aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Μέχρι περίπου τα μισά της δεκαετίας του ’70, η ελληνική τηλεόραση παρουσίαζε εκπομπές καθαρά εγχώριας παραγωγής, με εξαίρεση κάποιες ξενόφερτες ιδέες που επιχείρησε να «περάσει» στη χώρα μας ο Νίκος Μαστοράκης. Ως τότε, δεν υπήρχε σκέψη ή ακόμα και δυνατότητα για μεταφορά και προσαρμογή στην εδώ μικρή οθόνη ορισμένων ξένων projects, που είχανε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό.

Ωστόσο, από τη μεταπολίτευση και μετά, φαίνεται ότι οι συνθήκες πλέον ήτανε κατάλληλες για κάτι ανάλογο. Έτσι, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 1976 στις 20:40, εμφανίστηκε στη συχνότητα της ΕΡΤ το τηλεπαιχνίδι «Γράμματα και αριθμοί».

grammata_kai_arithmoi_2017_07_003

Επρόκειτο για την πρώτη ελληνογαλλική συνεργασία (κατά τα πρότυπα του «Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία») στον τηλεοπτικό τομέα, καθώς βασιζόταν στην εκπομπή «Σιφρ ε λετρ», η οποία παιζότανε στην «τρικολόρ» χώρα από το 1965 και μάλιστα, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, με τεράστια αποδοχή και υψηλές θεαματικότητες.

Το παιχνίδι στην εγχώρια «βερσιόν», είχε ως παρουσιαστή τον αείμνηστο Χρήστο Οικονόμου (από τις πιο αναγνωρίσιμες τηλεοπτικές μορφές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1975-1985) και αρχικώς, μεταδιδότανε κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

grammata_kai_arithmoi_2017_07_002

Από το 1978 ως το 1980, η Τρίτη έγινε Τετάρτη κι από τον Ιανουάριο του 1980 ως το τέλος του (28 Δεκεμβρίου 1981), έγινε εβδομαδιαίο κι εμφανιζότανε κάθε Δευτέρα, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο που οι τηλεθεατές το βλέπανε κάθε Πέμπτη.

Η παραγωγή ήτανε της «Αστήρ TV», η σκηνοθεσία του Νέστορα Παβέλλα και μεταδόθηκαν περισσότερες από 300 ασπρόμαυρες εκπομπές, διάρκειας 20 λεπτών εκάστη, εκ των οποίων υπάρχουνε μόνο κάποια ολιγόλεπτα πλάνα στο αρχείο της ΕΡΤ. Κουραστήκαμε κάθε φορά να γράφουμε τα ίδια και τα ίδια για τους ανόητους που βρέθηκαν κατά καιρούς στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής…

Οι κανόνες

Στο δημοσίευμα που βλέπετε παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο των κανόνων του παιχνιδιού, ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα για το πώς παιζόταν ακριβώς. Εμείς, προσθέτουμε ότι υπήρξαν αρκετοί παίκτες που κέρδισαν ορισμένα μεγάλα ποσά για την εποχή (100.000 δραχμές), ενώ εμφανίστηκαν κι επώνυμα πρόσωπα, όπως η Άννα Φόνσου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, η Μάρω Κοντού κ.α.

grammata_kai_arithmoi_2017_07_001

Επίσης, τον Ιανουάριο του 1977, βγήκε στον αέρα και το παιδικό «Γράμματα και αριθμοί», το οποίο περιλήφθηκε στο κυριακάτικο πρόγραμμα για παιδιά «Τηλεκπλήξεις», ενώ τον Οκτώβριο του 1977, μέσα στον τηλεοπτικό χρόνο του παιχνιδιού εντάχθηκε κι ένα είδος γρίφου που απευθυνόταν αποκλειστικά στους τηλεθεατές, με διάφορα χρηματικά ποσά ως έπαθλο.

Σχόλιο

Έχω ορισμένες εικόνες από το «Γράμματα και αριθμοί», αν και βρισκόμουν σε αρκετά μικρή ηλικία όταν μεταδιδόταν. Θυμάμαι τον παρουσιαστή να τοποθετεί τις κάρτες με τα γράμματα και τους αριθμούς σε διάταξη και τότε πρωτοάκουσα τους όρους «φωνήεν» και «σύμφωνο», χωρίς βεβαίως να γνωρίζω τι σήμαιναν…

Το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι, ήταν ακόμα ένα πρόγραμμα που συνδύαζε την ψυχαγωγία με τη μόρφωση, καθώς οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να είναι πολύ καλοί στην ορθογραφία, ώστε να σχηματίσουνε σωστά τις λέξεις. Έτσι, δινόταν η ευκαιρία στους τηλεθεατές που δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά σ’ αυτή, να μάθουνε κι εκείνοι να γράφουνε με ορθό τρόπο την κάθε λέξη.

Να πούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Χρήστος Οικονόμου παρουσίασε μιαν εκπομπή, καθώς μέχρι τότε ήτανε γνωστός ως ρεπόρτερ, με πολλές αποστολές στο εξωτερικό και «ειδικότητα» σε αποκλειστικά θέματα και συνεντεύξεις με σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες.

—————

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here