aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η ελληνική τηλεόραση ξεκίνησε σιγά-σιγά τη λεγόμενη μεσημεριανή ζώνη. Μόνο που τότε η συγκεκριμένη ορολογία ήταν εντελώς διαφορετική απ’ αυτή που γνωρίσαμε πριν περίπου 15 χρόνια από τους ιδιωτικούς σταθμούς και τα περιβόητα «μεσημεριανάδικα», με κουτσομπολιά και θεματολογία του αισχίστου είδους…

treis_ston_aera_2017_05_001

Τότε, το περιεχόμενο των ανάλογων εκπομπών είχε να κάνει κυρίως με την ενημέρωση, με …ολίγη από ψυχαγωγία και συμμετοχή τηλεθεατών, μέσω ερωτημάτων που έθεταν τηλεφωνικώς για τους εκάστοτε καλεσμένους, οι οποίοι είχαν κάτι να πουν και δεν έβγαιναν στο γυαλί απλώς για να …βγουν!

Επιπλέον, οι παρουσιαστές ήταν δημοσιογράφοι με κύρος, μόρφωση και πολύπλευρες γνώσεις γύρω από το αντικείμενό τους, ήξεραν να εκφράζουν άποψη και κατά κανόνα ήταν εύστοχοι στις παρατηρήσεις τους.

Όλα αυτά τα «συστατικά», διέθετε ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα ενημερωτικά προγράμματα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Ο λόγος για το «Τρεις στον αέρα», που επί σχεδόν δύο χρόνια έκανε συντροφιά στους τηλεθεατές τα μεσημέρια της εβδομάδας, εκτός Τετάρτης και Σαββατοκύριακου.

https://youtu.be/pZRJ7_mvulg

Μεταδόθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 1986 στις 15:00, είχε διάρκεια μίας ώρας και ολοκληρώθηκε μετά από συνολικά 132 εκπομπές, την άνοιξη του 1988. Παρουσιαστές, ήταν η Σεμίνα Διγενή και ο Νάσος Αθανασίου, ο οποίος αποχώρησε σχετικά γρήγορα, δίνοντας τη θέση του στο Γιάννη Δημαρά.

Εξάλλου, στο τηλεφωνικό κέντρο για να συλλέγει τις γνώμες, τα παράπονα και τα σχόλια των τηλεθεατών, ήταν ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος ακόμα και σήμερα πρωταγωνιστεί στα τηλεοπτικά δρώμενα, παρουσιάζοντας το «Καλημέρα Ελλάδα» επί 27 ολόκληρα χρόνια. Η σκηνοθεσία, ήταν του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Τι ήταν οι «Τρεις στον αέρα»; Μια εκπομπή με στόχο την ενημέρωση, δίνοντας βάση στα γεγονότα της ημέρας, αλλά και με ενδιαφέροντα ρεπορτάζ απ’ όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.

Επιπλέον, στο τελευταίο μέρος έδινε χώρο και στην ψυχαγωγία, με καλεσμένους από το χώρο της υποκριτικής και της μουσικής, ενώ αρκετές φορές οι τραγουδιστές ερμήνευαν «ζωντανά» τα τραγούδια τους, στο στούντιο της εκπομπής.

Από αυτή πέρασαν ορισμένα πρόσωπα τα οποία σπανίως εμφανίζονταν στη μικρή οθόνη, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Κούρκουλος, ο οποίος μάλιστα τραγούδησε μαζί με το Γιάννη Πάριο το τραγούδι «Οι γυναίκες της ζωής μας», το οποίο ουδέποτε κυκλοφόρησε στη δισκογραφία.

Ο γράφων, θυμάται και μια άλλη, πολύ έντονη στιγμή της εκπομπής. Στο στούντιο βρισκόταν ο Σταμάτης Κόκοτας και υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση με το Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όση ώρα μιλούσε ο αξέχαστος συνθέτης και σολίστ του μπουζουκιού κι εξέφραζε τα παράπονά του, ο ερμηνευτής δε μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του κι έκλαιγε σα μικρό παιδί…

Γενικότερα, οι «Τρεις στον αέρα» ήταν μια αξιοπρεπέστατη εκπομπή, με εξαιρετικούς συντελεστές και θεματολογία που ενδιέφερε όλο τον κόσμο, χωρίς υπερβολές κι ακρότητες στο βωμό της τηλεθέασης. Ήταν προσιτή από την πιο μικρή, μέχρι την πιο μεγάλη ηλικία και πάνω απ’ όλα, σεβόταν το κοινό της. Αλήθεια, ποιος μπορεί να μιλήσει σήμερα για σεβασμό στον τηλεθεατή;

—————

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here