25/7/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Η είδηση του θανάτου της Amy Winehouse, παρότι δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους περισσότερους, ωστόσο βύθισε στο πένθος όχι μόνο τους θαυμαστές της αλλά και την παγκόσμια μουσική σκηνή, καθώς η Amy στα λίγα χρόνια που κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, έδειξε δείγματα ενός τεράστιου ταλέντου και μιας εκπληκτικής φωνής.

Η Amy Jade Winehouse γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 στο Southgate του Λονδίνου. Οι γονείς της δεν είχαν επαγγελματική σχέση με τη μουσική, ο πατέρας της Mitchell είναι οδηγός ταξί και η μητέρα της Janis φαρμακοποιός, αλλά η συνήθεια του πατέρα της να της τραγουδάει Sinatra, οδήγησε την Amy στο τραγούδι που δεν σταματούσε σχεδόν ποτέ. Οι δάσκαλοί της πάσχιζαν να την κάνουν να σταματήσει το τραγούδι μέσα στην τάξη.

Στα εννιά της χρόνια, μετά από την προτροπή της γιαγιάς της, η Amy παρακολουθεί μαθήματα στο Susi Earnshaw Theater School και σε ηλικία δέκα ετών δημιουργεί με την Juliette Ashby το πρώτο της συγκρότημα με τίτλο “Sweet ‘n’ Sour” . Η ραπ μουσική του συγκροτήματος δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην Amy και σύντομα το γκρουπ διαλύθηκε. Αργότερα η Amy εγγράφεται στο Sylvia Young Theater School από το οποίο αποβάλλεται σε ηλικία 14 ετών επειδή έβαλε σκουλαρίκι στη μύτη της (!!!).

Παράλληλα με το τραγούδι, η Amy παίζει με την κιθάρα του αδελφού της Alex και στα 13 της αποκτά την πρώτη δική της κιθάρα. Ένα χρόνο αργότερα ξεκινάει να γράφει τα πρώτα της τραγούδια ενώ ταυτόχρονα τραγουδάει σε ένα τοπικό συγκρότημα με όνομα “Bolsha Band” και αρθρογραφεί σε στήλη σχετική με τη showbiz στο World Entertainment News Network.

Ο τραγουδιστής Tyler James, με τον οποίο συνδεόταν η Amy, στέλνει ένα demo με τραγούδια της στην εταιρεία management του Simon Fuller, ο οποίος αμέσως υπογράφει συμβόλαιο μαζί της, χωρίς να κοινοποιήσει στην «αγορά» την ανακάλυψή του. Το demo της ακούει τυχαία ο Darcus Beese της δισκογραφικής Island/Universal, αλλά η εταιρεία του Fuller δεν αποκαλύπτει ούτε το όνομα της τραγουδίστριας. Μέχρι ο Beese να καταφέρει να μάθει ποια είναι η τραγουδίστρια που τον εντυπωσίασε, η Amy έχει ήδη ηχογραφήσει τα πρώτα της τραγούδια και έχει υπογράψει συμβόλαιο με την EMI για την κυκλοφορία τους.

Ο Beese, με τα πολλά, καταφέρνει να αποσπάσει την Amy από την EMI και η τραγουδοποιός υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την Island. Το 2003 κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο “Frank” και αποσπά πολύ καλές κριτικές, ενώ η φωνή της συγκρίνεται με της Sarah Vaughan, μιας από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες της τζαζ. Στο “Frank” η Amy γράφει τα κομμάτια με βασικό συνεργάτη και παραγωγό τον Salaam Remi. Το “Frank” γίνεται πλατινένιο και την οδηγεί στην επιτυχία. Κερδίζει το βραβείο Ivor Novello για το τραγούδι “Stronger Than Me”, δύο υποψηφιότητες στα Brit Awards, ενώ το “Frank” μπαίνει στην τελική 12άδα για το Mercury Prize. Η αναγνώριση των ικανοτήτων της γίνεται με τη συμμετοχή της σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Glastonbury, το V και το διεθνές φεστιβάλ τζαζ του Μόντρεαλ. Η ίδια η Amy, πάντως, δεν είναι ικανοποιημένη από τη δουλειά της: “Βρίσκομαι πίσω από το άλμπουμ μόνο κατά 80%, γιατί η εταιρεία μου επενέβη και συμπεριέλαβε τραγούδια και ενορχηστρώσεις που προσωπικά δεν μου άρεσαν”, δηλώνει εκείνη την εποχή.

Στα τέλη του 2006 κυκλοφορεί το “Back to Black”, ένα άλμπουμ που την καταξιώνει παγκοσμίως. Με παραγωγούς τους Salaam Remi και Mark Ronson, ο δίσκος γίνεται οκτώ φορές πλατινένιος στη Βρετανία και δύο φορές στις ΗΠΑ, με την πλατίνα και τον χρυσό να απονέμεται σε πάρα πολλές χώρες, ακόμα και σε Ιαπωνία και Μεξικό. Σε Ιταλία και Βραζιλία ο δίσκος γίνεται διαμαντένιος! Με το cd να πουλιέται σαν «φρέσκο κουλούρι», ανεβαίνει πολλές φορές στην κορυφή των charts πολλών χωρών, πλην των ΗΠΑ, στις οποίες έφτασε μέχρι το Νο2.

Το “Back to Black” την οδηγεί σε έξι υποψηφιότητες για βραβείο Grammy. Στην τελετή απονομής, η Amy κερδίζει πέντε (!) από τα βαρύτιμα βραβεία και γίνεται η πρώτη βρετανίδα που καταφέρνει σε μία νύχτα να πάρει πέντε Grammy! Εκτός από τα Grammy, η Amy καταφέρνει να πάρει και πολλά ακόμα βραβεία, όπως τα Brit, NME, NRJ, MTV και πολλά άλλα. Η Winehouse συγκέντρωσε συνολικά 58 υποψηφιότητες για διάφορα βραβεία εκ των οποίων νικήτρια αναδείχθηκε 23 φορές!

Η καταξίωση και η αναγνωρισιμότητα της Amy, βγάζουν στην επιφάνεια και τα προβλήματά της με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο γάμος της με τον επίσης ναρκομανή Blake Fielder-Civil την παρασύρει ακόμα πιο βαθιά στο πρόβλημα και παρά το διαζύγιο, η Amy δεν μπορεί να απεξαρτηθεί.

Το 2008 γίνεται διάγνωση για εμφύσημα και αποκαλύπτεται ότι οι πνεύμονές της λειτουργούν στο 70% του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα η Amy να νοσηλευθεί. Το 2009 εισάγεται σε κλινική αποτοξίνωσης στην Santa Lucia, αλλά το γεγονός της κατάχρησης αλκοόλ αποτελεί σκόπελο στην απεξάρτησή της. Παρότι μετά την έξοδό της από την κλινική προσπαθεί να ακολουθήσει τις οδηγίες των γιατρών, σύντομα επιστρέφει στις κακές συνήθειες, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συνεχίσει την καριέρα της.

Παρά τις πολλές προτάσεις για δημιουργία νέων τραγουδιών για κινηματογραφικές και άλλες παραγωγές, η Amy αδυνατεί να γράψει κάτι και να το ολοκληρώσει. Φήμες την εμφανίζουν να μπαίνει στο studio για νέες ηχογραφήσεις, αλλά ποτέ η Amy δεν καταφέρνει να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο ή έστω να συνεργαστεί ολοκληρωμένα με κάποιον άλλο καλλιτέχνη.

Οι προσπάθειές της για απεξάρτηση καταλήγουν, αργά ή γρήγορα, σε αποτυχία και το μέλλον της προδιαγράφεται σύντομο και δύσκολο. Η καριέρα της ουσιαστικά καταστρέφεται και παρά τις εκκλήσεις όλων όσων είναι κοντά της, η Amy δεν μπορεί να συγκρατήσει τα πάθη της και παραπαίει. Τον Ιούνιο ξεκινάει την προγραμματισμένη ευρωπαϊκή της περιοδεία από το Βελιγράδι, όπου εμφανίζεται στη σκηνή μεθυσμένη. Δεν μπορεί ούτε καν να σταθεί στα πόδια της, παραπατάει, ξεχνάει τους στίχους, ψιθυρίζει αντί να τραγουδάει. Το κοινό την γιουχάρει και το video από την τραγική της εμφάνιση κάνει το γύρο του κόσμου.

Η εταιρεία της ακυρώνει όλες τις συναυλίες, μεταξύ αυτών και της Αθήνας, και προσπαθεί να την πιέσει να επανέλθει αφού καταφέρει να απεξαρτηθεί. Η Amy, ωστόσο, δε δείχνει να συνέρχεται. Στις 23 Ιουλίου του 2011 βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο.

Η δημιουργός του “Rehab”, του “Back to Black” και πολλών ακόμα μεγάλων επιτυχιών, η τραγουδίστρια με τη φωνή που έκανε τους ανθρώπους της δισκογραφίας να την αναζητούν για να την πάρουν στην εταιρεία τους, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Τα πάθη της την νίκησαν κι η παγκόσμια μουσική σκηνή έχασε ένα ακόμα αξιόλογο μέλος σε ηλικία μόλις 27 ετών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here