ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Καθρέφτης Ήχων Αληθινών (12/2010)

Οι 9ΜΜ, είναι ένα progressive rock συγκρότημα, με αρκετές μελωδικές αλλά και ηλεκτρονικές στιγμές, ένας συνδυασμός που δίνει μια σύγχρονη διάσταση στον ήχο τους.

Δημιουργήθηκαν τον χειμώνα του 2007 και έκτοτε έχουν δώσει πολλές συναυλίες στους σημαντικότερους χώρους της Αθηνάς, Οι 9ΜΜ, συνεχίζουν το μουσικό τους ταξίδι, έχοντας στις αποσκευές τους το ντεμπούτο τους άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε, από την εταιρεία «ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ». Τα μέλη των 9ΜΜ, παλιοί μας γνώριμοι από τη συμμετοχή τους σε πολλά Αθηναϊκά συγκροτήματα, υπογράφουν τη μουσική, τους στίχους, την ηχοληψία και την μίξη, με τη στιχουργική συνδρομή σε τρία τραγούδια της Βανέσσα Καραγιώργου, του Προμηθέα Βαφειάδη και του Wee.

«Μ’ έχει κουράσει η ανάγκη τα όνειρα μου ακριβά, να κολυμπάω στην απάτη για χρόνια πολλά
Μα τώρα πια δε θα’μαι αυτό που σε ‘χω μάθε, ‘σπάσαν τα όρια και με ‘καναν τρελό
δεκάρα πια δε δίνω, δεν πληρώνω λάθη, βάλτο καλά στο μυαλό προτού στο βάλω εγώ»

Οι 9ΜΜ είναι:
Μιχάλης Σκαράκης  – φωνή
Τόλης Λυμπερόπουλος – κιθάρες
Άγγελος Βαφειάδης – πλήκτρα
Κώστας Ξηρογιάννης – μπάσο
Μαυρίκος Σκαράκης – τύμπανα

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Πρώτος δίσκος για τους 9ΜΜ, όνομα που φαίνεται να εμπνεύστηκαν από τις σφαίρες αντίστοιχου διαμετρήματος. Κινούμενοι σε ένα μουσικό είδος που λόγω της περιορισμένης αγοράς στην Ελλάδα πρέπει να αγαπάει κανείς πολύ για να υπηρετεί, έρχονται για δείξουν τις δυνατότητές τους.

O κοινωνικός προσανατολισμός στη θεματολογία του δίσκου φαίνεται από το πρώτο κιόλας τραγούδι, το «Μέρα με τη Μέρα». Το τραγούδι μας εισάγει στον ήχο του συγκροτήματος. Ακολουθεί το «Στου Μάη τη Ρωγμή», που κινείται σε πιο «σκληρά» μονοπάτια. Γεμάτο νεύρο, το «Δημοκρατία», μαρτυρά την αγανάκτηση μιας γενιάς που κληρονόμησε κοινωνικά προβλήματα και πολιτικές οικογένειες που δεν έχουν τη διάθεση ή την ικανότητα να τα επιλύσουν. Το τραγούδι μας θυμίζει ότι μπορεί να έχει περάσει καιρός από το Δεκέμβριο του 2008, τα αιτήματα όμως παραμένουν. Το κομμάτι είναι ιδιαίτερα δυνατό και αποτελεί ίσως την κορυφαία στιγμή του δίσκου.

Το «Νέα Τάξη» ξεχωρίζει για τα μελωδικά του ξεσπάσματα και τις δυνατές κιθάρες. Το «Πριν τη Δύση» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα δυναμική μπαλάντα με άρωμα περασμένων δεκαετιών. Το «Φωτιά από τη Στάχτη» μιλάει για την αναγέννηση. Το «VVI» αναφέρεται στα παγκόσμια οικολογικά ζητήματα και παρουσιάζει μια ζοφερή μελλοντική εικόνα της Γης. Κραυγή κατά των συγκρούσεων αποτελεί το τραγούδι «Πόλεμος». Μια καινούρια αρχή ζητά το συγκρότημα στο τραγούδι «Όνομα», στο οποίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα φωνητικά. Το «Έξοδος Κινδύνου» διαθέτει μουσική όλο ένταση και νεύρο.

Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το μελωδικό «Θυμάμαι». Οι τόνοι πέφτουν. Η λιτή μελωδία επιτρέπει στους όμορφους στίχους να πρωταγωνιστήσουν και αφήνει μια καλή τελική αίσθηση στον ακροατή.

Συνολικά, η πρώτη αυτή κυκλοφορία των 9ΜΜ διαθέτει  κάποιες δυνατές στιγμές, είναι δεμένη και πιστή στον rock ήχο. Ωστόσο, διαθέτει αδυναμίες. Το συγκρότημα έχει προσπαθήσει αρκετά να φτιάξει τραγούδια πατώντας πάνω στα ξένα πρότυπα. Ωστόσο, αυτό που δεν αναδεικνύεται είναι ο δικός τους προσωπικός και χαρακτηριστικός ήχος. Τα τραγούδια είναι καλοδουλεμένα, με στίχους που έχουν κάτι να πουν, αλλά μουσικά και ερμηνευτικά μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Σίγουρα το γεγονός ότι κατάφεραν να κυκλοφορήσουν CD αποτελεί μεγάλη επιτυχία και δείχνει ότι διαθέτουν ταλέντο. Στο μέλλον όμως περιμένουμε αρκετά πιο δυνατά δείγματα δουλειάς.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Μέρα με τη μέρα
02. Στου Μάη τη ρωγμή
03. Δημοκρατία
04. Νέα τάξη
05. Λίγο πριν τη δύση
06. Φωτιά από τη στάχτη
07. VII
08. Πόλεμος
09. Το όνομα
10. Έξοδος κινδύνου
11. Θυμάμαι

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here