ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Friends Music Factory (12/2009)

Μια φορά και έναν καιρό ήταν 4 Μικροί Ήρωες που ζούσαν σε ένα Παλάτι, στη χώρα των Γυμνών Καλωδίων.  Μια χώρα γεμάτη Σπίθες, Μαύρα Μπαλόνια ,Φαντάσματα , Αερικά… Όλοι όσοι ζούσαν εκεί πέρναγαν Γλυκά ψυχρά και ωραία. Οι 4 φίλοι, από την ημέρα που γνωρίστηκαν μεταξύ τους, έδωσαν όρκο στη Θεά Πρίζα της χώρας των Γυμνών Καλωδίων ότι θα είναι πάντα φίλοι και θα κάνουν τα Όνειρα τους πραγματικότητα… Τα όνειρα τους ήταν γεμάτα από ήχους … ροκ ήχους! Κάθε μέρα που πέρναγε η μουσική τους γινόταν όλο και πιο δυνατή και όμορφη  και ‘σκέπαζε’ όλη τη χώρα των Γυμνών Καλωδίων. Κάποιο ξημέρωμα η πόρτα στο Παλάτι, χτύπησε και οι 4 φίλοι αντίκρισαν τα πρεσβύτερα  Φαντάσματα που τους ζήταγαν να κάνουν Ησυχία. Όταν οι 4 φίλοι, τους ρώτησαν γιατί, εκείνα απάντησαν: «Δεν βλέπετε; Όλα φεύγουν! Τα φαντάσματα δεν αντέχουν την ροκ μουσική! Βραχυκυκλώνονται».  Ο χρόνος πέρναγε και στη χώρα των Γυμνών Καλωδίων επικρατούσε μια εκκωφαντική σιωπή. Τόση, που δεν την άντεχε κανένας. Οι Σπίθες, τα Μαύρα Μπαλόνια, τα Αερικά ζήτησαν να συναντήσουν τα πρεσβύτερα φαντάσματα, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «Είμαι Rock και Μου λείπεις που δεν σε ακούω!» «Δεν αντέχουμε χωρίς την ροκ μουσική», είπαν στα Φαντάσματα,  «Η ζωή μας πια δεν είναι γλυκιά και ωραία!» «Και τι θα κάνουμε εμείς που βραχυκυκλωνόμαστε;» ρώτησαν τα φαντάσματα; «Θα φορέσετε γάντια», απάντησαν  τα Αερικά! Έτσι και έγινε! Και η χώρα των Γυμνών Καλωδίων ξαναγέμισε από τους ροκ ήχους και τα τραγούδια των 4 φίλων και όλα πια ήταν Μια χαρά.

Ο Χρήστος Καλογράνης, ο Θανάσης Μπουρίκας, ο Κωνσταντίνος Ζορμπάς και ο Παναγιώτης  Ροντογιάνης μεγάλωσαν και έκαναν ακριβώς ότι τους συμβούλευαν τα φαντάσματα… Στο αντίθετο! Δημιούργησαν μια ροκ μπάντα, που μόνο Ησυχία δεν κάνουν, με την ονομασία Γυμνά Καλώδια και ‘βάφτισαν’ το cd τους με τον τίτλο «Οι Μικροί μας Ήρωες». Τα Γυμνά Καλώδια είναι σίγουρα ένα συγκρότημα που θα το θυμόμαστε για πολλά χρόνια!  Ροκ ήχος, μπαλάντες που …ηλεκτρίζουν, τραγούδια που σε κάνουν να αντιστέκεσαι στην …Ησυχία. Το cd τους με τίτλο «Οι Μικροί μας Ήρωες» περιέχει 10 τραγούδια. Την μουσική υπογράφουν οι: Γιώργος Αλκαίος και Χρήστος Καλογράνης ενώ τους στίχους οι: Friends, Ναταλία Αλέρτα και Χρήστος Καλογράνης.

Κυκλοφορεί από την Friends Music Factory σε όλα τα δισκοπωλεία της Ελλάδας, στην τιμή των 9.90€

  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Ευηάννα Νικολέρη – eviannaniko@musiccorner.gr

Για την ιστορία, τα «Γυμνά Καλώδια» υπάρχουν σαν συγκρότημα από το 2000 και στη δισκογραφία από το 2005. Έχουν βγάλει άλλους τρεις δίσκους πριν από το «Οι μικροί μας ήρωες», τα «Γυμνά καλώδια», «Η νεράιδα της απελπισίας» και «Μια ζωή σε μια στιγμή». Τα δύο πρώτα μάλιστα μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν από το internet με την πλήρη έγκριση του συγκροτήματος, μια πολύ καλή κίνηση για να φτάσει η δουλειά τους ευκολότερα στα χέρια και εν συνεχεία στα αυτιά των ακροατών. Αν το κάνετε, μην παραλείψετε να ακούσετε το «Θέλω», ίσως το πιο γνωστό κομμάτι του συγκροτήματος.

Πίσω στα δικά μας τώρα, το τέταρτο άλμπουμ τους δεν θα έλεγα ότι έχει μεγάλη διαφορά από τα προηγούμενα. Καλό αυτό για τους θαυμαστές του συγκροτήματος που τους ξέρουν και τους αγαπούν όπως είναι, κακό για τους ίδιους, διότι δείχνει ότι δεν εξελίσσονται. Ίσως η επιλογή τους να βγάζουν τόσο συχνά δίσκο δεν είναι τελικά τόσο καλή όσο φαίνεται.

Οι στίχοι, ως επί το πλείστον πολιτικοί, επικεντρώνονται στην απογοήτευση μιας γενιάς απέναντι στην αδιαφορία των μεγαλύτερων που έχτισαν την σημερινή κοινωνία. Οι περισσότεροι είναι του Χρήστου Καλογράνη (φωνή, κιθάρα). Κάποιες φορές αρκετά δουλεμένοι, κάποιες άλλες κάπως πρόχειροι και  ακατανόητοι, είναι όπως και να ‘χει αυτοί που καθορίζουν την ταυτότητα του συγκροτήματος.  Η μουσική, επίσης του Καλογράνη, κυμαίνεται σε rockhard rock ύφος. Εκτός από τον ίδιο, στίχους έχουν γράψει οι Friends και η Ναταλία Αλέρτα, ενώ σε δύο τραγούδια τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Αλκαίος, ο οποίος, μαζί με τον Διονύση Σχοινά είναι οι ιδρυτές της εταιρείας παραγωγής Friends Music Factory.

Δεν είναι ότι δεν μου άρεσαν ή ότι δεν θα τους άκουγα. Έχουν ενδιαφέρουσες μελωδίες και ωραίες ιδέες. Έχουν όμως και το βασικό χαρακτηριστικό που έχουν όλα τα καινούργια συγκροτήματα του είδους τους. Δεν έχουν τίποτα καινούργιο να παραθέσουν, τίποτα διαφορετικό, κάτι που να τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Όταν τελειώνει το cd όλα σβήνουν, δεν σου μένει τίποτα. Δεν υπήρξε κάποιο κομμάτι που να ξεχώρισα, που να μουρμούριζα, που να σιγοτραγουδούσα μετά. Δεν μπορούσα να θυμηθώ κανένα και ας άκουσα το cd με μεγάλη προσοχή. Και εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Γλυκά, ψυχρά και ωραία
02. Οι μικροί μας ήρωες
03. Παλάτι
04. Όλα φεύγουν
05. Μια χαρά
06. Ησυχία
07. Μαύρα μπαλόνια
08. Όνειρα
09. Μου λείπεις
10. Φαντάσματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here