Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος

Είκοσι χρόνια μετά το “αντίο” της Μελίνας, τα τραγούδια είπαν για μια βραδιά την ιστορία της. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη “συνάντησε” ένα καλοκαιρινό βράδυ τη Μελίνα Μερκούρη στο Θεατρο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με μια αγκαλιά τραγούδια. Τα τραγούδια της Μελίνας…

Η 10η Ιουλίου στο Ηρώδειο ήταν μια βραδιά μνήμης και συναισθήματος. Και όλα ήταν αληθινά. Ακόμα και το Φεγγαράκι. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα. Να βρεθεί αντιμέτωπη με το συλλογικό αίσθημα που ξυπνάει σε όλους μας το όνομα της Μελίνας Μερκούρη. Να τραγουδήσει τα τραγούδια που στα αυτιά μας παίζουν ακόμα και ίσως για πάντα με τη φωνή της Μελίνας. Και να τα κάνει όλα αυτά στο Ηρώδειο. Στον εμβληματικότερο συναυλιακό χώρο της χώρας που κουβαλούσε μια πρόσθετη μνήμη. Αυτής του αγώνα της Μελίνας για την επιστροφή των μαρμάρων. Και το κέρδισε. Η παράσταση στο Ηρώδειο ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε διπλό cd από την ΕΜΙ σε λίγες μέρες, με τίτλο “Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς” – Τα τραγούδια της Μελίνας, Ζωντανή ηχογράφηση από το Θέατρο Ηρώδου Αττικού.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη αναμετρήθηκε με τα τραγούδια της Μελίνας. Με τα τραγούδια του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου, του Τσιτσάνη, του Κουρτ Βάιλ και κατάφερε να μας συγκινήσει. Κατάφερε να τα κάνει να στέκουν σήμερα λαμπερά και αληθινά. Κατάφερε να τα ακούμε με τη φωνή της. Κατάφερε να φέρει ένα σπάνιο ρεπερτόριο στα αυτιά του νεώτερου κοινού που την ακολουθεί. Και κατάφερε με τις ενορχηστρώσεις και με απόλυτο σεβασμό σε αυτά να τα φέρει στο 2014.

zouganeli cover

Ένα αφιέρωμα γιορτής και μνήμης γιατί τα τραγούδια της Μελίνας είναι η ίδια η Μελίνα. Λένε την ιστορία μιας γυναίκας που αγάπησε και λατρεύτηκε. Που πόνεσε. Που γέλασε. Που διεκδίκησε. Που ερωτεύτηκε. Που θύμωσε. Που γλέντησε. Στον υπερθετικό βαθμό όλα. Ενός κοριτσιού από την Αθήνα που έκανε τις Κάννες να χορεύουν συρτάκι. Μιας γυναίκας από την Ελλάδα που βρέθηκε αποκλεισμένη από τον τόπο που περισσότερο αγάπησε. Kαι άρχισε να τον τραγουδάει. Μιας Ελληνίδας πολιτικού που έκανε όλη την Ευρώπη να μιλάει για το όραμά της.

Τα τραγούδια της Μελίνας είναι η ίδια η Μελίνα. Μια γυναίκα σύμβολο. Μια γυναίκα είδωλο. Η Στέλλα, η Ίλυα της μεγάλης οθόνης. Η Μπλανς, η Αλεξάνδρα ντε Λάγκο, η Τζένη των πειρατών του σανιδιού. Πολύ ουσιαστική και συγκινητική, η συμμετοχή της σπουδαίας ηθοποιού Μπέτυ Βαλάση, προσωπική φίλη της Μελίνας Μερκούρη.

eleonora zouganeli

Γράφει η Ελεωνόρα στο σημείωμα του album:

Η επαφή μου με το έργο της Μελίνας και  η επιθυμία μου να την αναγνωρίσω στην καθημερινότητα, με έκαναν να αντιληφθώ την ικανότητα του ανθρώπου να ενσαρκώνει το φως, το πάθος, την αγάπη, την ουσία, τον έρωτα. Είδα την ευαισθησία μου, ένιωσα την αδυναμία μου, βρήκα τη δύναμη μου. Πίστεψα στο χάρτινο φεγγάρι κι έγιναν όλα αληθινά. Θα σε θυμάμαι Μελίνα, κι εσύ….. να μ΄αγαπάς. Ελεωνόρα

Τις ενορχηστρώσεις έκαναν ο Ευριπίδης Ζεμενίδης και ο Αντώνης Σουσάμογλου. Συμμετείχε η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και η Χορωδία Αποφοίτων Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων GraduArti, υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη.

Έπαιξαν οι εξαιρετικοί μουσικοί:
Ευριπίδης Ζεμενίδης: κιθάρα
Νίκος Πασσαλίδης: έγχορδα
Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν
Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο
Παρασκευάς Κίτσος: μπάσο
Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα
Χρήστος Καλκάνης: κλαρινέτο
Βαγγέλης Παρασκευαΐδης: βιμπράφωνο
Μαρίνος Τρανουδάκης: κρουστά
Μαρία Μπιλντέα: άρπα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here