aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Κατά την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας της, η ελληνική τηλεόραση μετέδιδε πρόγραμμα μόνον από το απόγευμα και μετά. Εξαίρεση η Κυριακή, που αυτό ξεκινούσε το πρωί, αλλά και πάλι υπήρχε διακοπή το μεσημέρι, μέχρι την απογευματινή επανέναρξη.

Όλα αυτά, μέχρι τις αρχές του 1976, όταν η ΕΡΤ αποφάσισε τη δημιουργία μιας μεσημεριανής ενημερωτικής ζώνης. Έτσι, τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 1976 στις 14:00, βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα το «Κάθε μεσημέρι», με παρουσιαστή το Νάσο Αθανασίου.

kathe_mesimeri_2017_05_001

Η εκπομπή μεταδιδότανε καθημερινά από Δευτέρα έως και Σάββατο και η συνολική διάρκειά της ήτανε μία ώρα, με «σφήνα» μετά το πέρας του πρώτου μισάωρου ένα δεκαπεντάλεπτο δελτίο ειδήσεων, που παρουσίαζε ο αξέχαστος Κώστας Βούλγαρης.

Ο ίδιος, είχε και την επιμέλεια των ρεπορτάζ του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ τη σκηνοθεσία αναλάβανε κατά καιρούς οι Σταύρος Ζερβάκης, Στάθης Τσώνος και Ελίνα Τανιμανίδη.

Ωστόσο, πέρα από την καθαρά ενημερωτική δομή του, το «Κάθε μεσημέρι» έδινε το πρώτο λόγο στον τηλεθεατή, με τον εξής πρωτότυπο τρόπο: Με την έναρξή του, ο Αθανασίου ανέφερε επιγραμματικά πέντε θέματα κι εν συνεχεία, το κοινό έπρεπε να καλέσει στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ και να «ψηφίσει» ποιο από αυτά θα ήθελε να παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Φυσικά, μεταδιδόταν εκείνο που συγκέντρωνε τις περισσότερες «ψήφους» και δυνατότητα να τηλεφωνήσουν είχαν όλες οι ηλικίες, ακόμα και τα μικρά παιδιά.

Επιπλέον, λίγο πριν από το τέλος, έβγαινε στον αέρα «ζωντανά» κάποιος τηλεθεατής, ο οποίος μιλούσε απευθείας με τον παρουσιαστή κι έπρεπε ν’ απαντήσει σωστά σε μιαν ερώτηση διαφορετικού περιεχομένου κάθε φορά, ώστε να κερδίσει δύο χιλιάδες δραχμές…

kathe_mesimeri_2017_05_002

Κάθε Σάββατο, μέσα στην εκπομπή υπήρχε κι ένα «ένθετο» με παρουσιάστρια την Κέλλυ Σακάκου, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες. Κατά τη διάρκειά του, η εξαίρετη δημοσιογράφος παρουσίαζε κυρίως γυναίκες που διέπρεπαν στις τέχνες και στα γράμματα, σε πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις.

Ο Νάσος Αθανασίου παρέμεινε στο «τιμόνι» του «Κάθε μεσημέρι» ως τον Ιούνιο του 1977, οπότε και αποχώρησε. Τη θέση του πήρε ο αείμνηστος δημοσιογράφος Μιχάλης Ρούσσος (πέθανε το 1983, σε ηλικία μόλις 42 ετών), ο οποίος την παρουσίαζε ως την Παρασκευή 13 Απριλίου 1979, οπότε και ολοκλήρωσε τον κύκλο της.

Δύο μέρες νωρίτερα, του είχε ανακοινωθεί η απόλυσή του από την ΕΡΤ και ο λόγος διακοπής του «Κάθε μεσημέρι», είχε να κάνει με το ότι ο σταθμός ήθελε να προχωρήσει σε περικοπές, φυσικά για οικονομικούς λόγους. Επί τούτου δε, καταργήθηκε ολόκληρη η μεσημεριανή ζώνη, η οποία περιλάμβανε και την εκπαιδευτική τηλεόραση…

Παρόλα αυτά, η εκπομπή είχε ένα αρκετά μεγάλο κοινό και παρακολουθούταν απ’ όλες τις ηλικίες. Η επιτυχία του ήτανε τέτοια, που έγινε και θέμα σάτιρας στο τελευταίο «Πορτραίτο της Πέμπτης» του Φρέντυ Γερμανού για το 1976, με τον τίτλο «Κάθε…χασομέρι» και τον αξέχαστο Χρόνη Εξαρχάκο σε ρόλο…Αθανασίου. Μάλιστα, είχανε κυκλοφορήσει και…γαριδάκια «Κάθε μεσημέρι», καθώς κι επιτραπέζιο παιχνίδι με τον ίδιο τίτλο…

kathe_mesimeri_2017_05_003

Δυστυχώς, στο αρχείο της ΕΡΤ κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο από τα τρία χρόνια που διήρκεσε η εκπομπή. Και λέμε «κατά πάσα πιθανότητα», διότι δεν έχει ασχοληθεί κάποιος με το να μάθει κάτι σχετικό μ’ αυτήν. Άλλωστε, μάλλον οι «φωστήρες» θα σκέφτηκαν ότι δεν είχε νόημα να κρατηθεί στο αρχείο μια «ζωντανή» καθημερινή εκπομπή επικαιρότητας…

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίχως την παραμικρή αμφιβολία ότι το «Κάθε μεσημέρι» ήταν ένα πρόγραμμα αρκετά πρωτοποριακό για την εποχή του, χρησιμεύοντας ως «μπούσουλας» για τις ανάλογες τηλεοπτικές απόπειρες που ακολούθησαν. Και βεβαίως, δεν αναφερόμαστε στα «μεσημεριανάδικα» που γέμισαν σκουπίδια τις οθόνες μας τα τελευταία 15 χρόνια…

—————

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η εκπομπή κόπηκε όπως και η μεσημεριανή ζώνη, λόγω οικονομίας στο ηλεκτρονικό ρεύμα (πετρελαϊκή κρίση). Μάλιστα θυμάμαι στο τελευταίο επεισόδιο τον Νίκο Κούρκουλο καλεσμένο στο στούντιο να λέει ότι μια τόσο καλή εκπομπή δεν πρέπει να σταματάει. Επίσης ο Νάσος Αθανασίου σταμάτησε για να πάει φαντάρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here