ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Universal (12/2009)

Δυο χρόνια μετά τις πλατινένιες ΜΝΗΜΕΣ, ο Νότης Σφακιανάκης ολοκλήρωσε μία από τις σημαντικότερες δισκογραφικές δουλειές των τελευταίων ετών. Μια τριλογία υπό τον γενικό τίτλο ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΔΑΚΡΥ, η οποία αποτελείται από τρεις ενότητες με 7 τραγούδια η κάθε μία. Η πρώτη εμπνευσμένη ενότητα που κυκλοφορεί με τον κυριολεκτικό τίτλο «Κοινωνικόν» περιλαμβάνει 7 τραγούδια κοινωνικού περιεχόμενου, όπου ο Νότης ως πολίτης και ευαίσθητος δέκτης όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας καταγράφει το σήμερα με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.

 Δύσκολα ξεχωρίζει κανείς ένα τραγούδι από αυτήν την ενότητα. Στο «Κοινωνικόν», ο Νότης Σφακιανάκης εμφανίζεται οργισμένος, καταγγελτικός, μελαγχολικός και τρυφερά λυρικός. Από το «Άκου φίλε»  (Μουσική: Χριστόφορος Γερμενής, Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος), τον προάγγελο του δίσκου που άμα τη εμφάνισή του εκτοξεύτηκε στην κορυφή των ραδιοφωνικών μεταδόσεων, όπου ο Νότης Σφακιανάκης εκφράζει το δίχως άλλο με σαφήνεια και παρρησία τα συναισθήματα και τις σκέψεις των περισσότερων από εμάς. Κι από το δυναμικό ζεϊμπέκικο –φόρο τιμής στον ηρωϊκό Σολωμό Σολωμού, με τίτλο «Ήταν τρελλός»  (Μουσική: Βασίλης Δήμας, Στίχοι: Χρήστος Κρετσόβαλης), ως το «Εξαρτημένε Καλλιτέχνη» (Μουσική: Γιάννης Κώνστας, Στίχοι: Χρήστος Κρετσόβαλης) και το «Δεν υποχωρώ» (Μουσική: Κώστας Λογοθετίδης, Στίχοι: Κώστας Στάθης), τα νέα τραγούδια του Νότη είναι μια ακόμη κατάθεση ψυχής ενός αληθινού δημιουργού.

 Αληθινός, βαθιά ανθρώπινος και τολμηρά αυτοβιογραφικός, ο Νότης Σφακιανάκης καταγράφει την απώλεια, σε ένα από τα συγκλονιστικότερα τραγούδια του δίσκου, με τίτλο «Αδελφέ μου»  (Μουσική, στίχοι: Βασίλης Δήμας). Μιλάει λιτά και ουσιαστικά, αφιερώνοντας μια τρυφερή μπαλάντα στον γιο του, «Της ζωής μου το στολίδι» (Μουσική, στίχοι: Αλέξης Καραβέργος) και στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον, στο εξαιρετικά επίκαιρο, κοινωνικοπολιτικό τραγούδι, με τίτλο «Μπόγιας» (Μουσική: Βασίλης Κελαϊδής, Στίχοι: Νίκος Βαξαβανέλης). Η διεύθυνση παραγωγής του δίσκου είναι του Μανώλη Βλάχου.

 Το  «Κοινωνικόν», που αποτελεί την πρώτη ενότητα ενός κύκλου νέων μεγάλων τραγουδιών του Νότη Σφακιανάκη κυκλοφόρησε στις 13 Δεκεμβρίου με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στις 14 Δεκεμβρίου στα δισκοπωλεία με προνομιακή τιμή 7 ευρώ. Αναμένουμε τους επόμενους μήνες το «Ερωτικόν», με 7 τραγούδια ερωτικού περιεχομένου και το «Χορευτικόν», με 7 τραγούδια χορευτικού περιεχομένου για να ολοκληρωθεί η τριλογία ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΔΑΚΡΥ.

 Ένα έργο τολμηρό στην σύλληψή του – όπως όλοι οι δίσκοι του Νότη –, καθηλωτικό, επίκαιρο και αιχμηρό και ταυτόχρονα διορατικό για όλα κείνα που περιμένουμε, κι ονειρευόμαστε. Ένας δίσκος που μας αφορά. Σκηνοθετημένος, ενορχηστρωμένος και ερμηνευμένος με την γνωστή ευαισθησία αλλά και μαεστρία του Νότη Σφακιανάκη να ανιχνεύει με πάθος το σπουδαίο μέσα στα μικρά, απλά κι ουσιαστικά ζητήματα της κάθε μέρας.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

«Δύο Άρχοντες ξέρω που έκαναν τόσο πάταγο με μία τριλογία! Τον Άρχοντα-Νότη και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών!» Το σχόλιο αυτό γράφτηκε σε μία από τις πολλές συζητήσεις που γίνονται στο Internet για τη νέα δισκογραφική δουλειά του Νότη Σφακιανάκη με τίτλο «Ματωμένο Δάκρυ». Και πώς άλλωστε να μη γίνει τόση συζήτηση, αφού η κυκλοφορία μιας δισκογραφικής τριλογίας είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα.

Το πρώτο μέρος αυτής, τιτλοφορείται «Κοινωνικόν». Ο Νότης Σφακιανάκης, από την αρχή της πορείας του μέχρι σήμερα, μας έχει συνηθίσει σε τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου. Ενδεικτικοί τίτλοι: «Διεφθαρμένη Συνουσία», «Το σύστημα», «Γενέθλια», «Πρόβατα», «Η Στέλλα η Σμυρνιά», «Σώμα μου». Παρόλα αυτά, ένας δίσκος που αποτελείται αποκλειστικά από τέτοιου είδους τραγούδια είναι πιθανό να ξενίσει και να προκαλέσει ενδοιασμούς, στην αρχή τουλάχιστον, ακόμα και στους πιο φανατικούς θαυμαστές του τραγουδιστή.

Ο δίσκος «Κοινωνικόν» χαρακτηρίζεται από ένα ροκ ύφος, χωρίς βέβαια να λείπουν οι μπαλάντες και ο πιο λαϊκός ήχος. Στο σύνολό της είναι μια δουλειά με πάρα πολύ καλή ενορχήστρωση – στα κομμάτια συνυπάρχουν λύρα, βιολί και ηλεκτρική κιθάρα – και φυσικά εξαιρετική ερμηνεία από το Νότη Σφακιανάκη. Το τραγούδι «Άκου φίλε», που επιλέχθηκε να είναι το πρώτο single αυτής της δουλειάς, οπτικοποιήθηκε, και παίζεται στα ραδιόφωνα, είναι ίσως το πιο …μέτριο από τα κομμάτια του δίσκου!

Αυτό που ξεχωρίζει με το πρώτο άκουσμα είναι το ζεϊμπέκικο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κύπριου Σολομώντα Σολωμού. Το «Ήταν τρελός» είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι τόσο από άποψη σύνθεσης όσο και στιχουργικά. Εξίσου δυνατό είναι και το ροκ «Εξαρτημένε καλλιτέχνη», που περιγράφει με έντονο και καυστικό τρόπο την εμπορευματοποίηση και την παρακμή της μουσικής σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι στίχοι των δύο αυτών τραγουδιών είναι του έγκλειστου στις φυλακές Τρικάλων, Χρήστου Κρετσόβαλη. Οι πρώτοι στίχοι του μέσα από τη φυλακή, έφτασαν σε εμάς πριν δύο χρόνια, από το στόμα της Χάρις Αλεξίου στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου. Τέλος, οι δύο μπαλάντες, «Της ζωής μου το στολίδι» και «Αδελφέ μου», είναι δύο καταπληκτικά, προσωπικά, βιωματικά τραγούδια. Σε αυτά οι συγκλονιστικές ερμηνείες του καλλιτέχνη εκφράζουν με τον πιο ιδανικό τρόπο την αγάπη του, ως πατέρα για τον γιο του και τον πόνο του, ως αδερφό για το χαμό του αδερφού του.

Το «Κοινωνικόν» το ακούς από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να σε κουράζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τα τραγούδια που θα τα ακούς συνέχεια. Το όλο εγχείρημα της τριλογίας και των επτά τραγουδιών του κάθε δίσκου, έχει βέβαια το πλεονέκτημα, ότι ίσως με αυτό τον τρόπο ακουστούν περισσότερα κομμάτια από κάθε CD. Στα μείον του δίσκου καταλογίζεται το γεγονός, πως πουθενά μέσα στο ένθετο δεν αναφέρεται ότι τρία από τα τραγούδια είναι επανεκτελέσεις («Μπόγιας», «Της ζωής μου το στολίδι» και «Δεν υποχωρώ»), ούτε μνημονεύονται οι πρώτοι ερμηνευτές τους.

Πολλοί μπορεί να πουν ότι το όλο αυτό θέμα με τον Νότη Σφακιανάκη και τα κοινωνικά τραγούδια ίσως έχει παρατραβήξει. Όποιος όμως ακούσει το δίσκο, θα καταλάβει ότι τα τραγούδια που περιλαμβάνονται σε αυτόν, είναι τραγούδια που ο Νότης Σφακιανάκης χρωστούσε κατ’ αρχάς στον εαυτό του και έπειτα στο κοινό του και πως μέσα από αυτά αγωνίζεται να περάσει μηνύματα μιας ζωής. Αναμένουμε εναγωνίως τους δύο επόμενους δίσκους της τριλογίας! 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Δεν υποχωρώ
02. Ήταν τρελλός
03. Άκου φίλε
04. Μπόγιας
05. Εξαρτημένε καλλιτέχνη
06. Της ζωής μου το στολίδι
07. Αδελφέ μου

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here