aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, κάθε 15 ημέρες θα σας παρουσιάζει κι από μία σειρά που έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————————–

 «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του» στην τηλεοπτική …ζούγκλα!

Χρονιά του …λιονταριού, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τηλεοπτική σεζόν 1984-85 για τη χώρα μας. Ενώ λοιπόν όλη η Ελλάδα καθηλώνεται μπροστά στη μικρή οθόνη με τις «χλιδάτες» περιπέτειες της «Δυναστείας» και τον «Ιππότη της ασφάλτου», που «έρχεται» στα μέρη μας δυο χρόνια μετά το «ντεμπούτο» του στην Αμερική, ξαφνικά η τηλεόραση μετατρέπεται σε …ζούγκλα!

Τον Ιανουάριο του 1985 λοιπόν, ο Γιάννης Δαλιανίδης επιστρέφει τηλεοπτικά στην ΕΡΤ-1 με «Τα λιονταράκια μας», που λίγο αργότερα μετονομάζονται σε «Λιονταράκια του κυρ-Ηλία». Η επιτυχία είναι εξ αρχής μεγάλη, οπότε η «αντίπαλη» ΕΡΤ-2 δε θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια και να μην έχει κι αυτή τα δικά της …λιονταράκια!

Έτσι, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 1985 προβάλλεται το πρώτο από τα συνολικά 26 επεισόδια της κωμικής σειράς «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά, ο οποίος έτσι δρομολογεί την επιστροφή του στην τηλεόραση έπειτα από πέντε χρόνια (τελευταία δουλειά του στο γυαλί, «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού» την περίοδο 1979-80). Το σενάριο ήτανε του Κώστα Παπαπέτρου και η σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη.

Το κοινό ανταποκρίνεται θερμά και το σίριαλ σημειώνει υψηλή θεαματικότητα, χάρη στο πηγαίο κι αβίαστο γέλιο που προκαλεί με τις ατάκες του σεναρίου και τον τρόπο παιξίματος των ηθοποιών. Συνεπώς, παίρνει το «πράσινο φως» και για δεύτερο κύκλο επεισοδίων (από τα 13 που αρχικώς είχαν εγκριθεί) κι έτσι, το καλοκαίρι του ’85 περνάει ευχάριστα για όσους έχουν τηλεόραση μαζί τους στις διακοπές.

Ο γράφων δυστυχώς δεν είχε και θυμάται ότι κάθε Πέμπτη του Ιουλίου και του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς, έψαχνε μανιωδώς τηλεοπτικό δέκτη στο συγκρότημα όπου παραθέριζε με την οικογένειά του για να μη χάσει τον «Ανδροκλή» -και πάντα τα κατάφερνε, αν και σε ασπρόμαυρο φόντο…

Ας θυμηθούμε λοιπόν μια από τις καλύτερες κωμικές σειρές των τελευταίων 30 ετών, η οποία φυσικά δε μπορεί να συγκριθεί με τις αντίστοιχες σημερινές, που με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι κυριολεκτικά για κλάματα.

aspromavra_egxrwma_androklis_liontaria_2014_05_01

Η υπόθεση

Ο Ανδροκλής Καρπερός (Κώστας Βουτσάς) είναι χήρος με πέντε παιδιά: Τον Ζαχαρία (Παύλος Χαϊκάλης) που είναι παντρεμένος με τη Γεωργία (Νένα Μεντή), πατέρας ενός μωρού και διατηρεί καφενείο, τον Κωστή (Κώστας Ευρυπιώτης) που έχει πάθος με τις μοτοσικλέτες, τη Μαρίνα (Μαρίνα Ρώμα) που θέλει να γίνει χορεύτρια, το Μιχάλη (Δημήτρης Φραγκιόγλου) που του αρέσει το ποδόσφαιρο αλλά και τα …σάντουιτς (εξ ου και ο πατέρας του τον φωνάζει «Φούσκα», καθώς είναι πολύ παχύς) και τον Αντώνη (Γιώργος Γιανναράκος) που σπουδάζει στο εξωτερικό -δεν εμφανίστηκε ποτέ στη σειρά.

Ο ήρωάς μας, είναι υπεύθυνος λογιστηρίου σε εταιρεία ηλεκτρικών ειδών και προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί στις πολλές καθημερινές υποχρεώσεις του. Γκρινιάζει σχεδόν μονίμως στους συναδέλφους του, τη Βούλα που είναι στη γραμματεία (Νατάσα Τσακαρισιάνου) και το λάτρη του ωραίου φύλου Σταμάτη (Δημήτρης Καλλιβωκάς), ο οποίος είναι και κολλητός φίλος του.

Παράλληλα, έχει δυσκολίες στο ν’ αντιληφθεί τη νοοτροπία των παιδιών του και διαρκώς θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλες τις κινήσεις τους, αναγκάζοντάς τα να κάνουν πράγματα κρυφά απ’ αυτόν. Επιπλέον, έχει και την αδελφή του τη Μερόπη (Δήμητρα Σερεμέτη), η οποία διαρκώς του κάνει πλύση εγκεφάλου να ξαναπαντρευτεί και συχνά του φέρνει «προξενιά», χωρίς όμως επιτυχία. Η Μερόπη είναι παντρεμένη με το ράφτη Παντελή (Βαγγέλης Πρωτοπαππάς), που τη ζηλεύει και θέλει διαρκώς να ξέρει πού βρίσκεται και τι κάνει.

Τη ζωή του Ανδροκλή έρχεται κάποια στιγμή ν’ αναστατώσει η οδοντίατρος Ιωάννα Βαρούτη (Μάρθα Καραγιάννη), η οποία νοικιάζει το διπλανό διαμέρισμα ως σπίτι-ιατρείο. Μαζί της, έχει την κόρη της Τερέζα (Ολίνα Ξενοπούλου) και τη γραμματέα της Κάτια (Τούλα Σπινέλη). Ανδροκλής και Ιωάννα βρίσκονται μονίμως σε κόντρα για το παραμικρό, ωστόσο φαίνεται ότι εκείνος τρέφει κάποια αισθήματα για τη γειτόνισσά του, τα οποία δε θέλει να παραδεχτεί ούτε στον εαυτό του. Πιο «ξεκάθαρη» δείχνει η σχέση του Κωστή με την Τερέζα, καθώς της δείχνει αμέσως τη συμπάθειά του, αλλά εκείνη είναι συγκρατημένη.

Σε κάθε επεισόδιο λοιπόν, δημιουργούνται διάφορες καταστάσεις που κατά κύριο λόγο κάνουν έξω φρενών τον Ανδροκλή. Κι ενώ οι τηλεθεατές περίμεναν ένα «αίσιο τέλος» στη σχέση του με την Ιωάννα, η σειρά ολοκληρώθηκε εντελώς απότομα, χωρίς να υπάρξει κάποια τέτοια εξέλιξη, αλλά και χωρίς να μάθουμε αν τα παιδιά του πραγματοποίησαν τελικώς τα όνειρά τους…

aspromavra_egxrwma_androklis_liontaria_2014_05_03

Το καστ

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στον «Ανδροκλή» είναι εξαιρετικοί, δικαιωματικά το μερίδιο του λέοντος ανήκει στον Κώστα Βουτσά που χωρίς υπερβολή, παίρνει όλη τη σειρά επάνω του. Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων κωμικών (και γενικότερα ηθοποιών, καθώς κατά καιρούς έχει αποδώσει εξαιρετικά και δραματικούς ρόλους) με τις γνωστές γκριμάτσες, κινήσεις και υποκριτικές ικανότητες, υποδύεται υποδειγματικά το ρόλο του χήρου πατέρα, που δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με τα νέα «ήθη κι έθιμα» και μονίμως γκρινιάζει και τα βάζει με όλους και όλα.

Δεν πρόλαβα τον «Ονειροπαρμένο» και θυμάμαι ελάχιστα το «Θυρωρό», αλλά τουλάχιστον απ’ όσο «τηλεοπτικό» Βουτσά έχω δει, θεωρώ ότι ο «Ανδροκλής» ήταν ό,τι καλύτερο έκανε στη μικρή οθόνη τα τελευταία 30 χρόνια. Πριν λίγα χρόνια, διάβασα ότι ο ίδιος θεωρεί «ατυχή επιλογή» τη συμμετοχή του στην εν λόγω σειρά και ξαφνιάστηκα αρνητικά. Το μόνο δικαιολογητικό που μπορώ να του δώσω, είναι ότι πιθανώς να τη συνέκρινε με τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού σινεμά, πολλές εκ των οποίων έχουν και τη δική του υπογραφή.

Από εκεί και πέρα, η επιλογή της Μάρθας Καραγιάννη -το καλλιτεχνικό «έτερον ήμισύ» του- δε θα μπορούσε να είναι ιδανικότερη, καθώς τον ήξερε πολύ καλά από τον κινηματογράφο και το θέατρο και ήταν δεδομένο ότι θα «έδεναν» αμέσως. Σημειωτέον ότι είναι η μοναδική φορά που οι δυο τους βρέθηκαν μαζί σε τηλεοπτική σειρά…

Εξαιρετικός στο ρόλο του ο Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος καταπιέζεται από τη γυναίκα του και πάντα κάνει ό,τι θέλει εκείνη, αλλά δηλώνει με αποφασιστικότητα «εγώ είμαι άντρας». Πάντως, ο αγαπημένος μου ήταν ο «Φούσκας» (ίσως γιατί είχαμε μια κοινή απόλαυση: Το πολύ και καλό φαγητό, αλλά και τα πολλά κιλά -τότε!), τον οποίο ο Δημήτρης Φραγκιόγλου ενσάρκωσε μοναδικά. Συνεχώς μ’ ένα σάντουιτς ή ένα γλυκό στο χέρι και τον «πατέρα» του να τον επιπλήττει.

Η Μαρίνα Ρώμα και η Ολίνα Ξενοπούλου δίνουν το χρώμα της γυναικείας νιότης στη σειρά, ενώ απολαυστικός είναι και ο Βαγγέλης Πρωτοπαππάς στο ρόλο του ζηλιάρη γαμπρού του Ανδροκλή. Πάντως, εμένα μου άρεσε κι ένας «δεύτερος» ρόλος, αυτός του «Γρηγόρη του γρήγορου», που υποδύθηκε ο Τάκης Βλαστός.

Πρόκειται για τον καφετζή του γραφείου που εργάζεται ο Ανδροκλής, ο οποίος ξεχωρίζει για τις «ελληνικούρες» του (με τα «εκ πρώτης όψεως» και «ούτως ειπείν» στην πρώτη γραμμή) και για το «εμπορικό» πνεύμα του, αφού κάθε φορά που πήγαινε μια παραγγελία, όλο και κάτι προσπαθούσε να πουλήσει είτε στον Ανδροκλή, είτε στους υπαλλήλους (ξυπνητήρια, φακούς, ρολόγια κλπ), τα οποία βεβαίως αποδεικνύονταν πάντα σκάρτα…

aspromavra_egxrwma_androklis_liontaria_2014_05_02

Σχόλιο

Όπως ήδη αναφέρθηκε, «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του» σίγουρα συγκαταλέγεται στις καλύτερες κωμικές σειρές των τελευταίων τριών δεκαετιών. Τα κείμενα είναι καλογραμμένα και προσφέρουν αβίαστο γέλιο, χωρίς εξεζητημένα σλόγκαν και υπερβολές, ενώ σίγουρα υπάρχουν στιγμές που ο Βουτσάς αυτοσχεδιάζει.

Οι παλαιότεροι δε, σίγουρα θυμούνται και χαρακτηριστικές ατάκες από το σίριαλ, όπως το περίφημο «μη μου μιλάτε για κρουαζιέρα», που έλεγε συνεχώς ο Ανδροκλής μετά από μια πλήρως αποτυχημένη κρουαζιέρα, ή την προσπάθειά του να μάθει «λόγια αγάπης» στα …ρωσικά και να δοκιμάζει τις …γνώσεις του στην Ιωάννα, χωρίς να ξέρει ότι είναι εκείνη.

Η σειρά έχει προβληθεί αρκετές φορές σε επανάληψη. Να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας Κώστας Παπαπέτρος είχε γράψει τα κείμενα το 1976 για το Γιάννη Μιχαλόπουλο, με αφορμή ένα σίριαλ που επρόκειτο να γυριστεί τότε με την ίδια υπόθεση, αλλά διαφορετικό τίτλο. Μάλιστα, ο ήρωας θα λεγόταν «Γιάννης Καρπερός». Ωστόσο, η σειρά γυρίστηκε και προβλήθηκε σχεδόν δέκα χρόνια μετά με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά και άλλο όνομα για τον ήρωα.

Κλείνοντας, ν’ αναφέρουμε και την εξαιρετική μουσική των τίτλων που έγραψε ο Κώστας Τουρνάς

aspromavra_egxrwma_androklis_liontaria_2014_05_04

————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στους χαρακτηρες της σειρας γιατι δεν σχολιαζετε η Γεωργια?
    Ειχε πολυ πλακα οπως καταπιεζε το Ζαχαρια!

  2. Ωραίο αφιέρωμα, πάντως μου φαίνεται αστείο να “απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner” όταν π.χ. από εμένα που ψηφιοποίησα όλα τα επεισόδια της σειράς με το λογότυπο RTV, δε ζητήθηκε καμία άδεια για τη δημοσίευσή τους (όχι ότι θα την αρνιόμουν βεβαίως, αλλά μη ζητάμε και τα ρέστα)

  3. Αγαπητέ Σπύρο η “απαγόρευση” δεν αφορά υλικό που φαίνεται ότι δεν ανήκει στο MusicCorner (από το λογότυπο RTV) και γενικά αυτή η “απαγόρευση” υπάρχει μόνιμα στις σελίδες μας, ακόμη κι όταν φιλοξενούμε υλικό που δεν είναι δικό μας. Όχι γιατί το οικειοποιούμαστε φυσικά, αλλά γιατί το προστατεύουμε από παραποίησή του από κάποιον που θα το έπαιρνε μέσω του δικού μας site.
    Ποτέ δεν έχουμε παραποιήσει λογότυπα από φωτογραφίες και video άλλων πηγών και σεβόμαστε απολύτως τη πατρότητα κάθε υλικού.

    Ευχαριστούμε πολύ για τη παρέμβαση και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας στο youtube. Ελπίζουμε να σας καλύψαμε…

    MusicCorner.gr

  4. Η απάντησή σας όσον αφορά στην αναδημοσίευση αφορά και στην αντιγραφή πληροφοριών που αναγράφονται στο κείμενο; Οι δικές σας αναφορές που είναι;

  5. Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς το ερώτημα. Τι εννοείτε “οι δικές σας αναφορές που είναι;” Αναφορές μας ως προς τι???

    Η “αντιγραφή” γενικώς απαγορεύεται όταν υπάρχει όνομα αρθρογράφου…

  6. Απαγορεύετε λχ στους αναγνώστες σας να “αντιγράψουν” το απόσπασμα “Να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας Κώστας Παπαπέτρος είχε γράψει τα κείμενα το 1976 για τον Γιάννη Μιχαλόπουλο, με αφορμή ένα σίριαλ που επρόκειτο να γυριστεί τότε με την ίδια υπόθεση, αλλά διαφορετικό τίτλο. Μάλιστα, ο ήρωας θα λεγόταν «Γιάννης Καρπερός». Ωστόσο, η σειρά γυρίστηκε και προβλήθηκε σχεδόν δέκα χρόνια μετά με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά και άλλο όνομα για τον ήρωα.”

    Όταν ο δικός σας (επώνυμος) αρθογράφος αντέγραψε την πληροφορία από την RetroDB χωρίς να παραθέσει την πηγή του ήταν καλά; Ή μήπως μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά;

  7. Δεν είναι η μοναδική φορά που έπαιξαν μαζί Βουτσάς Καραγιάννη στην τηλεόραση.Ειχαν παίξει μαζί -αν δεν με απατα η μνήμη μου και στη σειρά του Κώστα Πρετεντέρη “Ο δρόμος”που παίχτηκε αμέσως μετά το τέλος του “Ονειροπαρμένου” και μάλιστα με μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και ερμηνεία στο όμοτιτλο του αξέχαστου Νίκου Δημητράτου.

  8. Λάκης: Βλέπετε πουθενά να υπάρχει παρόμοιο κείμενο? Αναφέρεται απλά ένα γεγονός παρόμοιο, αλλά το γεγονός είναι γεγονός, δηλαδή επειδή το έγραψε ένας (και ο αρχικός γράφων ήταν τα μέσα …εκείνης της εποχής!) σημαίνει ότι δεν μπορεί να το αναφέρει άλλος? Πιστή αντιγραφή κειμένου δεν υπάρχει πουθενά…

    Ο συγκεκριμένος μάλιστα αρθρογράφος μας, τυχαίνει να είναι συλλέκτης μανιακός, παλιών δίσκων και περιοδικών και εφημερίδων της εποχής, με τεράστιο αρχείο στη κατοχή του.
    Μήπως αυτό που αναφέρετε είχε γραφτεί πολύ στα μέσα εκείνης της εποχής και είναι γνωστό στους παλιότερους;

  9. Κύριε Παπαναγόπουλε, δεν προκύπτει από κάπου -τουλάχιστον συμβουλευόμενος το προσωπικό αρχείο μου- ότι η Καραγιάννη συμμετείχε στον “Άνθρωπό μας”. Εκτός αν έκανε κάποια guest συμμετοχή σ’ ένα επεισόδιο, γεγονός το οποίο δεν γνωρίζω -αλλά και δεν αποκλείω. Όπως και να ‘χει, ως πρωταγωνιστές σε σειρά συνεχείας εκτός του “Ανδροκλή” δεν παίξανε ποτέ μαζί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ