14/1/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει η Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

1. Monica – Yes I do
Όπως και να το δει κανείς αυτό το κορίτσι, το μόνο που δεν μπορεί να της αρνηθεί, είναι ότι η μουσική της έφερε κάτι καινούριο στην ελληνική μουσική σκηνή. Κάτι που έλειπε και απ’ ό,τι φαίνεται έχει βάλει στόχο της να μας το προσφέρει. Το τραγούδι συγκαταλέγεται στη λίστα των κομματιών, του δεύτερου δίσκου της EXIT. Το ραδιόφωνο το ξεχώρισε και το αγάπησε. Το ίδιο και εγώ!

2. Μητέρα Φάλαινα Τυφλή – Ανθρώπινος Πυρσός
Από το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο «Ορχήστρα στο Βυθό», αναδύεται αυτό το κομμάτι. Προσωπικά ανακάλυψα τα παιδιά, τη χρονιά που μας άφησε, αν και το συγκρότημα σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 2006. Ένα πολυμελές, ελληνόφωνο μουσικό όχημα έκφρασης, με έμφαση στα διηγηματικά τραγούδια και τις συμφωνικές ενορχηστρώσεις. Αξίζει την προσοχή σας!

3. Σανάδες & World of Mouth – Nα με παίρνανε τα σύννεφα
Πέντε γυναικείες φωνές και δύο αντρικές, συνεχίζουν και επεκτείνουν τη συνεργασία τους που ξεκίνησε στο Φεστιβάλ  Αθηνών το 2009, παρουσιάζοντας στην Αθηναΐδα, μια ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση με πρωταγωνιστή την ανθρώπινη φωνή. Μαζί διανύουν μια φρενήρη διαδρομή στα όρια της ανθρώπινης φωνής με απρόβλεπτες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών απ’ όλο τον κόσμο  και κυρίως από την Ελλάδα. Ανατρεπτικοί, πολυφωνικοί, με έπεισαν πως …είναι τρέλα το a capella!

4. Μαριέττα Φαφούτη – We will fly high
To κορίτσι που μας έκανε να δοκιμάσουμε να γίνουμε λίγο πιο ρομαντικοί, μετά από την προτροπή της Μαριέττας μέσω του άλμπουμ της Try a little romance. Και τα καταφέραμε! Υπέροχα φωνητικά, φρέσκος ήχος, μελωδίες, μελωδίες, μελωδίες…

5. Φίλιππος Πλιάτσικας – Μια γρατζουνιά για να θυμάσαι
Από το τελευταίο προσωπικό δίσκο του αγαπημένου καλλιτέχνη «Την αλήθεια να πω», σε στίχους του Κωνσταντίνου Τζάνου και μουσική του Φίλιππου Πλιάτσικα. Κάθε φορά βρίσκει έναν μοναδικό τρόπο να ανανεώνεται σαν καλλιτέχνης και εμείς μαζί του ανανεώνουμε τα ακούσματά μας.

6. Φοίβος Δεληβοριάς – Αόρατος άνθρωπος
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά come back των τελευταίων χρόνων. Ο Φοίβος Δεληβοριάς μεταμορφώνεται σε έναν αόρατο άνθρωπο, αλλά όχι άυλο. Το αγόρι που κατάφερε να σπάσει τον «καθρέφτη», που κάποτε μας τραγουδούσε, βγήκε χρόνια αργότερα έξω και τώρα ωριμάζει. Και το κάνει τόσο όμορφα! Πιο ελεύθερος από ποτέ ο Φοίβος δίνει το δικό του παρόν χτίζοντας το πιο ώριμο ηχογράφημά του παρέα με αξιόλογους μουσικούς όπως ο Σταμάτης Σταματάκης και ο Γιώργος Κατσάνος και ερμηνεύτριες όπως η Αρλέτα και η Ρένα Μόρφη.

7. Σωκράτης Μάλαμας – Ακροβάτης
Δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω αυτό το τραγούδι! Όσοι ακούνε Μάλαμα, δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν πως για άλλη μια φορά, μέσα από τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο «Πέρασμα», λιτός, με τη συνοδεία της κιθάρας του, ξεδιπλώνει και ταυτόχρονα προκαλεί έντονα συναισθήματα. Οι στίχοι του συγκεκριμένου τραγουδιού που επέλεξα ανήκουν στον Άλκη Αλκαίου.

8. Γιάννης Κότσιρας – Δεν θυμάσαι
Πρόκειται για κομμάτι το οποίο ανήκει στο δίσκο Live2010 του καλλιτέχνη. Για άλλη μια φορά ο Γιάννης Κότσιρας ξεφυλλίζει τις σελίδες του μουσικού του ημερολογίου, τραγουδώντας σύγχρονες αλλά και μεγάλες κλασικές επιτυχίες από το χώρο του έντεχνου κυρίως τραγουδιού. Άκουσα πολλές φορές και τραγούδησα άλλες τόσες το συγκεκριμένο κομμάτι, του οποίου η πρώτη εκτέλεση ανήκει – για την ιστορία – στους Εκείνος κι Εκείνος…

9. Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Στέφανος Κορκολής – Η αγάπη που πάει
Κυκλοφόρησε μέσα στο 2010, μέσα από το τελευταίο της CD, Φανερά Μυστικά. Ένα υπέροχο ντουέτο – συνεργασία με το Στέφανο Κορκολή ο οποίος έγραψε και τη μουσική, σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Σίγουρα κάποια στιγμή το δυναμώσατε στο ραδιόφωνο…

10. Μιλτιάδης Πασχαλίδης – Παλιά Καλοκαίρια
Ψαχουλεύοντας αποσκευές και αναμνήσεις, κατάφερε να δημιουργήσει ένα αυτοβιογραφικό άλμπουμ «Ξένιος, η Κρήτη μέσα μου», που χώρεσε 16 χρόνια ζωής σε έναν ξένιο τόπο, στην Κρήτη. Η μουσική του εν λόγω τραγουδιού ανήκει στους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, από τους οποίους και το πρωτοακούσαμε, ωστόσο εδώ παίζεται και πάνω από όλα ακούγεται αλλιώς…

11. Ιmam Baildi – Λόγια ανταλλάξαμε βαριά
Τους γνωρίσαμε και τους αγαπήσαμε για τις πρωτότυπες διασκευές τους και χρήσεις samples διαφόρων παλιών ρεμπέτικων κυρίως τραγουδιών. Μέσα στο 2010 μας χάρισαν και αυτό το τραγούδι, το πρωτότυπο του οποίου ανήκει στον Τόνυ Μαρούδα και στην Ευτυχία Παπαγιανοπούλου. Ακούγεται η φωνή της Μαρίκας Νίνου και ενορχηστρώθηκε με μια trip hop αισθητική. Τρία χρόνια μετά την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά ο Ορέστης και ο Λύσανδρος Φαληρέας, συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν και να μας εντυπωσιάζουν!

12. Μεσιέ Μινιμάλ & Δήμητρα Γαλάνη – Μια ζωή
Το τραγούδι αυτό το βρήκα μέσα από τον ομώνυμο δίσκο του Μεσιέ Μινιμάλ ο οποίος κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2010 αποκλειστικά στα ελληνικά, αποδεικνύοντάς μας πως ο Χρίστος Τσιτρούδης δε φοβάται τον ελληνικό στίχο αλλά τον χρησιμοποιεί με περίτεχνο τρόπο για να αναδείξει για μια ακόμα φορά τις όμορφες μελωδίες και τα αισιόδοξα μηνύματα που περνά με τη μουσική του. Η συμμετοχή της μεγάλης ερμηνεύτριας Δήμητρας Γαλάνη, μεγάλη αλλά τόσο ευχάριστη έκπληξη!

13. Στάθης Δρογώσης – Όμορφη Ζωή
Κίνηση ματ από τον καλλιτέχνη η δημιουργία και η κυκλοφορία του τέταρτου προσωπικού του δίσκου, μέσω της προσωπικής ανεξάρτητης εταιρείας του, της ANTELMA music. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως στη σελίδα antelmamusic.com μπορείτε να κατεβάσετε τα 10 κομμάτια του δίσκου δωρεάν! Ο τραγουδοποιός ελπίζει ότι τα τραγούδια του θα μας φέρουν πιο κοντά και θα μας κάνουν να δούμε τη ζωή όμορφη.

14. Encardia – μηTerra
Το ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Από το δίσκο τους που κυκλοφόρησε το 2010 περιέχοντας 13 παραδοσιακά τραγούδια της Ιταλίας του Βορρά και του Νότου, καθώς και δικές τους συνθέσεις, ξεχώρισα το μηTerra. Ελληνικά και ιταλικά στην απόλυτη αρμονία!

Ακούστε το τραγούδι, εδώ…
http://www.encardia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=85%3Amhterra&catid=19&Itemid=172&lang=el

15. Νατάσα Μποφίλιου – Το μέτρημα
Από τα ονόματα που ξεχώρισαν καθόλου άδικα, την χρονιά που μας πέρασε στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. «Το μέτρημα», από το άλμπουμ Διπλά Εισιτήρια, είναι ένα τραγούδι τη μουσική του οποίου υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης και τους στίχους ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Ένας λόγος για να ξεχνάς να μετράς σωστά από μια φωνή κι ένα τραγούδι όπως αυτό…

16. Lexicon Project – Ας κάνουμε τη νύχτα μέρα
Ένα συγκρότημα που μας συστήθηκε με τον πιο ευχάριστο μουσικά τρόπο και αν μη τι άλλο χάιδεψε μελωδικά τα αυτιά μου! Μουσική και στίχοι ανήκουν στον Μιχάλη Κεχαγιά. Σίγουρα από τα αγαπημένα της χρονιάς…

17. Παύλος Παυλίδης – Αντικαταπληκτικά
Νέο άλμπουμ είχαμε κι από το πρώην “Ξύλινο Σπαθί”, Παύλο Παυλίδη, με τίτλο «Ένα πλοίο που όλο φτάνει». Ίσως να μην το ακούσατε τόσο το 2010, αλλά ποτέ δεν είναι αργά! Θα σας φτιάξει τη διάθεση και δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε ούτε λίγο …αντικαταπληκτικά!

18. Electric Litany –  Tear
Ok. Πριν αρχίσετε να λέτε τι γυρεύει το κομμάτι αυτό σε αυτό το top 20, εξηγούμαι: Το συγκεκριμένο συγκρότημα είναι ό,τι καλύτερο άκουσα το 2010 και δεν υπάρχει περίπτωση να μη το αναφέρω! Όλος ο δίσκος τους “How to be a child and win the war”, περιέχει μουσικά διαμάντια, ωστόσο επιλέγω το Τear καθώς στην εισαγωγή του κομματιού υπάρχει sample από τη Σονάτα του Σελινόφωτος, του Γιάννη Ρίτσου. Λοιπά σχόλια, δικά σας…

19. Μπάμπης Στόκας – Κι έμεινα εδώ
Υπέροχο, γεμάτο εικόνες και χρώματα. Μέσα από τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο “Bόλτα”, ο Μπάμπης Στόκας μας χαρίζει ένα ακόμα αξιόλογο τραγούδι, μια σημαντική ερμηνεία, μια διαδρομή συναισθημάτων.

20. Ελευθερία Αρβανιτάκη & Σταύρος Σιόλας –  Χωρίς εσένα
Το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελεί μια ενδιαφέρουσα συνεργασία κι ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον πάντρεμα φωνών! Ακούστηκε πολύ ραδιοφωνικά και ξεχώρισε αμέσως ως ντουέτο. Η μουσική είναι του Σταύρου Σιόλα ενώ οι στίχοι του Πόλυ Κυριακού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here