5+1 επιλέγει η Ειρήνη Ζαβιτσάνου

Η Ελλάδα αναμφίβολα ανήκει στις χώρες που έχουν μεγάλη «προίκα» ποιητικών θυσαυρών καθώς εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ποίησης που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς και το έργο τους υμνήθηκε από τους απανταχού φίλους της ποίησης ως τα πέρατα του κόσμου.

Όπως συνέβη σε πολλές χώρες, έτσι και στη δική μας, μεγάλο μέρος της ελληνικής ποίησης  μελοποιήθηκε, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο η μουσική ιστορία μας, μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της.

Σε όλη σχεδόν την πορεία τους, μουσική και ποίηση είναι παράλληλες και συνυφασμένες, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από την αρχαία ακόμη Ελλάδα όλα τα ποιήματα δεν ήταν σκέτα ποιήματα, ήταν τραγούδια, καθώς επίσης και ότι τα έπη, οι ραψωδοί τα συνόδευαν με λύρα.

violin_poetry

Όταν ένας ελάσσων ποιητής, χάρη σε ένα σπουδαίο μουσικό ανεβαίνει επίπεδο αλλά και όταν ο μουσικός βρίσκει στην ποίηση την δυνατότητα να προεκτείνει την τέχνη του, τότε έχουμε την δημιουργία ενός αριστουργήματος.

Ήταν το 1960, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε για πρώτη φορά το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο «Επιτάφιος». Έκτοτε, πολλοί δημιουργοί, όπως ο Μάνος Χατζηδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Θάνος Μικρούτσικος κ.α. ακολούθησαν το παράδειγμά του διαμορφώνοντας μια νέα κατάσταση στην ελληνική δισκογραφία…

Φυσικά, τι πιο όμορφο από το να μπορούμε να ακούμε τους στίχους τόσο σπουδαίων ποιητών συνοδευόμενους με την μουσική κορυφαίων συνθετών και ερμηνευμένους από μεγάλους καλλιτέχνες. Καββαδίας, Γκάτσος, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Καβάφης είναι μόνο κάποιοι από τους ποιητές που μέρος του έργου τους ντύθηκε με μουσική και έφτασε ως τα αυτιά και τα χείλη του περισσότερου κόσμου…

1: «Σταυρός του Νότου»
Ποίηση: Νίκος Καββαδίας
Συνθέτης: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Αιμιλία Σαρρή

Ίσως ο πιο… μελοποιημένος ποιητής. Ο ποιητής «της θάλασσας» κατά κόσμον. Το 1979 ο Θάνος Μικρούτσικος συνθέτει τη μελωδία για 16 τραγούδια σε στίχους του Νίκου Καββαδία. Ο πρώτος δίσκος του Θ. Μικρούτσικου πάνω στον Καββαδία “Ο Σταυρός του Νότου” περιέχει έντεκα από αυτά, ανάμεσά τους και το ομότιτλο. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για έναν από τους πιο εμπορικούς  δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας.

2: «Αν θυμηθείς τ’ ονειρό μου»
Ποίηση: Νίκος Γκάτσος
Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Γιοβάννα

Ένα  υπέροχο  και πασίγνωστο τραγούδι  σε στίχους του σπουδαίου Νίκου Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Η μελωδία του γράφτηκε το Νοέμβριο του 1958 στο Παρίσι και χρησιμοποιήθηκε στην Αγγλοϊσπανική ταινία του Μισέλ Πάουελ «Honeymoon».

3: «Μαλαματένια Λόγια»
Ποίηση: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Λάκης Χαλκιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης και Τάνια Τσανακλίδου

Ένα ποίημα που αποτελεί μέρος της ελληνικής καλλιτεχνικής ιστορίας. Αναμφίβολα από τα ωραιότερα τραγούδια, ως προς τον στίχο, την σύνθεση, αλλά και την ξεχωριστή ερμηνεία. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε και την καταπληκτική εκτέλεση -αργότερα- από Βασίλη Παπακωσταντίνου, Δημήτρη Υφαντή & Λιζέττα Καλημέρη…

4: «Το παράπονο»
Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Πρώτη εκτέλεση: Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ένα από τα ποιήματα του Ελύτη που γνώρισε μεγάλη αποδοχή και αγαπήθηκε πολύ. Η καθαρή αλήθεια των στίχων του, που αφορούν όλους μας, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και ασυγκίνητο  κάποιον. «Δεύτερη ζωή δεν έχει…».

5: «Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου»
Ποίηση: Κώστας Βάρναλης
Μουσική: Λουκάς Θάνος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ποιήματα του Κώστα Βάρναλη, το οποίο απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα από την μελοποιημένη μεταφορά του από τον Λουκά Θάνο και φυσικά από την ιδιαίτερη ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη. Πολυαγαπημένο και πολυτραγουδισμένο.

…+1: «Federico Garcia Lorca»
Ποίηση: Νίκος Καβαδίας
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Κούτρας

Το ποίημα Federico Garcia Lorca του Νίκου Καββαδία πρωτοδημοσιεύτηκε το 1945 και περιλήφθηκε αργότερα στην ποιητική του συλλογή Πούσι (1947). Το ποίημα γράφτηκε για τον Ισπανό ομότεχνό του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που δολοφονήθηκε από τους φασίστες του Φράνκο στην Ισπανία το 1936.  Οι στίχοι του ποιητή έγιναν τραγούδι από τον Θάνο Μικρούτσικο με την εμβληματική ερμηνεία του Γιάννη Κούτρα.

————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here