15/2/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Σε μια λαμπρή τελετή απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία της αμερικανικής δισκογραφικής βιομηχανίας, τα γνωστά μας Grammy.

Μεγάλοι νικητές της 53ης απονομής αναδείχθηκαν οι Lady Antebellum, το country τρίο από το Nashville του Tennessee, που με τον δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο “Need You Now”, κέρδισαν πέντε πολύτιμα αγαλματάκια! Οι Dave Haywood, Charles Kelley και Hillary Scott, τα μέλη του συγκροτήματος δηλαδή, κατάφεραν να επικρατήσουν όχι μόνο στις country κατηγορίες των βραβείων, αλλά και στις δύο από τις τέσσερις «γενικές» κατηγορίες, αυτές που δίνουν το μεγαλύτερο κύρος στους νικητές.

Οι Lady Antebellum, λοιπόν, κέρδισαν το βραβείο της καλύτερης ηχογράφησης της χρονιάς και του καλύτερου τραγουδιού της χρονιάς για το “Need You Now”, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν και την κατηγορία του άλμπουμ της χρονιάς, στην οποία ήταν επίσης υποψήφιοι. Κέρδισαν, όμως, άλλα τρία βραβεία στην κατηγορία της country μουσικής, αυτά για το καλύτερο τραγούδι, καλύτερο άλμπουμ και καλύτερη ερμηνεία από συγκρότημα.

Το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς πήραν οι Arcade Fire για το “The Suburbs” ενώ το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη κέρδισε η Esperanza Spalding, που έγινε με τον τρόπο αυτό ο πρώτος καλλιτέχνης της τζαζ που κερδίζει το βραβείο!

 Στην ποπ κατηγορία νικήτρια αναδείχθηκε η Lady Gaga, που με το “The Fame Monster” κέρδισε το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ, ενώ με το τραγούδι “Bad Romance” αυτό της καλύτερης γυναικείας ποπ ερμηνείας. Η τραγουδίστρια κέρδισε και το βραβείο του καλύτερου video clip και όχι μόνο! Κέρδισε ξανά και τα σχόλια και τις εντυπώσεις, αφού έκανε την εμφάνισή της …μέσα σε ένα αυγό, το οποίο μετέφεραν στη σκηνή οι χορευτές της! (φωτο κάτω)

Καλύτερη ποπ ανδρική ερμηνεία ήταν αυτή του Bruno Mars για το “Just The Way You Are”, ενώ καλύτερο ποπ γκρουπ ήταν οι Train για το “Hey, Soul Sister”.

Η Rihanna με το “Only Girl” κέρδισε το βραβείο της καλύτερης dance ηχογράφησης, ο La Roux για το ομώνυμο άλμπουμ το βραβείο του καλύτερου ηλεκτρονικού – dance άλμπουμ και ο Michael Buble την κατηγορία του καλύτερου παραδοσιακού ποπ άλμπουμ για το “Crazy Love”.

Ο πολυβραβευμένος Paul McCartney κέρδισε την κατηγορία της καλύτερης σόλο ροκ ερμηνείας για το “Helter Skelter”, οι Iron Maiden της καλύτερης metal ερμηνείας για το “El Dorado”, ο Jeff Beck της καλύτερης instrumental ερμηνείας, ο Neil Young του καλύτερου ροκ τραγουδιού για το “Angry World” και οι Muse του καλύτερου ροκ άλμπουμ για το “The Resistance”.

Στην R&B μουσική κυριάρχησαν ο John Legend & The Roots κερδίζοντας τα βραβεία του καλύτερου άλμπουμ για το “Wake Up!” και της καλύτερης παραδοσιακής ερμηνείας για το “Hang On In There”, αλλά και ο Usher ως καλύτερος άνδρας ερμηνευτής για το “There Goes My Baby” και καλύτερου σύγχρονου άλμπουμ για το “Raymond V Raymond”.

Τις ραπ κατηγορίες κέρδισαν οι …συνήθεις ύποπτοι : Eminem, Jay-Z, Alicia Keys, ενώ παραγωγός της χρονιάς αναδείχθηκε ο Danger Mouse.

Θα αναφέρουμε εδώ ακόμα ένα βραβείο. Αυτό που κέρδισαν οι Beatles στην κατηγορία του καλύτερου ιστορικού άλμπουμ, με την κυκλοφορία αυθεντικών ηχογραφήσεων του συγκροτήματος με νέα mastering.

Αν θέλετε να δείτε αναλυτικά τους υποψήφιους και τους νικητές και στις 109 (!) κατηγορίες των φετινών, 53ων, βραβείων Grammy, κάντε κλικ στο link : http://www.grammy.com/nominees


Rihanna

Rihanna

Katy Perry

Katy Perry

Lady Gaga

Lady Gaga

Justin Bieber
Justin Bieber

Beyonce

Rihanna

Miranda Lambert

Jennifer Lopez & Marc Anthony

Gwyneth Paltrow

Kate Hudson

Nicole Kidman

Kim Kardashian

Ciara

Christina Aguilera

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here