28/11/2011
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)


Η ζωή της θρυλικής Edith Piaf, σε μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση που, μετά από 6 χρόνια θριάμβου στο Παρίσι αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, κλείνει τον κύκλο της με μια τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η εξαιρετική παραγωγή του Alain Delon και του Jacques Pessis, αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος του 20ου αιώνα, ολοκληρώνει την επιτυχημένη πορεία της, αποχαιρετώντας το κοινό που την τίμησε με 3 sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, πριν από 2 χρόνια.

Μια ιστορία γεμάτη θέληση, ρομαντισμό, τραγικότητα και, φυσικά, αθάνατα τραγούδια, βασισμένη στη ζωή αυτής της τόσο σπουδαίας τραγουδίστριας και δοσμένη με ισόποσες δόσεις συγκίνησης και χιούμορ, κόντρα στην αισθητική και συναισθηματική χρεοκοπία που περιβάλλει την καθημερινότητά μας, εδώ καιρό. Η υπέροχη Nathalie Lhermitte αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο, ενώ ο κορυφαίος ακκορντεονίστας Aurelien Noël τη συνοδεύει μοναδικά.

Ο Jean Cocteau είχε δηλώσει πως “δεν υπήρξε ποτέ άλλη Piaf, ούτε και πρόκειται να ξανα-υπάρξει”. Κανένας δε θα μπορούσε να διαφωνήσει, καθώς το όνομα της έχει πάρει μυθικές διαστάσεις με την πάροδο των ετών. Πέρα από μόδες και πρόσκαιρα trends, η Edith Piaf αποτελεί για το τραγούδι το συνώνυμο της διαχρονικότητας.

Εδώ και 6 χρόνια, οι τρεις βασικοί συντελεστές της παράστασης – με την πολύτιμη υποστήριξη του Alain Delon – αποτίουν φόρο τιμής σε αυτή τη τη μοναδική προσωπικότητα, με ιδιαίτερη απλότητα και μετριοφροσύνη.

Πως γεννήθηκαν τραγούδια σαν τα “La Vie En Rose”, “Non, Je Ne Regrette Rien”, “Milord”, “L’ Hymne à l’Amour”, “La Foule”, “Padam… Padam…”, “L’ Accordeoniste”; Πως μεγάλωσε στη φτωχογειτονιά της Belleville και στα bar της Pigalle, στο Παρίσι; Πως η Edith Gassion έγινε το “Μικρό Σπουργίτι” και, στη συνέχεια, η Edith; Πως συνάντησε τον Marcel Cerdan κι έζησε μαζί του έναν μυθικό έρωτα; Τι της οφείλουν ο Yves Montand, o Charles Aznavour, ο Georges Moustaki και πολλοί άλλοι; Πως “κατανάλωσε” τη ζωή της, δίνοντας παραστάσεις μέχρι εξαντλήσεως, σε πείσμα των γιατρών που της συνιστούσαν επίμονα να ξεκουραστεί;

Όλα αυτά, εξιστορούνται σε αυτή την πρωτότυπη θεατροποιημένη μουσική βιογραφία που, πλημμυρισμένη από τα υπέροχα τραγούδια της Piaf, αναπλάθει τη ζωή της με έναν τρόπο διασκεδαστικό και, παράλληλα, συγκινητικό. Ο Jacques Pessis – δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός της μουσικής – μας παρουσιάζει μία ανάλαφρη διαδρομή στην καριέρα της Piaf, κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις στις ημερομηνίες / κλειδιά της ζωής της. Η Nathalie Lhermitte, με τη συναρπαστική παρουσία και την καταπληκτική φωνή της, διανθίζει τη διήγηση με τα διαχρονικά τραγούδια της μεγάλης καλλιτέχνιδας, συνοδευόμενη από τον Aurelien Noël στο ακκορντεόν. Η πρωτοποριακή σκηνοθεσία ανήκει στην ίδια και έχει ως βασικό της άξονα την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον αφηγητή, την τραγουδίστρια / ηθοποιό, τον μουσικό και το κοινό, τη συμμετοχή του οποίου επιδιώκει άμεσα.

—————

Εντίθ μου,

Εάν βρίσκομαι εδώ απόψε το βράδυ, αυτό είναι για σένα, το ξέρεις καλά.
Για όλες τις χαρές και τις συγκινήσεις που μου έδωσες πέρα από την φιλία σου.
Σε ανάμνηση της τρυφερότητάς σου, για τότε που ήμουν ένας τρελλός νέος.
Σε ένδειξη σεβασμού στην λαμπρότητά σου.
Και για αυτήν την θαυμάσια ‘παρεούλα’ που σε κάνει να ξαναζείς

Alain Delon
(από  σημείωμά του διάσημου ηθοποιού και παραγωγού της τωρινής παράστασης προς την Edith Piaf, σε συναυλία της τελευταίας στο Παρίσι)

—————

 

 

EDITH PIAF “Une Vie En Rose Et Noir”

Επιμέλεια Παραγωγής: Jacques Pessis & Alain Delon
Σκηνοθεσία:Nathalie Lhermitte

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα “Αλεξάνδρα Τριάντη”

 

Τιμές Εισιτηρίων: € 20 (φοιτητικό) – 35 (γ΄ ζώνη) – 40 (β’ ζώνη) – 45 (α΄ζώνη) – 60 (Διακεκριμένη ζώνη)

—————

Λίγα λόγια για τους βασικούς συντελεστές της παράστασης

Jacques Pessis
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, που του αρέσει να διηγείται ιστορίες. Μιά από τις προσωπικότητες στην λογοτεχνική και κοσμική ζωή της Γαλλίας. Είναι επίσης ο πρόεδρος του “κλαμπ των ροκανιστών της σοκολάτας”.

Εχει εργαστεί στο ραδιόφωνο (RTL, RMC) και στον γραπτό τύπο, είναι χρονικογράφος στην Figaro, συντάκτης στο περιοδικό Le Point, φιλολογικός διευθυντής στον μεγάλο εκδοτικό οίκο Dargaud (που ειδικεύεται στις εκδόσεις κόμικς). Παράλληλα, έχει ανεβάσει πολλές θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ενώ σαν παραγωγός στην τηλεόραση, έχει κάνει σειρές ντοκυμαντέρ σχετικά με την ζωή τραγουδιστών και καλλιτεχνών του music hall. Εχει γράψει πολλά βιβλία, σε συνεργασία με τον μεγάλο γάλλο χιουμορίστα και κωμικό ηθοποιό Pierre Dac (του οποίου έχει γράψει επίσης την βιογραφία), και έχει εκδόσει βιογραφίες καλλιτεχνών και κείμενα σχετικά με την ιστορία της παρισινής ζωής του 20ού αιώνα, πολλά από τα οποία είναι αφιερωμένα στο γαλλικό τραγούδι. Στον χώρο του θεάματος, ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός θεατροποιημένων μουσικών βιογραφιών και εκθέσεων για πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, όπως η Joséphine Baker, ο Charles Trenet, η Edith Piaf, η Dalida, ο Jacques Brel.

Nathalie Lhermitte
Το τραγούδι είναι ο φυσικός κόσμος της Nathalie Lhermitte. Πράγματι, από τα έξι της μόλις χρόνια μπαίνει σε ένα γκρουπ ροκ και τραγουδάει στην σκηνή κάθε σαββατόβραδο μέχρι τα δεκαέξι της. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών βγάζει το πρώτο της άλμπουμ “Tu Es Tout Ce Que J’Aime”, από το οποίο δύο κομμάτια έφτασαν τις 400.000 πωλήσεις. Το 1989, κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο του music hall και πρωταγωνιστεί στην “Starmania”, σε έναν ρόλο που θα κρατήσει για τρία χρόνια στο θέατρο Marigny του Παρισιού και, στη συνέχεια, σε τουρνέ μέχρι την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Λίγο αργότερα, θα κρατήσει τον ρόλο της Wendy στο μιούζικαλ “Peter Pan”, που ανεβάζει στο Casino de Paris ο Alain Marcel. Το 1995, αποτελεί το πρώτο μέρος του show που παρουσιάζει στο Olympia ο γνωστός Γάλλος χιουμορίστας, ηθοποιός και τραγουδιστής Michel Leeb, ενώ παράλληλα ηχογραφεί τραγούδια για πολλές ταινίες της τηλεόρασης και κινουμένων σχεδίων. Μετά από μιά σύντομη παραμονή της στην Αγγλία, θα έχει το προνόμιο να ενσαρκώσει την Edith Piaf στην παράσταση “Πιάφ Σ’ Αγαπώ”, στα θέατρα Eldorado και Gymnase Marie Bell του Παρισιού και στην συνέχεια σε διεθνή τουρνέ. Το 2002, είχε την τύχη να ενσαρκώσει τον Oliver Twist, στο διάσημο μιούζικαλ βασισμένο στο βιβλίο του Dickens, καθώς και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Guenièvre και της Viviane στο μιούζικαλ “Merlin”. Από το 2003, συμπρωταγωνιστεί επί σκηνής μαζί με τον Jacques Pessis στα “Φώτα του Music Hall”, με θέμα τη ζωή και το έργο της Edith Piaf, του Jacques Brel και του Georges Brassens.

Aurelien Noël
Αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο ακορντεόν το 1999. Το 2004, έκανε την μουσική επιμέλεια στο μιούζικαλ που εμπνεύσθηκε ο Jacques Pessis, “Et si on chantait?”, όπου έξι ηθοποιοί και πέντε μουσικοί αναβιώνουν επί σκηνής την ατμόσφαιρα του Παρισιού μετά τον πόλεμο, με την παρουσία των Aznavour, Gréco, Piaf, Bourvil, Trenet, Montand. Αποτελεί, κυριολεκτικά, από μόνος του μια ολόκληρη ορχήστρα.. Παίζει με καταπληκτική δεξιοτεχνία το ακορντεόν Midi που, χάρη σε έναν ενσωματωμένο υπολογιστή, του επιτρέπει να αναπαράγει ήχους όλων των οργάνων!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here