aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–
Η αλήθεια είναι ότι οι καλύτερες τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τη μουσική που μεταδόθηκαν στην ιστορία της εγχώριας μικρής οθόνης, φέρουνε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Γιώργου Παπαστεφάνου. Τόσο η «Μουσική βραδιά», όσο και «Οι παλιοί μας φίλοι», εκτός από την ποιότητα και την παρουσίαση τραγουδιών ή καλλιτεχνών με μια νέα οπτική, αποτέλεσαν αληθινά ντοκουμέντα, καθώς κατέγραψαν ορισμένες από τις πιο σπουδαίες μορφές της ελληνικής μουσικής, κάποιες από τις οποίες για μία και μοναδική φορά.

Πώς θ’ αντιδρούσε το κοινό όμως, αν μια τέτοιου είδους εκπομπή παρουσιαζόταν από ένα καλλιτέχνη; Για παράδειγμα, έναν ερμηνευτή, ένα συνθέτη, ή ένα στιχουργό; Η απάντηση δόθηκε πριν ακριβώς 30 χρόνια με το Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος συνδύαζε και τις τρεις ιδιότητες που αναφέραμε παραπάνω…

Έτσι, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 1986, στις 21:45, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ-1 το «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι». Το γεγονός ότι το «ΖΗΤΩ» ήτανε γραμμένο με κεφαλαία, έδειχνε τη διττή σημασία του, καθώς κάλλιστα θα μπορούσε να σημαίνει και «ζητώ». Μεταδιδόταν κάθε 15 ημέρες και ήτανε κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι είχε συνηθίσει να βλέπει το κοινό σε ανάλογου ύφους προγράμματα…

Έκλεισε τον κύκλο του την άνοιξη του 1987 και μετά από 30 εκπομπές, η διάρκεια των οποίων ξεπερνούσε τη μία ώρα. Όμως, δεν έμεινε «κλεισμένο» μόνο στους τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς το Δεκέμβριο του ’87 κυκλοφόρησε ένα διπλό άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο, που περιλαμβάνει ορισμένα από τα καλύτερα κομμάτια της εκπομπής ηχογραφημένα στο στούντιο, καθώς κρίθηκε ότι δεν ήτανε σωστό να μεταφερθούν αυτούσια από το αρχείο της ΕΡΤ, για πολλούς και διάφορους λόγους…

σάρωση0008

Τι ήτανε λοιπόν το «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι»; Μιαν εκπομπή που είχε έντονη τη σφραγίδα του Σαββόπουλου, καθώς τα κείμενά της τα έγραφε ο ίδιος μαζί με το Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος «δάνειζε» και τη φωνή του στο «Ντένη», ένα τζουκ-μποξ, που συχνά-πυκνά «έκανε διάλογο» με τον παρουσιαστή.

Όσον αφορά τους καλεσμένους, ήταν ό,τι πιο εκλεκτό διέθετε τότε η εγχώρια μουσική σκηνή. Οι ερμηνευτές και οι δημιουργοί δεν εμφανίζονταν στο στούντιο μόνο για να παρουσιάσουνε τις επιτυχίες τους, αλλά υποδύονταν και ρόλους ως ηθοποιοί, μέσα από διάφορα ολιγόλεπτα σκετσάκια, τα οποία συνήθως προκαλούσαν αβίαστο γέλιο…

Εξάλλου, τους δινόταν η ευκαιρία να ερμηνεύσουν ένα ρεπερτόριο στο οποίο δεν τους είχε συνηθίσει ο κόσμος, κάτι που πρώτα απ’ όλα ισχύει για τον ίδιο το «Νιόνιο». Τον ακούσαμε λοιπόν να τραγουδά από παλιά «ελαφρά» της δεκαετίας του ’30, μέχρι παραδοσιακά και «βαριά» λαϊκά. Επιπλέον, σε κάθε εκπομπή και με αφορμή το εκάστοτε βασικό θέμα της, έλεγε και το ανάλογο τραγούδι που είχε γράψει εκείνος…

Τούτο βεβαίως, δε σημαίνει ότι δεν περιλήφθηκαν και δικά του κομμάτια που ήτανε πλέον κλασικά, ερμηνευμένα από άλλες φωνές, οι περισσότερες εκ των οποίων τα κάνανε «δικά τους».. Για παράδειγμα, ακούστε τη μοναδική Αλέκα Κανελλίδου στο «Μια θάλασσα μικρή», ή το Γιώργο Νταλάρα στην «Ωδή στο Γεώργιο Καραϊσκάκη» και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Επίσης, είχαμε και τα πρώτα «βίντεο κλιπ», με τους ερμηνευτές να τραγουδούν τις πιο πρόσφατες επιτυχίες τους…

σάρωση0001

Και μια που αναφερθήκαμε σε ονόματα, να πούμε ότι από την εκπομπή περάσανε σχεδόν όλοι οι σπουδαίοι της τότε ελληνικής μουσικής σκηνής, εκτός των δύο που προείπαμε: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιάννης Πάριος, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Ζαμπέτας, Καίτη Γκρέϋ, Στράτος Διονυσίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Νίκος Παπάζογλου, Λίτσα Διαμάντη, οι επιφανείς του δημοτικού και νησιώτικου τραγουδιού Αλέκος Κιτσάκης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος και Ελένη Λεγάκη, αλλά κι εκπρόσωποι της νέας και πιο «ροκ» γενιάς, όπως ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, οι «Φατμέ» και τόσοι άλλοι…

Επίσης, οι συνθέτες Τάκης Σούκας, Λουκιανός Κηλαηδόνης και Γιώργος Χατζηνάσιος, ο αμίμητος Χάρρυ Κλυνν, ενώ η μεγάλη έκπληξη έγινε με την παρουσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Σημειωτέον ότι έγινε και διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων ταλέντων, τα οποία ήταν εντελώς άγνωστα και μέσω του «Ζήτω» επεδίωκαν να τους δοθεί ένα βήμα για να το δείξουν. Από τα δύο βραβευθέντα πρόσωπα, σημαντική καριέρα έκανε ο Βασίλης Καζούλης, ο οποίος εμφανίστηκε να τραγουδά τη «Φανή», που εν συνεχεία αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη δισκογραφική επιτυχία του…

Εκτός όλων αυτών, η εκπομπή περιλάμβανε συνεντεύξεις (με κυριότερη αυτή του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία πήρε ο ίδιος ο Σαββόπουλος και μεταδόθηκε σε δύο μέρη), διαγωνισμούς για το δημοφιλέστερο τραγούδι του 15θήμερου, οι πρώτοι δίσκοι σε πωλήσεις, «βόλτες» στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, αλλά και νέα από τα στούντιο ηχογραφήσεων και τις καινούργιες δουλειές που βρίσκονταν στα σκαριά.

Κι όλα αυτά, μέσα σ’ ένα εύθυμο και «χαλαρό» κλίμα, με διασκεδαστικά σκετσάκια (αμίμητος ο Παύλος Χαϊκάλης ως…καλόγρια) και καλλιτέχνες που δε δίσταζαν να «τσαλακώσουν» τον εαυτό τους και να εμφανιστούνε μπροστά στο γυαλί όπως οι τηλεθεατές δεν τους είχανε δει ξανά…

σάρωση0002

Γενικότερα, πρόκειται για μιαν από τις καλύτερες εκπομπές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης κι ευτυχώς που σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ. Μάλιστα, οι πρώτες τέσσερις μεταδόθηκαν σε επανάληψη πέρσι, θυμίζοντάς μας αξέχαστες εποχές του τραγουδιού μας…

Η σκηνοθεσία ήτανε των Γιώργου Πανουσόπουλου και Κώστα Μαζάνη, ενώ σύμφωνα με τα έντυπα της εποχής, η κάθε εκπομπή κόστιζε περίπου τέσσερα εκατομμύρια δραχμές…

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το διπλό δίσκο “Ζήτω το ελληνικό τραγούδι”, που υπάρχει στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ