ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (12/2009)

Καμιά φορά τα πιο όμορφα πράγματα γίνονται πραγματικότητα… Έτσι απλά… χωρίς αιτία!
Λίγο πριν το τέλος του 2009, οι ONIRAMA κυκλοφορούν ένα πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό γι’ αυτούς άλμπουμ το «Χωρίς αιτία», καθώς και μία συλλεκτική κασετίνα σε περιορισμένα αντίτυπα.
Το «ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ» περιλαμβάνει το τραγούδι «Επαναστάτης» που οι Onirama έγραψαν για τη νέα ταινία του Στράτου Μαρκίδη «I love Καρδίτσα» και στο οποίο σόλο κλαρίνο παίζει ο Πετρολούκας Χαλκιάς ενώ στα φωνητικά και το βιολί είναι ο Αχιλλέας Χαλκιάς.

 Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ, είναι επανεκτελέσεις τραγουδιών των Onirama από ονόματα όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος (‘Όμορφη μέρα’), η Αφροδίτη Μάνου (‘Κλεψύδρα’), ο Μπάμπης Στόκας (‘Καθρέφτης’), ο Stereo Mike (‘Ο παράδεισος είναι μακριά’), ο Μύρωνας Στρατής (‘Ονειροπαγίδα’), η Μελίνα Ασλανίδου (‘Γη και ουρανός’), η Τζώρτζια Κεφαλά των Μπλε (‘Λευκά δωμάτια’) και η Ανδριάννα Μπάμπαλη (‘Αύγουστος’), είτε μόνοι τους είτε σε ντουέτα με τους Onirama. Ένα καινούριο τραγούδι, το ‘Καουμπόης’, ερμηνεύει ο Λάκης Λαζόπουλος μαζί με τους Onirama ενώ ο Λάκης Παπαδόπουλος τραγουδά μαζί τους τη «Γυριστρούλα» του. Προσέξτε επίσης την καταπληκτική rock ’n roll διασκευή των Onirama στον «Ύμνο των μαύρων σκυλιών» του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Περιλαμβάνονται επίσης remix τραγουδιών τους (από τον Soumka, τους Micro, τους Playmen & Alex Leon) καθώς και live εκτελέσεις.  

 Η συλλεκτική έκδοση «ONIRAMA COLLECTORS’ BOX SET» είναι μία πολυτελής κασετίνα με 3 CD κι ένα DVD. Περιλαμβάνει τα τρία άλμπουμ τους «Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες», «Κλεψύδρα» και «Χωρίς αιτία» καθώς κι ένα DVD με τα videoclips των Onirama, αποσπάσματα από διάφορες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις (Mad Awards, Mad Secret Consert, MTV live @ your place, Al Tsantiri News, Στην υγειά μας) καθώς και μία αποκλειστική συνέντευξή τους. Η έκδοση ολοκληρώνεται μ’ ένα ένθετο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 Μετά τη συνεργασία τους με όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο νέο τους άλμπουμ, με τη Χαρούλα Αλεξίου στο δικό της άλμπουμ, με τον Διονύση Σαββόπουλο σε μία από τις εκδηλώσεις που οργανώνει φέτος σε όλη την Αθήνα αλλά και πετυχημένες τους εμφανίσεις στο Rex με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, είναι γεγονός ότι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για τους Onirama.

 Όπως απερίφραστα δηλώνει και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης: ΣΤΟΥΣ ONIRAMA ΛΕΜΕ ΝΑΙ!!!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Ο τρίτος δίσκος του πλέον δημοφιλούς συγκροτήματος από τη Θεσσαλονίκη τιτλοφορείται «Χωρίς Αιτία» και εν μέρει δικαιολογεί τον τίτλο του καθώς δεν είναι και πολλά αυτά που έχει να δώσει, τουλάχιστον από άποψη νέων τραγουδιών. Εκτός από το κομμάτι «Επαναστάτης», που ντύνει μουσικά την ταινία «I love Καρδίτσα» και το «Καουμπόης», όλα τα υπόλοιπα αποτελούν επανεκτελέσεις παλαιότερων επιτυχιών των ONIRAMA από τις δύο προηγούμενες δισκογραφικές τους δουλειές καθώς και remixes αυτών.

 

 Ας σταθούμε για αρχή στα δύο νέα κομμάτια του δίσκου. Ο «Επαναστάτης» αποτελεί μια μίξη poprock με παραδοσιακό ηπειρώτικο ήχο, από τον μετρ του είδους Πετρολούκα Χαλκιά. Ένα ευχάριστο τραγούδι που ανταποκρίνεται επάξια στο σκοπό της δημιουργίας του, τη μουσική επένδυση της κωμωδίας του Στράτου Μαρκίδη. Ο «Καουμπόης» από την άλλη, στον οποίο απολαμβάνουμε τον Λάκη Λαζόπουλο, είναι ένα εύθυμο, κεφάτο τραγούδι, που σου φτιάχνει τη διάθεση από την πρώτη στιγμή που το ακούς, τόσο με το ρυθμό του στο στυλ της country μουσικής, όσο και με τους χιουμοριστικούς στίχους του.

 

 Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου αποτελούν επανεκτελέσεις παλαιότερων κομματιών, με όχι έναν, όχι δύο, αλλά δέκα καταξιωμένους καλλιτέχνες να συμμετέχουν! Η ερμηνεία της Μελίνας Ασλανίδου στο «Γη και Ουρανός» ξεχωρίζει με την πρώτη ακρόαση, σε σημείο ίσως να ξεπερνά την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού. Εξαιρετική είναι και η πρωτότυπη ροκ εκδοχή του «Ύμνου των μαύρων σκυλιών» του Λουκιανού Κηλαηδόνη καθώς και το ντουέτο Λάκη Παπαδόπουλου-ONIRAMA σε μια φρέσκια εκτέλεση της «Γυριστρούλας». Ο Stereo Mike δίνει με τους στίχους του ένα rap ύφος στο «Ο Παράδεισος είναι μακριά». Τέλος, η αέρινη ερμηνεία της Αφροδίτης Μάνου στην «Κλεψύδρα» δείχνει πως του τραγουδιού αυτού του πάει η γυναικεία ερμηνεία, ενώ η συμμετοχή της Ανδριάνας Μπάμπαλη στον «Αύγουστο» δίνει μια άλλη  ευαισθησία στο συγκεκριμένο κομμάτι.

 

 Το δεύτερο CD του album συμπληρώνεται με remixes των δισκογραφικών επιτυχιών του συγκροτήματος. Τα έξι αυτά κομμάτια με τις διαφορετικές οπτικές των Soumka, Micro, Playmen & Alex Leon, μπορούν άνετα να τροφοδοτήσουν τα νυχτερινά club, άλλωστε πιο πολύ αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος ύπαρξής τους. Οι φίλοι και υποστηρικτές του συγκροτήματος μπορούν να απολαύσουν και το συλλεκτικό Box Set που περιλαμβάνει και τους τρεις δίσκους του συγκροτήματος, καθώς και DVD με πλούσιο υλικό (εμφανίσεις, videoclips κ.α) που κυκλοφορεί παράλληλα με το album «Χωρίς Αιτία».

 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στο ένθετο του δίσκου σημειώνει «Στους ONIRAMA λέμε ΝΑΙ!» και προφανώς δεν είναι ο μόνος. Το σημαντικό στοιχείο αυτού του δίσκου δεν είναι τόσο η παρουσίαση νέου υλικού, όσο το γεγονός ότι το συγκρότημα μέσα από την συμμετοχή τόσων πολλών καλλιτεχνών από διαφορετικούς μουσικούς δρόμους, κερδίζει τη συμπαράσταση και την αναγνώριση των  προσπαθειών δέκα χρόνων. Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της κρίσης που περνά η δισκογραφία το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να αγοράσει κανείς ένα  δίσκο με επανεκτελέσεις και remix των τραγουδιών ενός νέου σχετικά συγκροτήματος;

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD

CD1
01. Eπαναστάτης
02. Ονειροπαγίδα – Μύρωνας Στρατής, Onirama
03. Λευκά δωμάτια – Τζώρζια Κεφαλά, Onirama
04. Όμορφη μέρα – Διονύσης Σαββόπουλος
05. Κλεψύδρα – Αφροδίτη Μάνου
06. Γη και ουρανός – Μελίνα Ασλανίδου, Onirama
07. Καουμπόυ – Λάκης Λαζόπουλος, Ονιράμα
08. Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών
09. Γυριστρούλα – Λάκης Παπαδόπουλος,  Onirama
10. Καθρέφτης – Μπάμπης Στόκας,  Onirama
11. Ο παράδεισος είναι μακριά – Stereo Mike, Onirama
12. Το όνειρο (Soumka mix)
13. Aύγουστος – Ανδριάνα Μπάμπαλη & Ονιράμα
14. Maybe tonight (demo)
15. Mια ζωή τόσο μικρή (live)
16. Παραδώσου (video version)

CD2
01. Eπαναστάτης (Ravaguer Soumka mix)
02. Ότι δεν έχεις (Playmen & Alex leon remix)
03. Kλεψύδρα (Playmen & Alex Leon Remix)
04. Ο χορός (κλείσε τα μάτια) (Playmen remix)
05. Μια μέρα θα ‘ρθεις (Remix by Micro)
06. Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες (Remix by onirama)

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here