24/11/2010
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Ασυμβίβαστος. Ποτέ δεν πήγε με το ρεύμα της εποχής του. Άλλωστε ένα ρητό λέει πως μόνο τα ψόφια ψάρια πάνε με το ρεύμα. Και ο Freddie Mercury ούτε ψάρι υπήρξε ούτε συμβιβασμένος.

 Είναι από τους καλλιτέχνες που είτε θα τον λατρέψεις είτε θα τον μισήσεις. Εγώ τον λάτρεψα. Για τις ιδιαιτερότητες που είχε. Ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Καλλιτεχνικά, υπήρξε μία από τις εμβληματικότερες φιγούρες της ροκ μουσικής του 20ου αιώνα. Ο Freddie Bulsara, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, πήρε το επώνυμο Mercury από τους στίχους του τραγουδιού των Queen, «My Fairy King». Αποκαλούσε τον εαυτό του «πόρνη της μουσικής», ένα ακόμα δείγμα της καλλιτεχνικής του τόλμης αλλά και της ικανότητας του να επιβάλλει τα δικά του θέλω σε εποχές στενόμυαλες. Παρότι συζούσε χρόνια με τη Mary Austin, δεν άντεξε σε αυτή την προσωπική του φυλακή και παραδέχθηκε πως είναι ομοφυλόφιλος. Αρχές του ’80, ο Mercury μετακομίζει στο Λονδίνο, εκεί όπου γνωρίζει και τον τελευταίο σύντροφο της ζωής του, τον Jim Hutton. Τα media παρακαλούσαν για μία απροσεξία που θα εξέθετε την προσωπική ζωή του Mercury, πράγμα που δε συνέβη ποτέ. Όσο δυναμικός ήταν επί σκηνής άλλο τόσο ήταν και στην προσωπική του ζωή. Αλλά πάνω απ’ όλα υπήρξε διακριτικός με τα προσωπικά του. Τα βίντεο που γύριζε με τους Queen σατίριζαν τον συντηρητισμό και τον καθωσπρεπισμό της εποχής. Κάποιοι αντέδρασαν, μα ακόμα περισσότεροι απελευθερώθηκαν. Ο Freddie είχε βρει τον τρόπο να κάνει τους ανθρώπους απελευθερωμένους μέσω της μουσικής του, των στίχων του, της παρουσίας του.

Το 1987 οι Queen διαλύονται μα ο Mercury συνεχίζει αυτό που τόσο αγαπούσε. Το τραγούδι, τη μουσική. Μόνος του, ακόμα ένα δείγμα του ότι ήταν περισσότερο άντρας από πολλούς. Δυστυχώς όμως άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πως ο Mercury είχε AIDS. Φήμες που επιβεβαιώθηκαν παρότι ο ίδιος τις διέψευδε. Αυτό ήταν το τίμημα της ζωής που είχε επιλέξει. Το τίμημα των παθών του. Των δικών του ιδανικών που υπερασπίστηκε ως το τέλος της ζωής του. Της δικής του ευτυχίας που ξεπερνούσε τα σύνορα των προκαταλήψεων της εποχής. Το 1989 οι Queen θα επανενωθούν. Ο Mercury όμως δε μπορεί να κρύψει την ασθένεια του, αφού στα βίντεο εμφανίζεται εμφανώς αδυνατισμένος και με αραιωμένα μαλλιά. Δε ντράπηκε ούτε για την τότε εικόνα του, παρότι τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας δε θέλησαν να κάνουν περιοδεία λόγω του Freddie. Ο ίδιος όμως δεν ήθελε να τον λυπούνται. Παρά την κατάσταση του, συνέχιζε αυτό που αγαπούσε με τον ίδιο δυναμισμό και ένταση.

Μερικούς μήνες μετά όμως η ασθένεια του τον είχε φέρει ένα βήμα πριν τον θάνατο. Τον θάνατο που αντιμετώπισε με τόση αξιοπρέπεια και θάρρος για όσο καιρό ήταν φορέας. Μαζί του ως την τελευταία στιγμή, ο σύντροφος του Jim Hutton, η πρώην σύντροφος του Mary Austin και οι γονείς του. Μία μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του ότι πάσχει από AIDS, ο Freddie φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 45 χρονών. Σήμερα συμπληρώνονται 19 χρόνια από τον θάνατο του. Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τη μουσική του καριέρα, αλλά αυτό νομίζω πως το κάνει ο καθένας. Άλλωστε ο Mercury δεν ήθελε να τον θυμούνται μόνο για τη μουσική του. Ήθελε να τον θυμούνται για τη στάση ζωής του, για τις ιδέες του, για την ελευθερία του. Όπως άλλωστε είχε πει κι ο ίδιος κάποια στιγμή «Δε θα γίνω ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος»! Και 19 χρόνια μετά από την ημέρα που έφυγε, επιβεβαιώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο…!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here