22/10/2010
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Tina Turner και Mick Jagger κατά την εμφάνισή τους στο πρώτο "Live Aid Concert", το 1985...

25 χρόνια πριν, το 1985, ένα ντοκιμαντέρ του BBC σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Αφρική και ο αρχικός ρομαντισμός του Bob Geldof, ενός άσημου τότε μουσικού, ήταν αρκετά για να γίνει η πρώτη μεγάλη ανθρωπιστική συναυλία έπειτα από αρκετά χρόνια. Ένας μουσικός μαραθώνιος που γινόταν ταυτόχρονα σε πολλές χώρες της γης για έναν κοινό σκοπό. Η συμμετοχή μουσικών και κόσμου, κάτι παραπάνω από πρωτοφανής. Οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν επί σκηνής ονόματα όπως τους Queen, τους U2, τη Madonna, τον David Bowie, τους Dire Straits αλλά και πολλούς ακόμα, έφτασαν τα 400.000.000 παγκοσμίως. Το ποσό που συγκεντρώθηκε για τον σκοπό έφτασε τα 150.000.000 δολάρια. Το εγχείρημα πήγε, ανησυχητικά, καλά. Οι συνθήκες διαβίωσης στης Αφρική όμως, όχι…

Άλλωστε ποιος νοιάζεται. Ο Geldof μέσα σε ένα βράδυ έγινε μύθος. Και το Live Aid, όπως ονομάστηκαν οι συναυλίες, έγιναν must. Οι καιροί άλλαξαν. Τη θέση των συνθηκών διαβίωσης στην Αφρική πήρε το τσουνάμι στην Ινδονησία, ο πόλεμος στο Ιράκ. Αιτίες για να στηθεί αυτό το γκλαμουράτο φιλανθρωπικό πάρτυ πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Κάθε μπάντα και καλλιτέχνης που σέβεται την εικόνα του έχει δώσει το παρόν τουλάχιστον μία φορά. Άλλωστε η φιλανθρωπία πουλάει. Πλέον οι φιλανθρωπικές γιορτές εξελίχθηκαν σε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαφημιστεί κανείς. Μετά τους μουσικούς, ήρθαν ηθοποιοί, πολιτικοί… χώρος υπήρχε. Και χρήμα ενδεχομένως. Ο Sir, πλέον, Bobby Geldof συνέχιζε να μιλάει για τη δύναμη των ανθρώπων. Ο Bono των U2 μιλούσε για ιστορικές στιγμές. Ο Brad Pitt μας κάλεσε να γίνουμε τολμηροί. Η επανάσταση ήταν πλέον γεγονός. Όλοι τραγουδούσαν για την ειρήνη και το δίκαιο, τα ονόματα που λάμβαναν μέρος ήταν όλο και πιο λαμπερά. Ο κόσμος που το παρακολουθούσε ήταν όλο και περισσότερος. Τα λεφτά επίσης. Το μόνο που παρέμενε ίδιο ήταν πως τίποτα δεν άλλαζε παρά τα λεφτά που συγκεντρώνονταν.

Πλέον η επανάσταση έχει χωρίσει από τη μουσική. Η φτώχεια δεν ελπίζει στους «φιλάνθρωπους» μουσικούς. Ίσως γιατί ποτέ δεν ήλπιζε πραγματικά. Ίσως γιατί λεφτά δεν υπάρχουν πλέον γενικότερα. Ίσως γιατί το Live Aid ή Live 8 έπαψε πλέον να πουλάει. Ίσως γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι για φιλανθρωπίες. Ίσως γιατί και η φιλανθρωπία έγινε πλέον ντεμοντέ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here