ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Μικρός Ήρως (12/2009)

Η Kalliopi είναι ροκ τραγουδοποιός και τραγουδίστρια. Ξεκίνησε από μικρή μαθήματα πιάνου και κλασικό τραγούδι με τη Μυρτώ Δουλή και στη συνέχεια με τη Μαρία Παπαλεξοπούλου στο Εθνικό Ωδείο. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και έμαθε να παίζει κιθάρα από φίλους μουσικούς. Οι καλές τέχνες την έλκουν και σπουδάζει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, Καρόλου Κουν. Έπαιξε  πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θέατρο και κυρίως στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, σε παραστάσεις όπως «Το Φιντανάκι», «Ο Μικρός Πρίγκιπας», «Η τύχη της Μαρούλας», κ.α

 Ως τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με τον Coti K. και τον Κώστα Παρίση στο «Μίξερ της Λένας Πλάτωνος», σε παραγωγή του Κωνσταντίνου Βήτα.  Έχει συνεργαστεί με τον Μιχάλη Δέλτα και με το γκρουπ Οι Απόντες. Έχει δουλέψει επαγγελματικά σε διάφορες μουσικές σκηνές και με το Χρήστο Δάντη σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από όλη αυτή τη διεργασία γνώρισε μερικούς σπουδαίους μουσικούς και σχημάτισαν το ποπ-ροκ συγκρότημα ‘Minima’ που κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ του από τη Λύρα.

 Η Kalliopi έφυγε από την Ελλάδα και έζησε τρία περίπου χρόνια στο Λονδίνο όπου συνέχισε τις σπουδές της στη μουσική. Έκανε αρκετές ζωντανές εμφανίσεις σε γνωστές μουσικές σκηνές του Λονδίνου όπως τις: Betsew Trotwood, Rock Garden, Pop Bar, Infinity Club, George and Dragon και Hope & Anchor στο Islington. Εκεί έγραψε και τα περισσότερα κομμάτια του άλμπουμ “Around the World” που κυκλοφορεί τώρα από τον Μικρό Ήρωα.

 Το άλμπουμ περιέχει 11 ροκ κομμάτια σε μουσική και στίχους της Kalliopi, η παραγωγή των οποίων έγινε από την  Kalliopi και τον Σπύρο Κοντάκη. Η ηχογράφηση έγινε στο Vox Studio από τον Άρη Μπίνη με τον Σπύρο Κοντάκη στις κιθάρες, τον Άλκη Μισιρλή στα τύμπανα, και τον Barry Zealy στο μπάσο και φωνητικά. Το mixing έγινε από τον Alex Newport στη Νέα Υόρκη και το mastering από τον Ted Jensen στο Sterling Sound της Νέας Υόρκης.

 Η Kalliopi έχει επηρεαστεί από διάφορους γνωστούς καλλιτέχνες των 60’s, 80’s and 90’s (ενδεικτικά θα αναφέραμε τους: U2, Rolling Stones, B52’s, Sting, Blondie, The Kinks, PJ Harvey, Madonna, Garbage, Nirvana, The Cranberries, David Bowie, Alanis Morissete, Led Zeppelin, Joy Division, White Stripes) αλλά και από ελληνικά ακούσματα. Η μουσική της είναι γεμάτη ενέργεια και δυναμισμό, με μελωδίες που μένουν στον ακροατή, grungy κιθάρες και φωνητικά από αέρινα ως επιθετικά. Καθώς έχει μια φυσική έφεση στις γλώσσες, της ήταν εύκολο να γράψει στίχους στα αγγλικά αλλά και τα γαλλικά.

Το European Weekly έγραψε γι’ αυτήν: “Μπορεί να μην την γνωρίζετε ακόμη, αλλά με το πολυτάλαντο και πολύπλευρο ρεπερτόριο της, το πιθανότερο είναι να γίνει σύντομα γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο”. Της το ευχόμαστε!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Λευτέρης Κατσουλιέρης – lkatsoulieris@musiccorner.gr

Με το τριπλό χτύπημα “Naked – Around the world – I like you” που ανοίγει το Around the world, η Kalliopi κάνει μια επεισοδιακή σόλο είσοδο στη δισκογραφία, με θράσος, ζωντάνια και σε φουλ ρυθμό. Κι αν αυτό το τριπλό χτύπημα αφήνει ίσως την εντύπωση ότι ο δίσκος είναι λίγο εμπροσθοβαρύς, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά τραγούδια και στη συνέχεια: τα “Til the day I die” και “Love on the streets” είναι αρκούντως ξεσηκωτικά ενώ το “Another chance”, με κάπως πιο ποπ μελωδικές και ενορχηστρωτικές ευαισθησίες, θα μπορούσε να ακουστεί και πιο έξω από τα ροκ στεγανά. Όταν φτάσει κανείς στο ενδέκατο και τελευταίο τραγούδι του δίσκου, το “Loneliness” με τις blues-rock παρεκτροπές, συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για ένα δίσκο γεμάτο με δυνατές κιθάρες, μελωδικές εκπλήξεις, συνθετική και ερημνευτική ωριμότητα και αυτοπεποίθηση. Αν και σημάδια από παλιότερες εποχές υπάρχουν (κάποια εξ αυτών αναφέρονται και στο δελτίο τύπου), ο ήχος είναι εστιασμένος στο εναλλακτικό ροκ των δεκαετίων 1990 και 2000. Ειδικά σε κάποια κομμάτια όπου η Kalliopi κάνει διφωνίες με τον εαυτό της μέσω διπλο-ηχογραφημένων φωνητικών, μου ήρθαν στο μυαλό οι συμπαθέστατες Veruca Salt!

Κάτι άλλο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η Kalliopi γράφει και τραγουδάει στα Αγγλικά με αρκετή άνεση κάτι που δεν είναι τόσο απλό για όσους δεν έχουν τα Αγγλικά ως μητρική. Γιατί το θέμα δεν είναι τόσο αν ταιριάζει η γλώσσα με το μουσικό ιδίωμα (υπάρχει και καλό ελληνόφωνο ροκ) αλλά αν η γλώσσα που χρησιμοποιεί κάποιος είναι η κατάλληλη για να εκφραστεί. Και το συγκεκριμένο σκόπελο η Kalliopi τον περνάει άνετα. Στο πρώτο μισό του δίσκου, οι στίχοι περιστρέφονται γύρω από τις ιδέες περί έντονης ζωής: ταξίδια χωρίς πρόγραμμα (“Around the world”), έρωτας χωρίς φραγμούς (“I like you”), ρυθμός και τρέλα ως το τέλος (“Til the day I die”). Στο δεύτερο μισό όμως, οι ταχύτητες φαίνεται να πέφτουν, το έντονο Σαββατόβραδο αφήνει τη θέση σε μουντό Κυριακάτικο πρωινό και οι πληγές αποκαλύπτονται. Έτσι, τα θέματα περιλαμβάνουν την αναζήτηση για τα απλά πράγματα που γεμίζουν τη ζωή (“Simple things”) ή μιας δεύτερης ευκαιρίας (“Another chance”), σχέσεις που τερματίζουν στη μοναξιά (“Loneliness”, “Killing me”).

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μια πολλά υποσχόμενη τραγουδοποιός μας δίνει ένα δίσκο με πολλές δυνατότητες – αρκεί να βρει το δρόμο για το κοινό που θα τον εκτιμήσει.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Naked
02. Around the world
03. I like you
04. Fire and sea
05. Till the day I die
06. Love on the streets
07. Simple things
08. Another chance
09. Killing me
10. Yoo hoo hoo
11. Loneliness

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here