ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (12/2010)

Η Αρετή Κετιμέ, το μικρό κορίτσι που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε πριν μερικά χρόνια, όταν τραγουδούσε και έπαιζε σαντούρι δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα, εξελίχθηκε σε μία νεαρή τραγουδίστρια με μεστή και ζεστή φωνή, που εξακολουθεί να συναρπάζει όπου κι αν εμφανίζεται. Μετά την πρώτη δισκογραφική της δουλειά «Με τη φωνή της Αρετής», η  αγαπημένη Αρετή Κετιμέ, παρουσιάζει το δεύτερο άλμπουμ της «Καλή σου τύχη» σε διεύθυνση παραγωγής Δημήτρη Καρρά, που κυκλοφορεί από τη Legend.

Έντεκα καινούρια τραγούδια με έντονο λαϊκό συναίσθημα, αφού αρκετές συνθέσεις ανήκουν σε μεγάλους δεξιοτέχνες του είδους όπως οι: Μανόλης Πάππος, Μανώλης Καραντίνης, Παναγιώτης Στεργίου αλλά και του Αντρέα Κατσιγιάννη της Εστουδιαντίνας.

Η Αρετή δεν χάνει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα στο «Σταβέντο» αλλά και με τους ήχους του κλαρίνου του Σταύρου Παζαρέτζη στο τραγούδι «Ο πόθος ο αστύλωτος», ούτε την έντεχνη πλευρά της με τραγούδια όπως το «Στιχάκια σιωπηλά» σε μουσική Γιώργου Ζωγράφου και στίχους Ηλία Τζήμα, στο οποίο  τραγουδά ντουέτο με τον Δημήτρη Καρρά.

Δύο τραγούδια υπογράφει ο Δημήτρης Καρράς και η Αρετή Κετιμέ τη μουσική σε άλλα δύο. Στίχους έχουν γράψει ακόμη οι: Νίκος Ζούδιαρης, Θωμάς Κοροβίνης, Βίκυ Γεροθόδωρου, Πόλυς Κυριακού, Χρήστος Σπουρδαλάκης, Ουρανία Δούμου και Δημήτρης Τσάφας.

Η Αρετή Κετιμέ και οι συντελεστές του δίσκου εύχονται σε όλους «Καλή τύχη» με έντεκα καινούρια τραγούδια!

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

«Καλή σου τύχη» μας εύχεται η Αρετή Κετιμέ μέσα από τη δεύτερη προσωπική της δισκογραφική δουλειά. Το παιδί-θαύμα, που μαθήτευσε δίπλα στον αείμνηστο δεξιοτέχνη στο σαντούρι Αριστείδη Μόσχο και που το 2002 μας σύστησε ο Γιώργος Νταλάρας, είναι πλέον – εννέα χρόνια μετά – μια ενήλικη κοπέλα, μια ταλαντούχα μουσικός, μια εξαιρετική ερμηνεύτρια.

Παραγωγός και εδώ, όπως άλλωστε και στην προηγούμενή της δουλειά, είναι ο Δημήτρης Καρράς. Το νέο της CD αποτελείται από 11 κομμάτια, σε ήχους τόσο λαϊκούς και έντεχνους, όσο και παραδοσιακούς, αφού όπως έχει δηλώσει η Αρετή στο παρελθόν, η παράδοση και το δημοτικό τραγούδι είναι οι βάσεις της. Πρώτο άκουσμα, το «Ένα ταξίδι είναι η ζωή», σε έντεχνα και λαϊκά μονοπάτια, για να ακολουθήσουν τα «Στιχάκια σιωπηλά» ένα κομμάτι με όμορφη μελωδία, στο οποίο συμμετέχει ο Δημήτρης Καρράς. Τρίτο στη σειρά έρχεται και ξεχωρίζει το ομότιτλο «Καλή σου τύχη», με λαϊκό ήχο και θέμα του το χωρισμό. Με το «Σταβέντο» επιστρέφουμε στην παράδοση. Το νέι στην εισαγωγή, δίνει μια άλλη πνοή στο τραγούδι, που αποτελεί μια ιδιαίτερη νησιώτικη πινελιά στο δίσκο. Ακούγοντας τέλος, τη «Λωξάντρα» κάνουμε ένα μικρό ταξιδάκι στην Κωνσταντινούπολη, με ένα ρεμπέτικο τραγούδι με έντονη πολίτικη αίσθηση.

Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου που ξεχωρίζουν, είναι τα δύο εκείνα σε μουσική της ίδιας της Αρετής. Το «Υψώνω τείχη» σε στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου και το «Δεν έχει πατρίδα ο άνεμος» με τα λόγια του Πόλυ Κυριακού, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, το πολύπλευρο ταλέντο της Αρετής Κετιμέ, που αριστεύει και στο χώρο της σύνθεσης. Θα ήταν βέβαια μέγιστη παράλειψη να μη γίνει αναφορά και στο «Εσένα έχω για Θεό», που συγκαταλέγεται στις πολύ όμορφες στιγμές του δίσκου τόσο συνθετικά, όσο και στιχουργικά, με τις λέξεις του Δημήτρη Τσάφα: “εσένα έχω για Θεό / και προσευχή το σ’ αγαπώ“.

Όσον αφορά στο εξώφυλλο και γενικά στο artwork του δίσκου, εκεί υπάρχει φάουλ. Ο μόνος τρόπος να εξηγήσει κάποιος το γιατί η Αρετή φωτογραφίστηκε ως dealer σε καζίνο, είναι αν το συνδέσει με το θέμα της τύχης από τον τίτλο του album. Πέρα από αυτό πρόκειται για μια ατυχή έμπνευση. Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας τις φωτογραφίες που το κοσμούν, βλέπουμε μια Αρετή που έχει μεγαλώσει. Θυμίζει πιο πολύ πορσελάνινη εύθραυστη κούκλα, παρά το μικρό εκείνο κορίτσι που είχαμε πρωτογνωρίσει. Αυτό είναι πλέον εμφανές, όχι μόνο από την εμφάνισή της, αλλά και από τις ερμηνείες της.

Στη δεύτερη δισκογραφική της προσπάθεια ακούμε μια φωνή που ξεφεύγει από την παιδικότητα και ακουμπά την ωριμότητα. Οι ερμηνείες της είναι πιο σταθερές, πιο σίγουρες, είτε επιλέγει ένα λαϊκό είτε ένα παραδοσιακό κομμάτι. Το ευτύχημα είναι ότι φαίνεται να είναι σε θέση να τα υποστηρίξει και τα δύο. Ο χρόνος θα δείξει…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Ένα ταξίδι είναι η ζωή
02. Στιχάκια σιωπηλά (συμμετέχει ο Δημήτρης Καρράς)
03. Καλή σου τύχη
04. Υψώνω τείχη
05. Σταβέντο
06. Λωξάντρα
07. Η ζυγαριά
08. Δεν έχει πατρίδα ο άνεμος
09. Εσένα έχω για Θεό
10. Ο πόθος ο αστύλωτος
11. Οι μεγάλες στράτες

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here