5+1 επιλέγει ο Γιάννης Τσούμαλης

Έξω βρέχει. Στο τζάκι δίπλα στη φωτιά με χαμηλή μουσική και ένα επιδαπέδιο φωτιστικό δίπλα στην κουνιστή μου πολυθρόνα. Δίπλα ένα τραπεζάκι δεκαετίας με μια ζεστή σοκολάτα κι ένα βιβλίο που ετοιμάζεται να αχνίσει λέξεις. Οκ. Αυτό είναι το ονειρικό μου σκηνικό. Το πραγματικό είναι : κρεβάτι, πορτατίφ, πάπλωμα κι ένα στυλό να σημειώνω τα «ωραία». Ξεσκόνισα τη βιβλιοθήκη μου και βρήκα 5 + 1 σημειωμένα βιβλία με πολλά… «ωραία».

book_for_winter

1: «Η χρησιμότητα του άχρηστου» του Nuccio Ordine

Ένα μικρό και θαυματουργό βιβλιαράκι που θα σου αποδείξει γιατί έχει καλύτερη θέα ένα βιβλίο και γενικότερα κάτι που φαίνεται άχρηστο, ενώ στην ουσία δεν είναι. Σε τούτους τους καιρούς που τρέχουμε να προλάβουμε τα πολλά δεν αξιολογούμε σωστά εκείνα που μπορούν να μας δώσουν εκείνο το παιδικό αίσθημα του παιχνιδιού κι εκείνο που όταν λύναμε μια απορία, αφήναμε ανοιχτό το στόμα κι εκείνο που ξεχνιόμασταν κι εκείνο…

2: «Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974» του Βασίλη Ραφαηλίδη

Αν σου αρέσει η ιστορία, αλλά βαριέσαι τον τρόπο που την προσφέρουν οι εκάστοτε ειδήμονες, διάβασε αυτό το βιβλίο. Είναι χαλαρωτικό, είναι επιμορφωτικό, είναι χιουμοριστικό,  είναι όμως κάτι πολύ παραπάνω : λέει πάρα πολλές αλήθειες που δε θα βρεις σε εκδομένες ιστοριογραφίες.

3: «Ντέμιαν» του Έρμαν Έσσε

Είναι πολυδιαβασμένο. Είναι βραβευμένο με Νόμπελ. Είναι η ιστορία –σχεδόν αυτοβιογραφική- του Έσσε που μιλά για την πορεία μετάβασης από την ασφάλεια της παιδικής ηλικίας στην επισφάλεια εκείνης της ηλικίας που ξεκινάς να επιλέγεις και μόνος που μπορεί να νομιμοποιήσει τις επιλογές σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Είναι άραγε αυτό τόσο εύκολο. Τι συνεπάγεται αυτό το πέρασμα;

4: Eduardo Galeano

Μπείτε σε ένα βιβλιοπωλείο και ζήτησε  βιβλία του. Πάρε όποιο να ‘ναι. Έχεις ήδη κάνει μια σοφή κίνηση. Αν θες μια βοήθεια, ξεκίνα με την τριλογία του : «Μνήμη της φωτιάς».

5: «Αλλάζοντας τους παλμούς της καρδιάς» της Κάτιας Γέρου

Αν σε ενδιαφέρει το θέατρο, αν έχεις μπει σε κάποια θεατρική ομάδα, αν είσαι επαγγελματίας της  μαγικής αυτής τέχνης που συνδυάζει όλες τις μορφές τέχνης, τότε το βιβλίο αυτό λείπει από τη βιβλιοθήκη σου. Αγόρασέ το και ξεκίνα το ήδη στο μετρό. Είναι δομημένο σαν μια μεγάλη συνέντευξη και αυτό που κατάφερε αυτή η μεγάλη ηθοποιός είναι να φωτογραφίσει την πορεία δόμησης –και όχι μόνο- ενός ρόλου. Βλέπεις ζωντανά την προετοιμασία, το μεράκι και τα μυστικά ενός ηθοποιού!

…+1: «Στο καφέ των υπαρξιστών» της Sarah Bakewell

Ίσως να μην είμαι τόσο αντικειμενικός με αυτό το βιβλίο, γιατί είναι το αγαπημένο μου. Το διάβασα το περασμένο καλοκαίρι και από τότε το έχω διαβάσει άλλες δύο φορές. Τώρα πια δε με χωράνε οι λέξεις του και μεταπήδησα στα πιο «βαριά» αναγνώσματα του πρώιμου υπαρξισμού. Είναι η ιστορία ενός φιλοσοφικού κινήματος, αλλά εντελώς διαφορετική. Δεν θα βρεις εδώ στείρες αναλύσεις και βαρετές παραγράφους. Η Bakewell σου σφηγείται τις ζωές μεγάλων υπαρξιστών και πιάνοντας το ιστορικό νήμα από πολύ πριν. Η καλύτερη αποτύπωση των βασικών ιδεών του υπαρξισμού με τον πιο ζωντανό τρόπο. Ο αναγνώστης παρακολουθεί από την κλειδαρότρυπα τους μεγάλους διανοητές!

————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here