Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
19/5/2010
www.musiccorner.gr

Ένα τραγούδι

«Όμορφοι και ηττημένοι»

Συγχρονισμένοι πλήρως
και κάπου ανάμεσα στις αναπνοές
του κόσμου όλου ο γύρος
σ’ ογδόντα μέρες, σ’ ογδόντα άδικες φυλακές.

Αναστημένοι κι άδειοι
απ’ το τριήμερο κάτω απ’ τη γη
πόρνες μαζί και άγιοι
σ’ ένα αγκάλιασμα, σε ένα βρώμικο φιλί.

Κι αν το κορμί σου είναι η γη σου
φύτεψε πάθη, θέρισε ενοχές
βάλ’ τη σοδειά σου μες στην ποδιά σου
πούλα τη στα παζάρια, σ’ αγορές.

Όμορφοι και ηττημένοι
την ήττα γιορτάσαμε με ωραία γιορτή
σαν σ’ εξορία σταλμένοι
κι ούτε τολμήσαμε να ξεστομίσουμε το «γιατί»

————–

Τη μουσική και τους στίχους έγραψε ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και το τραγούδι «Όμορφοι και ηττημένοι» ερμήνευσε η Μαρία Παπαγεωργίου στο cd μ’ αυτό τον τίτλο, που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες.

 

Ζήτησα από τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη να μοιραστεί μαζί μας τη μικρή ιστορία του τραγουδιού:

«Είναι ένα τραγούδι εντελώς συνειρμικό. Μου ήρθε στο μυαλό η πρώτη του φράση “Συγχρονισμένοι πλήρως” και μετά απλά άφησα το μυαλό μου να με οδηγήσει, βασισμένος σ’ αυτή τη φράση. Είναι δυο λέξεις δυνατές που από μόνες τους μπορούν να σταθούν και να μιλήσουν για έρωτα, για συστράτευση, για ένωση. Στην Μαρία έφτασε πολύ φυσικά, αφού είχαμε ήδη πει ότι θα ξεκινήσουμε έναν από κοινού δίσκο και ήμουν στην διαδικασία να γράφω για την φωνή της. Το αποτέλεσμα μας άρεσε και των δύο και νομίζω πως είναι μια από τις πιο δυνατές στιγμές στον δίσκο ερμηνευτικά».

Για το πώς βρέθηκαν οι δυο τους, ο λόγος στη Μαρία Παπαγεωργίου:

«Ένα απόγευμα 4 χρόνια περίπου πριν, χτυπάει το τηλέφωνό μου. Ήταν ο Γιάννης ο Μπούρας, ο κιθαρίστας του Αλέξανδρου, με τον οποίο είχε τύχει να συνεργαστώ στα πρώτα μου φοιτητικά χρόνια. Με ρώτησε αν θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, έναν νέο τραγουδοποιό που ετοιμαζόταν τότε να παρουσιάσει ζωντανά τα τραγούδια του που ήταν υπό έκδοση. Δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Την επομένη πήγα στην πρόβα τους στην Ηλιούπολη. Υπήρχε πολύ καλή ατμόσφαιρα και πολύ δέσιμο με τους υπόλοιπους μουσικούς. Όμως λίγο το σοβαρό ύφος του Αλέξανδρου, λίγο η προσωπική μου τότε ανασφάλεια, με κλείδωσαν και δε θυμάμαι να τραγούδησα καλά..! Ο Αλέξανδρος μου είπε ότι είχε κανονίσει να ακούσει και κάποιες άλλες τραγουδίστριες. Μια από αυτές …ήμουν πάλι εγώ! Αλλά τελικά δεν συνεργαστήκαμε. Μετά από λίγες μέρες επιλέγομαι από τον Παρασκευά Καρασούλο, τον στιχουργό και τότε  παραγωγό του Αλέξανδρου, να τραγουδήσω σε ένα αφιέρωμα που γινόταν προς τιμήν του στον Ιανό . Μετά από εκείνη την βραδιά ο Καρασούλος καλεί τον Αλέξανδρο και ενθουσιασμένος του ανακοινώνει πως βρήκε τραγουδίστρια που του ταιριάζει και πως πρέπει να μας γνωρίσει! Ξαναβρεθήκαμε λοιπόν, εγώ πιο ελεύθερη και ο Αλέξανδρος πιο ανοιχτός και μέρα με την μέρα, παράσταση με την παράσταση, η εκτίμηση που είχαμε ο ένας για τον άλλον γινόταν όλο και πιο μεγάλη. Τέσσερα χρόνια τώρα είναι ο βασικός μου συνεργάτης, έχουμε περάσει πολλές χαρές και πολλές απογοητεύσεις μαζί και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι. Μαζί».

Ο δίσκος «Όμορφοι και ηττημένοι» περιέχει δώδεκα τραγούδια, τα δέκα σε μουσική και στίχους του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη. Ένα τραγούδι υπογράφει η Μαρία Παπαγεωργίου, ενώ υπάρχει και η μελοποίηση του Εμμανουηλίδη στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Θεατρίνοι».

Βέβαια, το τραγούδι της σημερινής στήλης προτού δισκογραφηθεί είχε ήδη γίνει γνωστό και είχε αγαπηθεί μέσα απ’ το internet, αλλά και από το ραδιοφωνικό «Ιατρείον ασμάτων» της Στέλλας Βλαχογιάννη, στο «Δεύτερο». Η «γιατρός» μάς σύστησε τον Αλέξανδρο και τη Μαρία, που έγραψε και το μουσικό σήμα τέλους του «Ιατρείου».

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης πρωτοεμφανίστηκε δισκογραφικά το 2004 στη «Δεύτερη Ακρόαση» της «Μικρής Άρκτου». Εκεί συμμετείχε με δύο τραγούδια, το «Ποτάμι μαύρο» και την «Επαρχία». Από την πρώτη στιγμή, ο νεαρός Σερραίος τραγουδοποιός έδειξε ότι είχε πράγματα να πει κι ότι το σήμα των τραγουδιών του μόνο αδιάφορους δε θα μας άφηνε. Το 2007 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τον τίτλο «Φυσάει αλλιώς εδώ ο αέρας», με τη συμμετοχή του Γρηγόρη Κλιούμη από τα Υπόγεια Ρεύματα και του Κώστα Παρίση, που έκανε τις ενορχηστρώσεις.

Τη Μαρία Παπαγεωργίου την ακούσαμε για πρώτη φορά δισκογραφικά στο «Homo Logotypus» της Δανάης Παναγιωτοπούλου (εκεί τραγουδούσε το «Μπλουζ»), ενώ τη βρίσκουμε να συμμετέχει και στο «Γκόλεμ» του Νίκου Χαλβατζή. Και τώρα, στο cd «Όμορφοι & ηττημένοι» κάνει την πρώτη της παρουσία με προσωπικό δίσκο. Ωραία φωνή, οικεία και «εξωτική» μαζί, διεκδικεί και είμαι σίγουρος ότι θα βρει το δικό της χώρο στη δύσκολη – είν’ η αλήθεια – πραγματικότητα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Χωρίς να τους χαριστεί τίποτα, τα παιδιά αυτά κατάφεραν, με πείσμα, με επιμονή και με μια ησυχία που έκρυβε μέσα της πολλή δύναμη, να δώσουν το δικό τους «παρόν», αρχικά με το τραγούδι «Όμορφοι & ηττημένοι», με ζωντανές εμφανίσεις στη συνέχεια και τώρα με την κυκλοφορία της δισκογραφικής τους δουλειάς, που αξίζει να την αναζητήσετε. Όχι για να κάνετε τη χάρη σε δυο νέους καλλιτέχνες της πολυσυζητημένης «γενιάς του 2010», αλλά για να πάρετε με τα τραγούδια τους αυτά μια βαθιά ανάσα…

Υ. γ.
Μαρία και Αλέξανδρε, ένα ευχαριστώ είναι λίγο… Για την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας…
Καλοτάξιδα τα τραγούδια… Να πλεύσουν, εύχομαι, με άνεμο ούριο στης ψυχής μας τη θάλασσα…
Αλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here