ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (12/2009)

Η Ένωση είναι το έκτο προσωπικό άλμπουμ του Κ.ΒΗΤΑ από το 1999.  Περιέχει 14 καινούργια τραγούδια που γράφτηκαν την περίοδο 07–09.

«Ο τίτλος προέκυψε ένα απόγευμα που ταξίδευα με το τρένο. Σκέφτηκα τη λέξη ένωση, καθώς έβλεπα τους ανθρώπους γύρω μου να χάνονται στις σκέψεις τους, να συνομιλούν, να κοιμούνται, να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, όλοι έμοιαζαν ασύνδετοι, αλλά παράλληλα και ίδιοι κατά ένα περίεργο τρόπο».

Τα 14 κομμάτια του άλμπουμ έχουν ένα καθαρό αστικό μουσικό ύφος  φολκ, χιπ χοπ, ηλεκτρονικό αλλά και ακραία ακουστικό.  Στο Δωμάτιο ο Vassilikos των Raining Pleasure ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του Κ.ΒΗΤΑ για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων.
Η Ένωση είναι ένα άλμπουμ με δυνατούς κοινωνικοπολιτικούς στίχους, με την ιδιαίτερη ποίηση του Κ.ΒΗΤΑ  και  τον ιδιόμορφο τρόπο που κοιτά τη ζωή γύρω του.  Για μια ακόμη φορά ένα άλμπουμ που έρχεται να παρασύρει τον ακροατή και να τον οδηγήσει στα πιο περίεργα τοπία μέσα του.
Η Ένωση ηχογραφήθηκε το 2009, σε μουσική και στίχους του Κ.ΒΗΤΑ, η  μίξη του ήχου έγινε από τον Κ.ΒΗΤΑ και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο ενώ το mastering  έγινε στα Gateway studios στο Portland, Maine  από τον ιδιοφυή Adam Ayan.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Νίκος Αντωνίου – nikosantoniou@musiccorner.gr

Κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται συστάσεις. Ένας από αυτούς είναι και ο Κωνσταντίνος Βήτα. Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης επιστρέφει δύο χρονιά μετά την επιτυχία του δίσκου «Άργος» με την «Ένωση». Επιστρέφει στο ίδιο στυλ, στην ίδια μουσική συχνότητα που μόνο εκείνος ξέρει να συγχρονίζεται τόσο αρμονικά και τόσο πετυχημένα.

 

 Συνήθως από τους καλλιτέχνες, σε κάθε νέο τους βήμα, περιμένω να ακούσω κάτι καινούριο. Όχι όμως από τον Κωνσταντίνο Βήτα. Από αυτόν τον άνθρωπο περιμένεις το επόμενο βήμα του για να συνεχίσεις το μουσικό ταξίδι που σταμάτησε στο τελευταίο κομμάτι του προηγούμενου δίσκου. Κι όσο αναμενόμενο και αν είναι αυτό που ακούω, τόσο με ικανοποιεί το άκουσμά του. Κι αυτό γιατί ο Κωνσταντίνος Βήτα λειτουργεί σαν ποιητής που εδραιώνει το στυλ του. Με κάθε ποίημά του να αποτελεί ένα κομμάτι σε ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι.

 

Έτσι λοιπόν η «Ένωση» συνεχίζει το ταξίδι του «Άργος»: Τραγούδια με μελωδίες που δένουν πρωτότυπα την κλασσική με την ηλεκτρονική μουσική,  στίχοι – που μοιάζουν με σύγχρονα ποιήματα – βασισμένοι στο storytelling και ορχηστρικά κομμάτια που παρεμβάλλονται μεταξύ των ιστοριών αυτών. Ο βασικός, βέβαια, συνοδοιπόρος του καλλιτέχνη στα περισσότερα κομμάτια είναι η κιθάρα του. Οι ακουστικές ενορχηστρώσεις σε συνδυασμό με τον πρωτότυπο στίχο κάνουν τον ακροατή να συγκινηθεί, να χαμογελάσει, να μελαγχολήσει, να νοσταλγήσει… Κι όλα αυτά μέσα σε περίπου 1 ώρα…!

 

Συγκεκριμένα ο δίσκος «ανοίγει» με το ορχηστρικό «1973» που δίνει μία πρώτη γεύση για το στυλ του δίσκου και συνεχίζει με την «Αύρα» που αποτέλεσε και το πρώτο single. Ακολουθούν ακουστικά και ηλεκτρονικά κομμάτια μεταξύ των οποίων και η μπαλάντα με τίτλο «Διάνοια», που θυμίζει πολύ το κομμάτι «Ανεπάρκεια» του προηγούμενου δίσκου.

 Ξεχωρίζουν ακόμη τα «Μια ζεστή μέρα», «Ο ναυαγοσώστης», «Το χρώμα του ήλιου» και «Εξορία».

 

Η έκπληξη του δίσκου για μένα ήταν το κομμάτι «Το δωμάτιο», μια υπέροχη μπαλάντα με μια ακόμα πιο υπέροχη ερμηνεία από τον Βασιλικό των Raining Pleasure! Πρωτότυπος συνδυασμός πιάνου και εγχόρδων στην ενορχήστρωση, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κωνσταντίνου Βήτα με την Λενιώ Λιάτσου. Στη συνεργασία αυτή οφείλεται και το σόλο πιάνο outro του δίσκου.

 

Το artwork του δίσκου – που θυμίζει έκθεση vintage φωτογραφίας – καθώς και τα κείμενα μέσα σε αυτό, ανήκουν στον ίδιο.

 

Ο Κωνσταντίνος Βήτα είναι ένας καλλιτέχνης που δεν απογοητεύει εύκολα τους ακροατές και αυτό αποδεικνύεται στο πόσο απλά μπορεί να μαγέψει με τον ήχο του. Αν νομίζετε ότι υπερβάλουμε, μια δοκιμή θα σας πείσει!

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. 1973
02. Αύρα
03. Διάνοια
04. Μια ζεστή μέρα
05. Το παγκάκι
06. Ο ναυαγοσώστης
07. Το δωμάτιο
08. Ετεροχρωμία
09. Ο δρόμος
10. Το τραίνο
11. Το χρώμα του ήλιου
12. Άκρο
13. Εξορία
14. Ασαφλεξ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here