Adele!

Το “21”, το άλμπουμ της Adele στο οποίο περιλαμβάνονται και τα δύο κομμάτια, κέρδισε το βραβείο του άλμπουμ της χρονιάς στη γενική κατηγορία, αλλά και στην ποπ κατηγορία. Τέλος κέρδισε και στην κατηγορία του καλύτερου video clip και πάλι για το “Rolling in the Deep”. Η τραγουδίστρια πέτυχε το απόλυτο. Έξι βραβεία με έξι υποψηφιότητες και με τον τρόπο αυτό έγινε η δεύτερη γυναίκα που πετυχαίνει να κερδίσει έξι Grammy σε μια απονομή, μετά τη Beyonce!

Η 54η απονομή των πιο σημαντικών μουσικών βραβείων του πλανήτη, σημαδεύθηκε από δύο γεγονότα. Το πρώτο ήταν η «περικοπή» των βραβείων. Από τις 110 περίπου κατηγορίες που βραβεύονταν μέχρι πέρυσι, φέτος υπήρξαν σημαντικές περικοπές και οι κατηγορίες μειώθηκαν σε 78. Η μείωση αυτή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, κυρίως από τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στις «κομμένες» κατηγορίες.

Το δεύτερο γεγονός ήταν τυχαίο και έδωσε ένα θλιβερό τόνο στην απονομή. Η είδηση του θανάτου της Whitney Houston, μιας τραγουδίστριας που στην καριέρα της κέρδισε πανάξια έξι βραβεία Grammy, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και μονοπώλησε τις συζητήσεις των παρευρισκομένων αλλά και τις ομιλίες των νικητών. Σχεδόν όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για την σπουδαία τραγουδίστρια που πέθανε σε ηλικία 48 ετών. Η Whitney «παρακολούθησε» την απονομή από λίγο πιο ψηλά, και είδε τους συναδέλφους της να την αποχαιρετούν με τον δικό τους τρόπο, αλλά και την αμερικανική μουσική βιομηχανία να επιστρατεύει την τελευταία στιγμή την Jennifer Hudson προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη Whitney, ερμηνεύοντας επιτυχίες της. Ένα ακόμα στοιχείο που επηρέασε το κοινό ήταν και το αφιέρωμα της Alicia Keys στην Etta James που πέθανε πριν λίγες εβδομάδες.

Εμφανώς συγκινημένη η Jennifer Hudson, ενώ ερμηνεύει το θρυλικό "I will always love you" της Whitney Houston...

Εκτός από την Adele και την Jennifer Hudson, στη σκηνή του Staples Center ανέβηκε πλήθος διασήμων μουσικών. Kelly Clarkson, The Beach Boys, Maroon 5, Tonny Bennett, Carrie Underwood, Chris Brown, Coldplay, Rihanna, Foo Fighters, Lil Wayne, Alicia Keys, Diana Krall, Bruno Mars, Paul McCartney, Katy Perry, Bruce Springsteen, Taylor Swift και αρκετοί ακόμα. Ωστόσο, η εμφάνιση που σχολιάστηκε περισσότερο, ήταν αυτή της Nicki Minaj! Η ράπερ επέλεξε να «προκαλέσει» χρησιμοποιώντας θρησκευτικές «αναφορές». Εμφανίστηκε στα βραβεία με κόκκινο φόρεμα Versace και συνοδευόμενη από έναν άντρα ντυμένο ως Πάπα. Το φόρεμά της παρέπεμπε σε καθολικό μοναχό άλλων εποχών ή ακόμα και σε γυναίκα ελαφρών ηθών. Η ερμηνεία της επί σκηνής σχολιάστηκε ποικιλότροπα, καθώς η εκτέλεση του “O Come All Ye Faithful” σε gothic έκδοση με συνοδεία εκκλησιαστικής χορωδίας εν μέσω σκηνοθετικών τρικ, έκλεψε τις εντυπώσεις. Η Nicki αποχώρησε από τη σκηνή με ένα αόρατο σχοινί, δίνοντας την εντύπωση ότι ίπταται.

Nicki Minaj

Η εκδήλωση, για μια ακόμα φορά, ήταν φαντασμαγορική, τόσο που πάντα κάποιοι αναρωτιούνται αν η ουσία της βραδιάς είναι τα βραβεία ή το σόου. Αλλά στα πιο γνωστά μουσικά βραβεία του κόσμου, ταιριάζει ένα σόου με τους καλύτερους.

Επιστρέφοντας στην απονομή, θα αναφέρουμε ότι το μόνο που δεν κατάφερε να κερδίσει η Adele στη γενική κατηγορία ήταν το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη, που κατέληξε στα χέρια του Bon Iver. Είμαστε όμως σίγουροι ότι αν η Adele με το “21” έκανε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία, δεν θα άφηνε κανένα από τα βραβεία της γενικής κατηγορίας, που είναι τα πιο σημαντικά απ’ όλα.

Σε άλλες βραβεύσεις είχαμε τον βετεράνο Tony Bennett και την αδικοχαμένη Amy Winehouse να κερδίζουν την κατηγορία του καλύτερου ποπ ντουέτου, τους Skrillex να κερδίζουν τις κατηγορίες του καλύτερου dance/electro άλμπουμ και της καλύτερης dance ηχογράφησης για το “Scary Monsters And Nice Sprites”. Τους Foo Fighters να παίρνουν το βραβείο της καλύτερης ροκ ερμηνείας και καλύτερου ροκ τραγουδιού για το “Walk”, της καλύτερης hard rock ερμηνείας για το “White Limo”, και του καλύτερου ροκ άλμπουμ για το “Wasting Light”.

Άλλη μια πολύ sexy εμφάνιση για τη Rihanna!

Ο Chris Brown έκανε μεγάλη επιστροφή κερδίζοντας το καλύτερο R&B άλμπουμ για το “F.A.M.E.”. Το “All of the Lights” των Kanye West και Rihanna κέρδισε τις κατηγορίες του καλύτερου ραπ τραγουδιού και της καλύτερης ραπ συνεργασίας. Στην country μουσική, η αναμφισβήτητη βασίλισσα των τελευταίων ετών κράτησε δίκαια τον θρόνο της. Η Taylor Swift με το “Mean” κέρδισε τις κατηγορίες καλύτερου τραγουδιού και καλύτερης ερμηνείας. Έχασε, όμως, το καλύτερο country άλμπουμ από τους Lady Antebellum και το “Own The Night”.

Άλλη μια απονομή βραβείων Grammy, η 54η ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και την Adele μεγάλη νικήτρια. Όλοι οι υποψήφιοι και οι νικητές στο επίσημο site των βραβείων : http://www.grammy.com/nominees

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here