16/3/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Λευτέρης Κατσουλιέρης

Λένε ότι είναι απερίγραπτος και είμαι  εδώ απόψε για να τον περιγράψω“! Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Neil Young την παρουσίαση του Tom Waits κατά την εισαγωγή του τελευταίου στο Rock n’ Roll Hall of Fame. Ο Tom Waits ήταν ένας από τους 6 καλλιτέχνες που τιμήθηκαν στην τελετή της Δευτέρας και συμπλήρωσε ο ίδιος το προφίλ του με το γνωστό cool ύφος του: “Λένε ότι δεν έκανα επιτυχίες και ότι είμαι δύσκολος στο να συνεργαστεί κανείς και το λένε σαν να είναι κάτι κακό…“. Λίγο αργότερα, ο Young κι ο Waits ανέβηκαν μαζί στη σκηνή για μια σπάνια συνεργασία στο “Get behind the mule”!

Tom Waits

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιοι αποτελούν την Τάξη του ’11 καθώς και μερικά από τα τραγούδια τους που αξίζει να ακούσετε*:

 

Tom Waits (παρουσιάστηκε από τον Neil Young)

Στο ευρύτερο κοινό σχεδόν άγνωστος. Κάποιοι έχουν ακούσει τραγούδια του από άλλους καλλιτέχνες (πχ το “Ol’ 55” από τους Eagles, το “Jersey girl” από τον Bruce Springsteen, το “I don’t wanna grow up” από τους Ramones, το “Downtown train” από τον Rod Stewart  ή το “Invitation to the blues” από το Φοίβο Δεληβοριά ως “Χάλια”).  Κάποιοι άλλοι ίσως τον θυμούνται σαν τον ημίτρελο Ρένφιλντ στο Bram Stoker’s Dracula του Κόπολα ή σαν Διάβολο στο The Imaginarium of Dr. Parnassus. Ο Tom Waits όμως είναι ένας πραγματικά cult καλλιτέχνης καθώς οι λίγοι (αναλογικά) θαυμαστές τον ακολουθούν πιστά, πίνουν νερό στο όνομά του και αναλώνονται σε συζητήσεις για το αν ήταν καλύτερος στην barfly φάση του ή στις πιο πειραματικές στιγμές του μετά το 1982. Ιδιοσυγκρατικός, αινιγματικός, αναμφίβολα ταλαντούχος, ο Tom Waits επέλεξε να ζήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να αφήσει την τέχνη του να μιλήσει για αυτόν. Τη Δευτέρα ήταν επιτέλους η ώρα της αναγνώρισης.

Ακούστε οπωσδήποτε: Martha, Christmas card from a hooker in Minneapolis, Sixteen shells from a thirty-ought-six, Jersey girl


Επάνω ο Neil Young δίνει το βραβείο στον Tom Waits.
Δεξιά, ο Tom Waits…

 

Mac Rebbenack Jr. ή Dr. John Creux The Nighttripper ή Dr. John (παρουσιάστηκε από τον John Legend)

Ξεκινώντας σαν ξενιτεμένος session πιανίστας στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1960, o Dr. John είναι πλέον η πιο εμβληματική μορφή της μουσικής της Νέας Ορλεάνης. Στην καριέρα του έχει εξερευνήσει όλα τα μουσικά μονοπάτια της πατρίδας του, από το μυστικιστικές voodoo μουσικές του βάλτου, στην ξέφρενη jazz και την ξεσηκωτική funk και rythm n’ blues, ενώ μετράει συνεργασίες με Meters, Rolling Stones, The Band, Paul Weller, Rickie Lee Jones και πολλούς ακόμα.

Ακούστε οπωσδήποτε: I walk on guilded splinters, Right place, wrong time, Litanie des Saints, Such a night


Επάνω η απονομή του Dr. John από τον John Legend
Δεξιά, η ώρα του live για τον Dr. John

 

Alice Cooper (παρουσιάστηκε από τον Rob Zombie)

Μάλλον δε χρειάζεται συστάσεις στο Ελληνικό κοινό. Πρωτεργάτης του shock rock, έγινε διάσημος για τις horror show πρακτικές του στις ζωντανές του εμφανίσεις αλλά ας μην ξεχνάμε και κάποια πολύ δυνατά κομμάτια.

Ακούστε οπωσδήποτε: τι να λέμε τώρα, σιγά μη δεν έχετε ακούσει το School’s out ή το Poison…


Επάνω ο Alice Cooper live.
Δεξιά με τον Rob Zombie

 

Neil Diamond (παρουσιάστηκε από τον Paul Simon)

Ξεκίνησε σαν επαγγελματίας συνθέτης τη δεκαετία του 1960 πριν γίνει ένα από τα μεγαλύτερα mainstream ονόματα της Αμερικής στη δεκαετία του 1970.  Η απήχησή του ήταν κυρίως στο ενήλικο κοινό (και δη το γυναικείο), κάτι που έκανε το ροκ κοινό να τον ξεχάσει σιγά σιγά αλλά τραγούδια όπως τα  “Solitary man”, το “Red, red wine” και το “Girl, you’ll be a woman soon” συνέχισαν να βρίσκουν νέους ερμηνευτές και θαυμαστές και αποδεικνύουν το συνθετικό ταλέντο του.

Ακούστε οπωσδήποτε: Sweet Caroline, Cherry Cherry, A little bit me, a little bit you (The Monkees), Solitary man (Johnny Cash), Girl, you’ll be a woman soon


Επάνω ο Paul Simon επί σκηνής με τον Neil Diamond
Δεξιά ο Neil Diamond …επί τω έργω.

 

Darlene Love (παρουσιάστηκε από τον Bruce Springsteen)

Η Darlene Love με την εξαιρετική φωνή συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 αλλά έγινε κυρίως γνωστή για τη συνεργασία της με τον Phil Spector μετον οποίο ηχογράφησε και το κλασικό “Christmas (baby please come home)”  αλλά και τα “He’s a rebel” (κυκλοφόρησε σαν single των Crystals) και “Why do lovers break each others’ hearts” (κυκλοφόρησε σαν single των Bob B. Soxx & The Blue Jeans). Διέκοψε την καριέρα της τη δεκαετία του 1970 για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της αλλά επέστρεψε στη μουσική τη δεκαετία του 1980 με ζωντανές εμφανίσεις, συμμετοχές σε μιούζικαλ και συνεργασίες ενώ εμφανίστηκε και στη σειρά ταινιών “Φονικό Όπλο” σαν σύζυγος του Ντάνι Γκλόβερ.

Ακούστε οπωσδήποτε: Christmas (baby please come home), Today I met the boy I’m gonna marry, He’s a rebel, Why do lovers break each others’ hearts


Η Darlene Love επί σκηνής (επάνω διακρίνεται και ο
Bruce Springsteen που τη παρουσίασε και τη
συνόδεψε στο live
!)

 

Leon Russel (παρουσιάστηκε από τον Elton John)

Συνθέτης, παραγωγός, bandleader και φοβερός μουσικός, o Leon Russel ξεκίνησε σαν μέλος του Wrecking Crew, των καλύτερων session μουσικών του Λος Άντζελες και έγινε εν καιρώ μια εμβληματική φυσιογνωμία της μουσικής σκηνής του τέλους δεκαετίας 1960 – αρχές 1970, κρυμμένος συνήθως πίσω από γυαλιά, μακρύ μούσι και καπέλο. Ανακάτεψε όλες τις αμερικάνικες μουσικές στο μουσικό τσουκάλι του και έπαιξε με όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα του ροκ της περιόδου εκείνη αν και δύο συνεργασίες του ξεχωρίζουν: αυτή με τον Joe Cocker στην περιοδεία Mad Dogs & Englishmen και με τον George Harrison στη συναυλία για το Μπανγκλαντές το 1971. Έγραψε με την Bonnie Brammlett (των Delaney & Bonnie) το Superstar το οποίο είναι μακράν το πιο γνωστό κομμάτι του και απλά συγκλονιστικό.

Ακούστε οπωσδήποτε: Superstar (The Carpenters ή Sonic Youth ή Rita Coolidge, όλες οι εκτελέσεις αξίζουν),  A song for you, Delta Lady (Joe Cocker)

Leon Russell, Elton John και Elvis Costello

Τέλος να αναφέρουμε ότι επίσης εισήχθησαν ο Jac Holzman, ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρίας Electra, και ο Art RUpe, ιδρυτής της Specialty Records.

* το καταλαβαίνω ότι οι ακόλουθοι καλλιτέχνες έχουν δίσκους και δίσκους που θα άξιζε να ακούσει κάποιος και ίσως τους υποτιμούμε αναφερόμενοι απλώς σε κάποια τραγούδια αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς…


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here