9/10/2010
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Ακολουθώντας όλους αυτούς τους χαρισματικούς καλλιτέχνες που φεύγουν νωρίς από κοντά μας, έτσι έφυγε και ο John Lennon. Εκείνο το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Μαρκ Τσάπμαν τον τραυμάτισε θανάσιμα με τέσσερις σφαίρες. Ο ίδιος άνθρωπος που μια μέρα νωρίτερα πήρε αυτόγραφο από τον ίδιο τον Lennon… «Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου» είχε προβλέψει για το τέλος του ο Lennon. Μακάβρια σύμπτωση. Κάποιοι θα μιλήσουν για τον ψυχοπαθή Τσάπμαν. Άλλοι θα πουν για τον κατάσκοπο Τσάπμαν. Κανείς όμως ποτέ δε θα μάθει τι έγινε στ’ αλήθεια. Άλλωστε οι μύθοι συνοδεύονται από πολλές φήμες και ακόμα περισσότερες θεωρίες συνομωσίας. Και ο Lennon είναι μύθος.

 Ο Lennon άφησε πίσω την δόξα που είχε αποκτήσει με τους Beatles και προσπάθησε, μέσω της μουσικής του, να πετύχει έναν σκοπό. Την ειρήνη στον κόσμο. Παρότι τα προσωπικά του άλμπουμ δε μπόρεσαν ποτέ να φτάσουν στις πωλήσεις αυτά των Beatles, έγιναν διάσημα διότι αποτέλεσαν τη φωνή των καταπιεσμένων ανθρώπων του κόσμου. Το imagine, κρύβει μέσα του όλη την ελπίδα που είχε ο Lennon για τον μελλοντικό κόσμο, έγινε ύμνος και τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι.

Μετακομίζει στην Νέα Υόρκη και ηγείται ενός αντιπολεμικού κινήματος που μάχεται εναντίον της συμμετοχής των Αμερικάνων στρατιωτών στον πόλεμο του Βιετνάμ. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή γίνεται persona non grata για τον πρόεδρο Νίξον, ο οποίος προσπαθεί να βρει κάθε τρόπο για να τον σταματήσει. Ο Lennon συνεχίζει την προσπάθεια να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Πιο ειρηνικό. Πιο ανθρώπινο. Και πέθανε στην προσπάθεια του να το πετύχει.

Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 70 χρονών. Ενδεχομένως να έδινε κάποιες ανούσιες συναυλίες και να έβγαζε προσωπικά άλμπουμ προσπαθώντας να αναβιώσει την επιτυχία των Beatles, όπως έκαναν τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Ενδεχομένως και να είχε εξαφανιστεί σε κάποιο νησί προσπαθώντας να κάνει ανθρώπινο τον δικό του κόσμο. Παρέα με τη Γιόκο Όνο καθισμένοι στην ακρογιαλιά, να τραγουδάει το imagine με μία κιθάρα και ατενίζοντας τον ορίζοντα. Ποτέ δε θα το μάθουμε.

Ο Lennon έφυγε ευτυχισμένος από τον μάταιο αυτό κόσμο. Ευτυχισμένος γιατί έφυγε σαν άνθρωπος που αγαπούσε τους συνανθρώπους του. Που δεν ένιωσε ποτέ σταρ αν και ήταν. Σήμερα λοιπόν θα κάνει ένα μεγάλο πάρτυ για τα γενέθλια του. Παρέα με την Janis Joplin, τον Jimmy Hendrix, τον Jim Morisson, τον Ian Curtis και με άλλους πολλούς. Θα κοιτάξει μέσα από τα γυαλάκια του χαμογελαστά προς τα εμάς και θα μας τραγουδήσει  “Imagine there’s no countries, It isn’t hard to do, Nothing to kill or die for, And no religion too“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here