23/5/2011
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Έναρξη του συναυλιακού καλοκαιριού στο Θέατρο Λυκαβηττού, με μια βραδιά αφιερωμένη στο Capo Verde!

Μετά από ένα χρόνο απουσίας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε, η βασίλισσα της ethnic μουσικής από το Πράσινο Ακρωτήρι, επιστρέφει στη σκηνή…

Με μουσικές επιρροές από τη χώρα της αλλά και την παράδοση της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και της Κούβας, η Cesaria έχει ηχογραφήσει 14 συνολικά άλμπουμ, για τα οποία έχει άλλωστε διακριθεί με τα σημαντικότερα Βραβεία διεθνώς. Στη συλλογή της έχει πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, ενώ έχει βραβευθεί και με Grammy, στην κατηγορία της world μουσικής. Με εκατοντάδες live εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, η Cesaria Evora παραμένει πάντα απλή και σεμνή, ενώ δεν ξεχνά ποτέ τα δύσκολα χρόνια που πέρασε νέα, εξού κι επιλέγει να εμφανίζεται στη σκηνή πάντα ξυπόλητη…! Η Cesaria είναι άλλωστε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Ο.Η.Ε., με δράση που αποδεικνύει την ευαισθησία της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Πλανήτης. Αγαπά, δε, ιδιαίτερα την Ελλάδα, απ’ όπου και ξεκινάει τη φετινή της περιοδεία.

Μαζί της στη σκηνή, η Lura με το συγκρότημά της, η αλλιώς η ερμηνεύτρια που πολλοί χαρακτηρίζουν ως διάδοχο της Evora. H Lura έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν τη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2009, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τη Lura την αφήσαμε τελευταία φορά πίσω στο 2006, όταν είχε κυκλοφορήσει το αψεγάδιαστο “M’bem di Fora”. Σήμερα επιστρέφει με το “Eclipse”, την πλέον αξιόλογη δισκογραφική της δουλειά μέχρι τώρα. Ηχογραφημένο σε Βρυξέλλες, Λισαβόνα, Παρίσι, Νάπολη και αλλού, αυτό το τέταρτο κατά σειρά άλμπουμ της επιβεβαιώνει το ταλέντο και τη φυσική κομψότητα μιας ερμηνεύτριας που σίγουρα μας επιφυλάσσει πολλές ακόμη εκπλήξεις… Mε την υπογραφή του B. Leza, του θρυλικού στιχουργού από το Πράσινο Ακρωτήρι, και τραγουδισμένο από την Cesaria Evora, το τραγούδι Eclipse είναι ένας θησαυρός συναισθήματος και γαλήνης. Και δίνει τον τόνο και για το υπόλοιπο, ομότιτλο, άλμπουμ: ντελικάτο, ακουστικό και γεμάτο χάρη. Πρόκειται για μια άψογη απεικόνιση του sodade: αυτή η αόριστη αίσθηση μελαγχολίας και λύπης, η νοσταλγική σχέση με τη γη, τη θάλασσα και την οικογένεια, η τραγουδισμένη από ποιητές, ναυτικούς και τις γυναίκες τους, από πάντα, από τα βάθη του χρόνου. Η αισθησιακή φωνή της Lura μεταδίδει μερικές φορές ένα απαλό sodade, που δεν είναι ποτέ πικρό.

Η Lura με τα πορτογαλικά της, στέκεται στο σταυροδρόμι που σχηματίζουν τα βιώματα και οι εικόνες της από την Πορτογαλία και το Πράσινο Ακρωτήρι. Γεννημένη το 1975 στη Λισαβόνα (χρονιά που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της), παραμένει στενά συνδεδεμένη με τα πάτρια εδάφη και την κουλτούρα της οικογένειάς της (από το Capo Verde). Ήταν μόλις 17 ετών, άλλωστε, και ήδη χόρευε και έκανε δεύτερα φωνητικά για τον Juka, καλλιτέχνη από το Sao Tome, ενώ λίγο αργότερα εγκατέλειψε συνειδητά τις σπουδές της στην κολύμβηση, για να αφοσιωθεί στη μουσική, πετυχαίνοντας τελικά να γίνει γνωστή ως τραγουδίστρια, αποκλειστικά με τις δικές της δυνάμεις. Το 1996 ηχογράφησε ένα πρώτο άλμπουμ-μίξη r’n’b και αφρο-πορτογαλικού zouk.

Ένα πετυχημένο ντουέτο με τον καλλιτέχνη από την Αγκόλα, Bonga, και κάποιες συνεργασίες με τους συμπατριώτες της Tito Paris και Paulinho Vieira τράβηξαν την προσοχή του Jose Da Silva, παραγωγού της Cesaria Evora, που της πρότεινε συμβόλαιο με τη δισκογραφική του εταιρεία, Lusafrica. Και κάπως έτσι, η Lura κυκλοφόρησε το 2004 το πρώτο “κανονικό” της άλμπουμ, Di Korpu ku Alma, το οποίο έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από τους κριτικούς.

Μετά την επιτυχία του αμέσως επόμενου άλμπουμ της, Mbem di Fora, που όπως αναφέραμε παραπάνω κυκλοφόρησε το 2006, η Lura ταξίδεψε ανά τον κόσμο, κατακτώντας σε διάφορες χώρες το κοινό, που αποδείχθηκε ακόμη πιο πιστό στη μουσική της. Χάρη σε αυτήν, οι νεότερες γενιές του Capo Verde ανακάλυψαν εκ νέου την ντόπια μουσική κληρονομιά. Αρχισαν να χορεύουν, να ερωτεύονται και να πονάνε στους ίδιους τόνους που κάποτε αγαπούσαν οι γονείς και οι παπούδες τους.

“Τραγουδώ τη μουσική της χώρας των γονιών μου. Ταυτίζομαι ιδιαίτερα με το Santiago και το Santo Antao, αφού αυτά είναι τα νησιά απ’ όπου κατάγονται ο πατέρας και η μητέρα μου. Το να τραγουδάω τη μουσική του Capo Verde μοιάζει σαν να βιώνω εμπειρίες που ούτε καν γνώριζα” εξηγεί η ίδια, στα γαλλικά.

Σήμερα, όλες αυτές οι επιρροές που δέχθηκε μεγαλώνοντας σε μια συνοικία Κρεολών της Λισαβόνας, η πορτογαλέζικη pop, η jazz, η αφρικανική μουσική και η αμερικανική soul, ανιχνεύονται εύκολα στο νέο της άλμπουμ. Το Eclipse εκφράζει αγάπη, χαρά και μερικές φορές λύπη. Τα 13 νέα τραγούδια που το αποτελούν, μεταδίδουν απίστευτη ενέργεια.

Με το Eclipse”, η Lura ρίχνει τη γεμάτη αγάπη και ψυχή ματιά της σε ολόκληρο το φάσμα της μουσικής παράδοσης της χώρας της, και όλα τα διαφορετικά είδη του τραγουδιού του Capo Verde, από το coladera στο funana. Γεμάτη ενέργεια και ρυθμό, αλλά και με πιο λεπτές αποχρώσεις, η φωνή της κάνει, ξανά, όλη τη διαφορά. Ωστόσο, όπως η ίδια σεμνά εξομολογείται “η καριέρα μου έχει υπάρξει μέχρι τώρα μια διαρκής έκπληξη, από τότε που ανακάλυψα τη φωνή μου στην εφηβεία, μέχρι τώρα. Ζω την κάθε μέρα, βήμα-βήμα, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσω να τραγουδώ για όλη την υπόλοιπη ζωή μου. Δεν ξέρω γιατί” …

Όσοι ακούνε ωστόσο το Eclipse, καταλαβαίνουν αμέσως τους λόγους. Αυτό το τέταρτο άλμπουμ της Lura επιβεβαιώνει το τεράστιο ταλέντο μιας ερμηνεύτριας-κόσμημα για τη νέα γενιά από το Πράσινο Ακρωτήρι, που η ίδια εκπροσωπεί επάξια, φέροντας ήδη τον τίτλο της διαδόχου της Cesaria Evora!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

6/06/2011
Θέατρο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: € 25 (Φοιτητικά), 35, 40, 50, 65 (Διακεκριμένη Ζώνη)

*** Επίσης, για περιορισμένο αριθμό, διατίθενται εισιτήρια σε μειωμένες τιμές:

Προπώληση: € 20 (Φοιτητικά), 30, 35, 45, 60 (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ταμείο: € 30 (Φοιτητικά),40, 45,55,70 (Διακεκριμένη Ζώνη)

Τα εισιτήρια της Α’ Ζώνης καθώς και τα VIP εισιτήρια, θα είναι αριθμημένα, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, θα υπάρχει λεωφορείο για τη μεταφορά τους στο Θέατρο Λυκαβηττού.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
PUBLIC ,  ηλεκτρονικά, στο www.ticketservices.gr,  Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here