4/7/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Σαράντα χρόνια πίσω, στην πόλη του φωτός, το Παρίσι. 3 Ιουλίου 1971. Ο Jim Morrison βρίσκεται νεκρός στη μπανιέρα του διαμερίσματος που έμενε. Ο κόσμος της μουσικής μένει να κοιτάζει βουβός αυτό το αναπάντεχα ξαφνικό γεγονός. Άλλωστε ήταν μόλις 28 χρονών. Οι θαυμαστές του παρακαλούσαν να είναι ψέμα. Μήπως ήταν; Πολλά έχουν ακουστεί από τότε μέχρι και σήμερα κάποια εκ των οποίων ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Ότι κι αν έγινε παρά ταύτα το σίγουρο είναι πως χθες συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια απουσίας του Jim Morrison. Και δε θα πω σαράντα χρόνια από τον θάνατο του για να ικανοποιήσω και τους συνομωσιολόγους!

Ο Morrison είναι πλέον ένας μύθος. Κάποιοι τον θεώρησαν υπερτιμημένο αλλά κανείς δε μπορεί να αρνηθεί πως είναι μύθος. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν ο Morrison παρέα με άλλα τρία παιδιά, τους Ray Manzarek, John Densmore και Robby Krieger έφτιαξαν τους Doors στη Καλιφόρνια. Το όνομα το εμπνεύστηκε ο Morrison από το βιβλίο «The Doors of Perception» του Άλντους Χάξλεϊ. Μπορεί να μην είχαν κάτι το ξεχωριστό στη μουσική τους είχαν σίγουρα όμως έναν τραγουδιστή που μπορούσε να κάνει τη διαφορά και να κάνει κάποια τραγούδια, κομματάρες.

Η εποχή εκείνη άλλωστε ήταν μία παράξενη εποχή. Ήταν τότε που όλες οι μπάντες ήταν ομοιόμορφα ντυμένες στη σκηνή με τα ίδια ακριβώς κουστούμια, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Beatles. Ο Morrison δεν ήθελε να είναι έτσι οι Doors. Χίπικο ντύσιμο, δερμάτινα παντελόνια και μία ανεπανάληπτη θεατρικότητα από τον King Lizard ήταν αρκετά για να ταυτιστεί μαζί του ένα τεράστιο κοινό που έψαχνε απεγνωσμένα ένα είδωλο για να το εκφράσει.

Όπως όλοι οι μύθοι της μουσικής, έτσι και ο Morrison, δε συμβιβάστηκε με όσα είχε. Ήταν άγγελος και δαίμονας μαζί. Πολλά ναρκωτικά σε συνδυασμό με γερές δόσεις αλκοόλ τον μετέτρεπαν στον χειρότερο εαυτό του οδηγώντας τον σε πολλά ατοπήματα επί σκηνής. Ένα από αυτά δε του επέτρεψε να τραγουδήσει στην πιο ιστορική συναυλία που έχει γίνει ποτέ, στο Woodstock.

Κι έτσι ένα ζεστό πρωινό του Ιουλίου ο Jim βρίσκεται νεκρός. Οι μόνοι που θα δουν το νεκρό του σώμα είναι ο γιατρός του και η σύντροφός του. Στην κηδεία του το φέρετρο θα είναι κλειστό και πολλοί μέχρι και σήμερα θα αμφισβητήσουν τον θάνατο του. Πως ήταν στημένος προκειμένου να φύγει μακριά από τα φώτα και τον μύθο που ο ίδιος έχτισε. «Break On Through To The Other Side» που έλεγε και το κομμάτι των Doors. Κανείς δε θα μάθει την αλήθεια ποτέ. Όπως και να έχει πάντως σαν σήμερα πριν από σαράντα χρόνια μία από τις πιο χαρισματικές και ιδιαίτερες φωνές της ροκ σιωπά για πάντα… ή μήπως όχι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here