aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, κάθε 15 ημέρες θα σας παρουσιάζει κι από μία σειρά που έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————————–

Στα «νηπιακά» χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης, οι εγχώριες παραγωγές είχαν να κάνουν κυρίως με κωμικές και κοινωνικές σειρές, με λίγη δόση θρίλερ και πολέμου. Οι αντίστοιχες αστυνομικές, δράσης και περιπέτειας, αγοράζονταν από το εξωτερικό κι αποδείχθηκαν εξαιρετικά κερδοφόρες, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος τηλεθεατών καθηλωνόταν για χάρη τους μπροστά στην ασπρόμαυρη μικρή οθόνη.

Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε το «πείραμα» μιας ελληνικής αστυνομικής-δικαστικής σειράς, το οποίο γνώρισε ανέλπιστη επιτυχία. Ήταν «Οι δίκαιοι», με συγγραφέα και πρωταγωνιστή τον Θάνο Λειβαδίτη, στην πρώτη τηλεοπτική απόπειρά του. Εκτός από τον ίδιο, ορισμένα επεισόδια γράφτηκαν κι από άλλους συγγραφείς, όπως ο Νίκος Φώσκολος…

Έτσι, ο αξέχαστος ηθοποιός και σεναριογράφος ξεκίνησε να γράφει τη δική του σπουδαία ιστορία στο γυαλί, αφού «Οι δίκαιοι» ήταν η «παρθενική» μεγάλη επιτυχία του, «προάγγελος» εκείνων που θ’ ακολουθούσαν στη δεκαετία του ’80, με κορωνίδα τους «Ιερόσυλους» το 1983.

Η σειρά αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, το οποίο την παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον από το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 1974, όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο στην ΥΕΝΕΔ, μέχρι τις 26 Ιουνίου 1976, όταν ολοκληρώθηκε έπειτα από 125 επεισόδια, διάρκειας 45 λεπτών. Η σκηνοθεσία ήταν του Αντώνη Τέμπου.

dikaioi 7

Μέσω των «Δίκαιων» λοιπόν, ο Λειβαδίτης έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, ενσαρκώνοντας ένα δυναμικό, ασυμβίβαστο, ριψοκίνδυνο και φανατικό μαχητή της αλήθειας δικηγόρο, τον Άγγελο Καρνέζη.

Όσο διήρκεσε η σειρά, δεν ήταν λίγες οι φορές που στο δρόμο τον φώναζαν με το όνομα του ρόλου του, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που τον πλησίαζαν απλοί πολίτες για να του ζητήσουν μια νομική συμβουλή, ή ν’ αναλάβει κάποιες δικαστικές υποθέσεις τους.

Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι για ακόμη μια φορά να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο από τα 125 επεισόδια των «Δίκαιων» στο αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης. Ούτε καν οι τίτλοι. Άλλο ένα «κατόρθωμα» των «υπεύθυνων» της λεωφόρου Μεσογείων και του «αμαρτωλού» ραδιομεγάρου…

H υπόθεση

Πρόκειται για μια σειρά που περιλάμβανε τέσσερις ξεχωριστές ιστορίες, οι οποίες είναι οι εξής:

«Εν ονόματι του νόμου»: Ξεκίνησε από τις 16 Φεβρουαρίου 1974 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Θέμα της, ήταν η υπόθεση δολοφονίας του επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων Λουκά Πετρέλη. Κατηγορούμενη είναι η χορεύτρια του καμπαρέ Τζένη Ροκ (Μαίρη Φαρμάκη), την υπεράσπιση της οποίας αναλαμβάνει αρχικώς ο δικηγόρος Δημητρίου (Νίκος Βασταρδής).

dikaioi 4

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την κοπέλα, μέχρι που η υπόθεση περνά στα χέρια του Άγγελου Καρνέζη, ο οποίος πιστεύει απ’ την αρχή ότι είναι αθώα και κάνει τα πάντα για να το αποδείξει, κάτι που στο τέλος καταφέρνει.

Πρωταγωνιστούσαν επίσης οι Δημήτρης Μυράτ (εισαγγελέας), Θόδωρος Έξαρχος (πρόεδρος), Ελένη Ζαφειρίου, Ειρήνη Κακαβούλη, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Αργύρης Δαμασκηνός και σ’ έκτακτη εμφάνιση οι Τζόλυ Γαρμπή, Λίλη Παπαγιάννη και Ιάκωβος Ψαρράς, στο ρόλο ενός ιδιωτικού ντεντέκτιβ, ο οποίος μονιμοποιήθηκε και συνέχισε και στις υπόλοιπες ιστορίες.

Σημειωτέον ότι η ίδια υπόθεση, αλλά από την…ανάποδη (κατηγορία εναντίον επιχειρηματία για δολοφονία μιας κοπέλας “ελευθερίων ηθών”), χρησιμοποιήθηκε από το Λειβαδίτη στο σενάριο της σειράς “Η δίκη”, που προβλήθηκε από την ΕΤ-2 το 1991…

dikaioi 5

«Η ώρα της τιμωρίας»: Ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1974 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 1975. Ο Άγγελος Καρνέζης αναλαμβάνει να βρει τα ίχνη μιας κοπέλας που χάθηκε μυστηριωδώς, χωρίς ουδείς να ξέρει αν βρίσκεται στη ζωή ή όχι. Πρόκειται για τη Ρόζα Βασιλειάδη, η οποία στην πορεία αποκαλύπτεται ότι δολοφονήθηκε. Κατηγορούμενος για το φόνο, είναι ο Παύλος Νικολάου (Νίκος Γαλανός), ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι αθώος κι αυτό προσπαθεί ν’ αποδείξει ο Καρνέζης, που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του.dikaioi 1

Πρωταγωνιστούσαν -εκτός των Λειβαδίτη, Ψαρρά και Γαλανού- οι Μάνος Κατράκης (Γεράσιμος, δικηγόρος), Γιάννης Ευαγγελίδης, Νόρα Κατσέλη, Καίτη Ιμπροχώρη, Νίκος Σκιαδάς, Μαίρη Κυβέλου και Εσθήρ Φράνκο.

«Οι εκβιασταί»: Ξεκίνησε το Μάιο του 1975 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Εκτός των Λειβαδίτη και Ψαρρά, πρωταγωνιστούσαν μεταξύ άλλων η Μαρία Αλιφέρη και η Μαίρη Δρακοπούλου.

«Οι αρχαιοκάπηλοι»: Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1975 και ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου 1976, ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου. Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για το «σκελετό» της υπόθεσης, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ο Θάνος Λειβαδίτης για να γράψει τους «Ιερόσυλους» το 1983…

Πρόκειται για μιαν ιστορία κλοπής αρχαίων θησαυρών της χώρας μας, για την οποία κατηγορείται ο φύλακας αρχαιοτήτων, τον οποίον υποδύεται ο Θάνος Κωτσόπουλος. Ο Καρνέζης είναι πεπεισμένος για την αθωότητά του και τελικώς θα καταφέρει να την αποδείξει. Ένοχος θ’ αποδειχτεί ένας πανέξυπνος αρχαιοκάπηλος, με το Δημήτρη Μαλαβέτα στον εν λόγω ρόλο.

Επίσης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Ανέστης Βλάχος και Στέλιος Λιονάκης (αστυνόμος).

dikaioi 6

Το καστ

Στις τέσσερις ιστορίες των «Δίκαιων», συμμετείχαν πολλοί και σπουδαίοι ηθοποιοί. Ο Θάνος Λειβαδίτης και ο Ιάκωβος Ψαρράς ήταν οι μόνιμοι πρωταγωνιστές και ειδικά ο πρώτος, έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά πρόσωπα στην ιστορία της ελληνικής μικρής οθόνης. Αναφερθήκαμε ήδη στους Δημήτρη Μυράτ, Μάνο Κατράκη, Θάνο Κωτσόπουλο, Νίκο Γαλανό, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Μαρία Αλιφέρη, Νόρα Κατσέλη κ.α.

dikaioi 3

Ωστόσο, πρωταγωνίστησαν κι άλλοι σημαντικότατοι ηθοποιοί. Μεταξύ άλλων, οι Βύρων Πάλλης (πρόεδρος), Μηνάς Χρηστίδης (εισαγγελέας), Γιώργος Βελέντζας (πρόεδρος), Θόδωρος Μορίδης, Σπύρος Καλογήρου, Γιώργος Μούτσιος, Γιώργος Λουκάκης κ.α.

Σχόλιο 

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ένα πλάνο της σειράς, δεν είναι δυνατό να γίνει το παραμικρό σχόλιο περί αυτής. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις μετέπειτα τηλεοπτικές απόπειρες του Θάνου Λειβαδίτη, σίγουρα επρόκειτο για μια συναρπαστική «τετραλογία», γεμάτη δράση, περιπέτεια, ίντριγκα και δολοφονίες.

dikaioi 2

Ο αξέχαστος πρωταγωνιστής και σεναριογράφος, είχε ένα μοναδικό τρόπο να κατευθύνει την πλοκή των έργων του, κρατώντας σε αγωνία τον τηλεθεατή μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Οπωσδήποτε, το ίδιο έκανε κι εδώ…

Γενικότερα, ο Λειβαδίτης έδινε πάντοτε μιαν εικόνα ενός κανόνα ότι το καλό κερδίζει οπωσδήποτε το κακό και η δικαιοσύνη θριαμβεύει. Δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει πάντα, για να μη πούμε σπανίως…

Να πούμε ακόμα ότι η μουσική τίτλων της σειράς ήταν το “Third movement”, από το “Concerto for group and orchestra” των Deep Purple…

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here