aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές μέσα απ’ αυτή τη στήλη, το δημοφιλέστερο και πιο αναγνωρίσιμο τηλεοπτικό πρόσωπο στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80, ήταν η Μαρία Αλιφέρη. Με το γλυκό χαμόγελό της και την περιβόητη αποφώνηση «γεια σας και μη ξεχνάτε, σας αγαπώ», είχε κερδίσει την αγάπη και τη συμπάθεια των τηλεθεατών, αρχής γενομένης από «Τα τετράγωνα των αστέρων» στην ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 1980.

Το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι, από την πρώτη στιγμή «θρονιάστηκε» στην κορυφή της θεαματικότητας, με μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Έτσι, με στόχο να «κοντράρει» το «αντίπαλο δέος», η ΥΕΝΕΔ πρότεινε στην ηθοποιό να παρουσιάσει άλλη μια αντίστοιχη εκπομπή, τούτη τη φορά για λογαριασμό της.

Η συμφωνία κλείστηκε κι έτσι, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1980 στις 23:00, βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα το «Κάνε ό,τι κάνω». Λόγω της ημέρας, είχε τρίωρη διάρκεια και περιλάμβανε πολύ χορό και τραγούδι, με Έλληνες και ξένους ερμηνευτές. Παράλληλα, έγινε και μια πρώτη «γνωριμία» με τους κανόνες του νέου παιχνιδιού.

Ποιοι ήταν αυτοί; Οι παίκτες αλλά και οι «επώνυμοι» καλεσμένοι, έπρεπε να προσπαθήσουν να κάνουν ακριβώς ό,τι και οι επαγγελματίες που φιλοξενούνταν κάθε φορά. Λόγου χάριν, να ζωγραφίσουν πιστά το σχέδιο ενός ζωγράφου, να παραστήσουν επακριβώς ένα πλανόδιο πωλητή, να παίξουν με τον ίδιο τρόπο ένα θεατρικό σκετς και ούτω καθεξής. Με άλλα λόγια, να τους μιμηθούν…

σάρωση0001

Έπειτα από την εορταστική πρεμιέρα, το «Κάνε ό,τι κάνω» συνέχισε την τηλεοπτική διαδρομή του από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 1981 στις 20:00, ενώ δυο μέρες αργότερα, στις 5 του μηνός, ξεκίνησε και η θρυλική «Κραυγή των λύκων» πάλι στην ΥΕΝΕΔ, δίνοντας την ευκαιρία στην Αλιφέρη να κάνει το …«χατ-τρικ»! Βρισκόταν στη μικρή οθόνη για τρεις συνεχόμενες ημέρες (Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα).

Το νέο τηλεπαιχνίδι, μεταδιδόταν κάθε εβδομάδα, την ίδια μέρα και ώρα, ως τις 18 Απριλίου του ‘81. Τότε, εντελώς αιφνιδιαστικά «κόπηκε» από το πρόγραμμα της ΥΕΝΕΔ, παρά το γεγονός ότι είχε «σκαρφαλώσει» στις πρώτες τρεις θέσεις του πίνακα τηλεθέασης.

σάρωση0002

Σύμφωνα με φήμες της εποχής, η εντολή για το «στοπ» δόθηκε από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, καθώς εκτίμησε ότι το επίπεδο του προγράμματος ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Δε γνωρίζουμε αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, πάντως το μόνο σίγουρο, είναι ότι μετά από 17 ωριαίες εκπομπές, το «Κάνε ό,τι κάνω» αποτέλεσε παρελθόν.

Και όχι μόνο για την εβδομαδιαία ψυχαγωγία των τηλεθεατών, αλλά και για το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης, από το οποίο διαγράφηκε ολόκληρο με συνοπτικές διαδικασίες…

Κατά τη διάρκειά του, πέρασαν απ’ αυτό ορισμένοι από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς ηθοποιούς και τραγουδιστές: Σπεράντζα Βρανά, Άννα Καλουτά, Ντίνος Καρύδης, Σπύρος Καλογήρου, Ανέστης Βλάχος, Μαρία Ιωαννίδου, Άννα Βίσση, Γιάννης Κατέβας, Μιχάλης Βιολάρης, Θέμης Αδαμαντίδης και πολλοί άλλοι.

σάρωση0003

Εκτός της Αλιφέρη, μόνιμα «στελέχη» του παιχνιδιού ήταν ο σκιτσογράφος Βασίλης Χριστοδούλου, καθώς κι ένας κλόουν, με το «περίεργο» όνομα …Σαλαμούπολης. Το μόνο που έκανε σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής, ήταν διάφορες γκριμάτσες και κινήσεις, αναλόγως με την εξέλιξή της, χωρίς να βγάζει λέξη…

Λόγω ηλικίας, δε θυμάμαι πολλά πράγματα από το «Κάνε ό,τι κάνω». Στη μνήμη μου, υπάρχουν μόνο κάποιες ασπρόμαυρες εικόνες από αυτό (αν κι έγχρωμο, όμως στο σπίτι ακόμα δεν είχε «εισβάλλει» η…χρωματιστή τηλεόραση), αλλά και τα ηχηρά γέλια των γονιών μου, κάθε φορά που το έβλεπαν.

Πράγματι, κρίνοντας από τα όσα έχω διαβάσει για το παιχνίδι μεγαλώνοντας, ήταν από τα πιο εύθυμα, αστεία και «ανάλαφρα» προγράμματα στην ιστορία της εγχώριας τηλεοπτικής πραγματικότητας.

Είχε κέφι, καλή διάθεση, χιούμορ και συμμετέχοντες που δε δίσταζαν να «τσαλακώσουν» τον εαυτό τους, αλλά και να δοκιμάσουν να κάνουν τα πιο απίθανα επαγγέλματα. Όσο για τη Μαρία Αλιφέρη, ήταν υποδειγματική ως παρουσιάστρια.

σάρωση0004

Η σκηνοθεσία ήταν του Μεγακλή Βιντιάδη, ενώ η παραγωγή του Ρήσου Κυριακίδη, όπως και οι άλλες δύο παρουσίες της ηθοποιού στην τηλεόραση της εποχής («Τετράγωνα των αστέρων» και «Κραυγή των λύκων»).

Το «Κάνε ό,τι κάνω» επέστρεψε στη μικρή οθόνη δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1993, μέσα από τον ιδιωτικό σταθμό ΑΝΤ1 και παρουσιαστή τον αξέχαστο Σάκη Μπουλά. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού, καθώς πλέον οι εποχές είχαν αλλάξει και ο κόσμος διέθετε πλέον πολλές επιλογές…

—————

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here