28/6/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Η δεύτερη μέρα του Glastonbury ξεκίνησε με πολύ καλύτερους οιωνούς τουλάχιστον από άποψη καιρού μιας και ήταν εμφανώς βελτιωμένος σε αντίθεση με την προηγούμενη ημέρα εκεί όπου οι U2 έκαναν μία εξαιρετική εμφάνιση εν μέσω βροχής. Το Σάββατο είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους Coldplay, τον Paolo Nutini, τους Gaslight Anthem, τους Chemical Brothers, τους White Lies, τους Glasvegas και φυσικά την εμφάνιση – έκπληξη της δεύτερης μέρας που ήταν αυτή των Pulp!

Οι εμφανίσεις ξεκίνησαν από τη μία το μεσημέρι, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως εμφανίζονται δεκάδες ονόματα την κάθε μέρα του φεστιβάλ. Οι Twilight Singers αλλά και οι Kills έκαναν πολύ αξιόλογες εμφανίσεις με το μόνο μείον να είναι ο λίγος κόσμος που τους παρακολούθησε αφού οι περισσότεροι βρέθηκαν στη φάρμα του Glastonbury Festival αρκετά αργότερα.

Πολύ καλή εμφάνιση έκαναν οι White Lies οι οποίοι ξεσήκωσαν το κοινό το οποίο μαζεύτηκε για να τους δει κι ας μην ήταν στην Pyramid Stage. Δεν είπαν πολλά κομμάτια, έντεκα νομίζω, αυτό όμως δε μειώνει την εμφάνιση τους ούτε στο ελάχιστο. Εννοείται πως είπαν το «Bigger Than Us» την τελευταία τεράστια επιτυχία τους αλλά παλιότερες όπως το «Farewell To The Fairground», το «To Lose My Life», το «Death» αλλά και το «Unfinished Business».

Το ίδιο ακριβώς θα πω και για την ερμηνεία του Paolo Nutini ο οποίος εμένα προσωπικά με κέρδισε απόλυτα. Απλός και λιτός, με εξαιρετικό ήχο, όμορφα τραγούδια και με ένα κοινό που ήταν μεγαλύτερο του κανονικού και θεωρώ απολύτως δικαιολογημένα. Απλά εξαιρετικός!

Οι Chemical Brothers δεν είναι του γούστου μου. Αλλά δε μπορώ να πω πως δε θα έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι οι θαυμαστές τους. Πολύ καλός ήχος, τα εφέ με τις πεταλούδες αλλά και τα υπόλοιπα δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις και απέδειξαν για άλλη μια φορά πως στο είδος τους είναι πάρα πολύ καλοί. Με ένα αρκετά μεγάλο setlist 23 κομματιών χωρίς ωστόσο να τους βαριέται στιγμή ο κόσμος ο οποίος χόρευε ασταμάτητα με τους ρυθμούς των beat τους σε ένα πανέμορφο οπτικοαουστικό σόου.

Δε θα κρύψω πως μου άρεσαν πολύ και οι Friendly Fires οι οποίοι βγήκαν στη σκηνή λίγο νωρίτερα αλλά με πολύ κόσμο να έχει μαζευτεί για να τους δει. Άλλωστε στη Βρετανία είναι πολύ αγαπητοί και φυσικά πολύ πιο διάσημοι απ’ ότι στην Ελλάδα. Βρήκα, επίσης, εξαιρετική και την εμφάνιση της Jessie J η οποία παρότι εμφανίστηκε με νάρθηκα στο αριστερό πόδι αυτό δεν την πτόησε. Γεμάτη κέφι, έδωσε μικρόφωνο σε μία πιτσιρίκα, την Shay, η οποία τραγούδησε μαζί της το «Price Tag» με το κοινό να παραληρεί. Νομίζω πως αυτή η τύπισσα έχει πολλά να δώσει ακόμη και στοίχημα πως θα κάνει πολύ μεγάλη καριέρα!

Η έκπληξη της μέρας όπως είπαμε και πριν ήταν η εμφάνιση των Pulp! Ο Jarvis Cocker γεμάτος κέφι, ενέργεια και ένταση. Πολύ καλός ήχος και ερμηνείες. Από κομμάτια τι να πρωτοπούμε; Φυσικά ξεκίνησαν με το «Do You Remember The First Time» και εννοείται πως είπαν το «Common People», κομμάτι με το οποίο έκλεισαν την εμφάνιση τους. Δυστυχώς όλα τα παραπάνω δεν τα είδαμε αλλά τα διαβάσαμε μιας και δεν υπήρξε μετάδοση της εμφάνισης των Pulp κι αυτό σίγουρα αποτέλεσε φάουλ.

Και νομίζω ήρθε η ώρα να πάμε στο μεγαλύτερο όνομα της βραδιάς, τους Coldplay, τους οποίους θέλοντας και μη δε γινόταν να μην προβληθούν. Εμένα προσωπικά οι Coldplay μου αρέσουν οπότε σχεδόν ανυπομονούσα να εμφανιστούν στη σκηνή και με μία αγωνία ίσως για το αν θα είναι καλοί. Τώρα τι να σας πρωτοπώ; Ήταν κάτι παραπάνω από φοβεροί. Μου θύμισαν πολύ Coldplay από τα παλιά και μου έδωσαν την αίσθηση πως το είχαν ανάγκη να δώσουν μία τόσο καλή συναυλία μπροστά σε τόσο κόσμο. Είπαν πολλά νέα κομμάτια κι αυτό ίσως και να ήταν το μόνο μείον αλλά δεν παρέλειψαν, εννοείται, να πουν και τα παλιότερα τους. Kαταπληκτικές ερμηνείες στο «Yellow», στο «Fix You», στο «Clocks» αλλά και στο «Every Teardrop Is A Waterfall». Ο Martin με ικανοποίησε πλήρως και μπορώ να πω πως εκτίμησα πολύ περισσότερο τις φωνητικές του δυνατότητες έπειτα από αυτό το live. Γενικά οι Coldplay είναι μία από τις μεγαλύτερες μπάντες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι και σίγουρα μία μπάντα που ξέρει να δίνει εξαιρετικές συναυλίες. Όσον αφορά τον κόσμο που τους παρακολούθησε νομίζω πως όλο το κοινό του φεστιβάλ ήταν από κάτω τους…

Πέρα από τους παραπάνω στη δεύτερη μέρα έπαιξαν επίσης και οι Wild Beasts, James Blake, Tame Impala, The Walkmen, Graham Coxon, Those Dancing, Days, About Group, Balearic Folk Orchestra, Ellen & The Escapades, The Good Natured, Sharks Took The Rest, The Truth, Vinyl Jacket, Rams’ Pocket Radio, D/R/U/G/S, DJ Vimto and Jah Digga, Future History, Pirate Video Company, The High Wire, Glasvegas. Battles, Noah And The Whale, The Horrors, Warpaint, Anna Calvi, Dry The River, Yuck, Brave Yesterday, Big Boi, Janelle Monáe, Aloe Blacc, Fool’s Gold, Omar Souleyman, The Brandt Brauer Frick Ensemble, Nicolas Jaar Live, Narasirato, London Afrobeat Collective, Jimmy Eat World, Twilight Singers, Treetop Flyers, Alice Gold, Elbow, Tinie Tempah, Rumer, Tame Impala και Stornoway.

Αύριο οι εντυπώσεις της τρίτης και τελευταίας μέρας του Glastonbury…!

Περισσότερες φωτογραφίες από τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here