Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…
Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!
———————————————–
Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη, έχουμε υπογραμμίσει ότι κάποτε η ελληνική τηλεόραση δεν είχε μόνο ψυχαγωγικά κι «ελαφρά» προγράμματα, αλλά φρόντιζε και για τη μόρφωση, μα και την ενημέρωση των τηλεθεατών.
Και φυσικά, είναι αδύνατη ακόμα και η παραμικρή σύγκριση με το σημερινό άθλιο συνονθύλευμα…βλεφαρίδων, τρεσών και…υαλουρονικού οξέως, που έχουνε κατακλύσει τη μικρή οθόνη μας…
Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο του μορφωτικού και συνάμα ενημερωτικού ρόλου της τηλεόρασης, αποφασίστηκε η μετάδοση μιας εκπομπής που θα είχε ως στόχο της να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους στην κατανόηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Αν οι τηλεοπτικοί σταθμοί του σήμερα αποφάσιζαν κάτι ανάλογο, ίσως να είχανε περιοριστεί τα τροχαία δυστυχήματα και η εκατόμβη νεκρών που θρηνούμε κάθε χρόνο στη χώρα μας…
Πρόκειται για το τηλεπαιχνίδι «Ο φίλος μας ο Κ.Ο.Κ.», σε μιαν ιδέα της Δέσποινας Πανταζοπούλου, παραγωγή της Ελευθερίας Κουμουτσέα, σκηνοθεσία του Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου (στο δεύτερο κύκλο ανέλαβε ο Ερρίκος Αναγνωστόπουλος) και παρουσιαστές τη Μαριάννα Τόλη και τον αείμνηστο Βασίλη Τσιβιλίκα. Αφορμή για τη δημιουργία του, ήταν ότι το 1986 είχε χαρακτηριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Οδικής Ασφάλειας.
Έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ-2 στις 16 Δεκεμβρίου 1986 στις 19:10 και στον αρχικό σχεδιασμό, προβλεπόταν η μετάδοση έξι εβδομαδιαίων εκπομπών ημίωρης διάρκειας. Ωστόσο, η μεγάλη αποδοχή που είχε από πλευράς κοινού, υποχρέωσε τους υπεύθυνους να προσθέσουν άλλες δώδεκα και ο πρώτος κύκλος να ολοκληρωθεί την Τρίτη 28 Απριλίου 1987.
Κατόπιν αυτής της επιτυχίας, το παιχνίδι πήρε έγκριση και για δεύτερο κύκλο, ο οποίος ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 1987 και τελείωσε τον Ιανουάριο του 1988, έπειτα από 16 εκπομπές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 34.
Τι ήταν «Ο φίλος μας ο Κ.Ο.Κ.»; Μπορεί να είχε το χαρακτήρα παιδικού τηλεπαιχνιδιού, όμως ουσιαστικά απευθυνότανε στους μεγάλους και ιδιαίτερα στους οδηγούς. Κεντρικοί πρωταγωνιστές, ήταν ο Ανανίας Αφηρημένος (Τσιβιλίκας) και η Ανανίτσα (Τόλη), οι οποίοι υπέπιπταν διαρκώς σε τροχαίες παραβάσεις.
Τα παιδιά που συμμετείχαν (ηλικίας 12 ως 16 ετών), έπρεπε να τις επισημάνουνε και στο τέλος, ένας συγκοινωνιολόγος έλεγχε τις απαντήσεις τους, ενώ γινότανε και συζήτηση σχετικά με τον κώδικα, ώστε να ξεκαθαριστούν οι οποιεσδήποτε απορίες. Οι μικροί συμμετέχοντες κέρδιζαν ορισμένα δώρα, αλλά ο νικητής κάθε παιχνιδιού έπαιρνε μέρος σε μια κλήρωση, το μεγάλο έπαθλο της οποίας ήταν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες, φυσικά με συνοδό.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, υπήρχαν ορισμένα μουσικοχορευτικά νούμερα με τους δύο πρωταγωνιστές, τα οποία βεβαίως αναφέρονταν στις παραβάσεις και γενικότερα στον ΚΟΚ. Τόλη και Τσιβιλίκας ήτανε πραγματικά απολαυστικοί, αλλά και ταυτόχρονα χρήσιμοι για το κοινό.
Επειδή παρακολουθούσα πολύ συχνά το παιχνίδι, έχω να θυμάμαι την ευχάριστη ατμόσφαιρα που επικρατούσε και την πολύ καλή προσπάθεια των συντελεστών ώστε παράλληλα με την ψυχαγωγία, να ενημερώσουνε και να μορφώσουνε τον τηλεθεατή, σχετικά με την οδική συμπεριφορά.
Και φυσικά, το τραγουδάκι των τίτλων έναρξης το οποίο είχε γράψει ο Γιώργος Κατσαρός, που ορισμένοι άνω των δεύτερων…άντα θυμούνται ακόμα και σήμερα. Οι στίχοι ήτανε του Κώστα Δαρλάση, που είχε και την επιμέλεια της συγγραφής των κειμένων.
Κοντολογίς, ήτανε μια πολύ χρήσιμη εκπομπή και σίγουρα όσοι την παρακολουθούσαν, έμαθαν πολλά πράγματα για τον ΚΟΚ και τους τρόπους ασφαλούς οδήγησης. Μακάρι να υπήρχε και τώρα ένα ανάλογο πρόγραμμα, όμως το είπαμε και στην αρχή: Η μικρή οθόνη μας, έχει γεμίσει από…υαλουρονικά οξέα και δεν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο…
—————
* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.
———–
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…