26/1/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την 83η Απονομή των Βραβείων Oscar, ανεβάζοντας τους Έλληνες στον έβδομο ουρανό με την υποψηφιότητα του «Κυνόδοντα» στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας! Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια που ελληνική ταινία αποσπά μια τέτοια διάκριση!

 Οι σχετικές με τη μουσική κατηγορίες είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Η κατηγορία της πρωτότυπης μουσικής δεν διαφοροποιείται σημαντικά από την αντίστοιχη στις Χρυσές Σφαίρες, σε αντίθεση με αυτή του πρωτότυπου τραγουδιού. Τα τραγούδια της ταινίας “Burlesque” έχουν μείνει εκτός, παρ’ ότι το “You Haven’t Seen the Last of Me” με ερμηνεύτρια τη Cher είχε κερδίσει στην αντίστοιχη κατηγορία των Χρυσών Σφαιρών. Να θυμίσουμε τις έντονες αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει γύρω από τις υποψηφιότητες της συγκεκριμένης ταινίας. Ούτε όμως η δημοφιλής τραγουδίστρια Carrie Underwood και το θέμα της ταινίας «Νάρνια: Ο Ταξιδιώτης της Αυγής» φαίνεται να συγκίνησαν.

Στην κατηγορία της πρωτότυπης μουσικής συναντάμε καταξιωμένους δημιουργούς με διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα.

Ο John Powell κατάφερε να πάρει την υποψηφιότητα μέσα από τα χέρια του Danny Elfman («Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»). Τη διάκριση λαμβάνει για τη δουλειά του στη συγκινητική ταινία κινουμένων σχεδίων «Πώς Να Εκπαιδεύσετε το Δράκο Σας». Ο Βρετανός συνθέτης έχει μεγάλη πείρα στη σύνθεση μουσικής για παιδικές («Η Εποχή των Παγετώνων»), αλλά και ενήλικες ταινίες («Το Όνομά Μου Είναι Σαμ»).

 

O Hans Zimmer δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί από την Ακαδημία. Πρόκειται για τη ένατη υποψηφιότητα για τον ταλαντούχο συνθέτη. Μέχρι στιγμής όμως έχει μόνο μία νίκη για το «Βασιλιά των Λιονταριών» του 1994. Αυτή τη φορά είναι υποψήφιος για τις επιβλητικές συνθέσεις του στην ταινία “Inception”.

Με δώδεκα συνολικά υποψηφιότητες, «Ο Λόγος του Βασιλιά» διεκδικεί διάκριση και στην κατηγορία καλύτερης πρωτότυπης μουσικής. Ο συνθέτης πίσω από το soundtrack είναι ο Ελληνογάλλος Alexandre Desplat. Είναι η τέταρτη φορά που αποσπά μια τέτοια διάκριση.

Ο A.R. Rahman έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο νίκες για τη μουσική και το θέμα της ταινίας “Slumdog Millionaire”. Ο Ινδός συνθέτης είναι υποψήφιος για ακόμα μια συνεργασία του με το σκηνοθέτη Danny Boyle, αυτή τη φορά στην ταινία “127 Hours”.

Τη λίστα συμπληρώνουν ο Trent Reznor των Nine Inch Nails και ο Atticus Ross, νικητές της αντίστοιχης κατηγορίας των Χρυσών Σφαιρών. Οι δύο μουσικοί είναι υποψήφιοι για την ταινία του David Fincher “Social Network”.

Καταξιωμένοι δημιουργοί διαφόρων γενεών και ακουσμάτων απαρτίζουν και την κατηγορία του πρωτότυπου τραγουδιού.

Μπορεί η ταινία “Country Strong” ως ταινία να έλαβε κακές κριτικές και χλιαρή αποδοχή από το κοινό, το τραγούδι “Coming Home” ωστόσο κατάφερε να αποσπάσει μια υποψηφιότητα για Oscar. Στην ερμηνεία βρίσκουμε την Gwyneth Paltrow, η οποία και πρωταγωνιστεί. Συνθέτες είναι οι Bob DiPiero, Tom Douglas, Lindsey και Troy Verges.

Ένα ρομαντικό τραγούδι χαρίζει στη Disney ακόμα μια υποψηφιότητα στην κατηγορία του πρωτότυπου τραγουδιού. Το “I See the Light” από την ταινία “Tangled” ερμηνεύουν οι πρωταγωνιστές της Mandy Moore και Zachary Levi. Συνθέτης είναι ο πολυβραβευμένος Alan Menken («Η Μικρή Γοργόνα», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Αλαντίν», «Ποκαχόντας»). Στιχουργός είναι ο Glenn Slater.

Το ατμοσφαιρικό “If I Rise” κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην τετράδα. Το τραγούδι αποτελεί το θέμα της ταινίας “127 Hours”. Η μουσική ανήκει στον A.R. Rahman και οι στίχοι στη Dido και το Rollo Armostrong. Στην ερμηνεία συναντάμε τη Dido και τον A.R. Rahman.

Ακόμα μια διάκριση απέσπασε και η ταινία “Toy Story 3”, αυτή τη φορά για το τραγούδι “We Belong Together”. Δημιουργός του είναι ο πολύπειρος Randy Newman, o οποίος έχει συνολικά 19 υποψηφιότητες, αλλά μόλις μία νίκη για το θέμα της ταινίας «Μπαμπούλας ΑΕ».

Ενδιαφέρον προκαλεί η απουσία των Daft Punk από την κατηγορία πρωτότυπης μουσικής για τη δουλειά τους στο “Tron: Legacy”, δεδομένου ότι η μουσική και τα γραφικά προσέδωσαν αξία σε μια κατά τα άλλα μετριότατη ταινία.

Προβλέψεις δύσκολα μπορεί να γίνουν, εξαιτίας και του μεγάλου ανταγωνισμού. Η μουσική του “Social Network” ίσως είναι μια υπερβολικά προφανής επιλογή για την Ακαδημία. Προσωπικά, θα ήθελα το αγαλματίδιο να πάει στον Trent Reznor και τον Atticus Ross, ώστε να ενθαρρυνθούν οι πιο «ανορθόδοξες» επιλογές. Στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού για εμένα ξεχωρίζει το “If I Rise”, καθώς είναι όμορφο, ατμοσφαιρικό και αποφεύγει πολλά από τα κλισέ που ενστερνίζονται τα συνυποψήφιά του τραγούδια.

Η απονομή θα λάβει χώρα στις 27 Φεβρουαρίου στο Kodak Theater του Hollywood…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here