ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (12/2010)

Μετρώντας είκοσι χρόνια σταθερής παρουσίας στην ελληνική αλλά και διεθνή μουσική σκηνή, οι Mode Plagal μετά τις δύο δισκογραφικές τους συνεργασίες με τα συγκροτήματα Βόσπορος (Του Βοσπόρου το Πέρα, 2003) και Χαΐνηδες (Η κάθοδος των Σαλτιμπάγκων, 2008), παρουσιάζουν το τέταρτο προσωπικό τους CD με τίτλο «Στην κοιλιά του κήτους» που κυκλοφορεί από τη Lyra.

Στο νέο τους άλμπουμ θα συναντήσουμε:
Μαθήματα πολιτικής οικονομίας στο Η Μόνη Σίγουρη Οδός (Παρaγωγής Ευπόρων)
Το σπασμένο τηλέφωνο στις επικοινωνίες στο Ο Βίος Παναγιώτου από την Φαύστα του Μποστ
Όλα αυτά που δεν ζήσαμε στο τραγούδι Ο Κύκλος από το ομώνυμο ποίημα του Τάκη Συρέλλη
Η εξομολόγηση μιας φλογερής καρδιάς του Ντοστογιέβσκι στο Ντόστο
Ένα ερωτικό παραδοσιακό τραγούδι Η Πούλια μαζί με ένα Γράμμα μιας αδύνατης σχέσης

Και όλα αυτά εναλλάσσονται με ορχηστρικά θέματα, κομμάτια και αυτοσχεδιασμούς που όλα τα μέλη των Mode Plagal κουβαλάνε στο μουσικό τους DNA, δυναμικά και με διάθεση για πειραματισμό.

Οι Mode Plagal είναι:
Θοδωρής Ρέλλος άλτο/ σοπράνο/βαρύτονο σαξόφωνο, φωνή
Κλέων Αντωνίου ηλεκτρική κιθάρα, φωνή
Florian Mikuta πλήκτρα
Αντώνης Μαράτος μπάσο
Τάκης Κανέλλος ντραμς, φωνή

Συμμετέχουν ακόμη ο Αντρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι) και ο Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Λευτέρης Κατσουλιέρης – lkatsoulieris@musiccorner.gr

Αν και οι Mode Plagal μετράνε δύο δεκαετίες (και ακόμα περισσότερα χρόνια ως μουσικοί εκτός του γκρουπ) στη μουσική, το «Στην κοιλιά του κήτους» είναι μόλις ο 4ος δίσκος τους, καθώς αφιέρωσαν πολλά από τα προηγούμενα χρόνια σε συνεργασίες (κυρίως ζωντανές). Τώρα επιστρέφουν με ένα δίσκο που εστιάζει στις μουσικές τους ικανότητες και στα είδη που γνωρίζουν καλά, ένα κράμα από jazz και funk που αφήνει πολλά περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς και ενίοτε παρεκκλίνει προς πιο παραδοσιακές μορφές μουσικής.

Η δεξιοτεχνία των Θοδωρή Ρέλλου (σαξόφωνο), Κλέωνα Αντωνίου (κιθάρα), Florian Mikuta (πλήκτρα), Αντώνη Μαράτου (μπάσο) και Τάκη Κανέλλου (ντραμς) ακτινοβολεί σε αυτό το δίσκο καθώς με χαρακτηριστική άνεση παρουσιάζουν ένα δεμένο ήχο που εναλλάσσει ρυθμούς μελωδίες και μουσικά θέματα. Η πιο funky πλευρά των Mode Plagal αναδεικνύεται κυρίως από τα κομμάτια που συνοδεύονται από απαγγελία (ή μάλλον ραπάρισμα) στίχων άλλων δημιουργών ή συγγραφέων όπως τα “Η μόνη σίγουρη οδός” και “Ο βίος Παναγιώτου” (και τα δύο σε στίχους Μποστ) ή το “Ντόστο” το οποίο βασίζεται στο Αφελφοί Καραμαζώφ του Φ. Ντοστογιέβσκι. Στο ίδιο ορμητικό μοτίβο κινείται και το οργανικό “Gun sabah” το οποίο θυμίζει λίγο το μουσικό θέμα του Peter Gunn. Το δε “Κύκλος” (σε ποίηση Τάκη Συρέλλη) με ένα δυνατό ριφ, ωραία μελωδία και γερό ρυθμό είναι κομμάτι που ξεχωρίζει από το δίσκο.

Από την άλλη έχουμε τις πιο ήρεμες, jazzy στιγμές όπως το “Joc de unu”, το “Θέμα τίτλων” και το πολύ ατμοσφαιρικό “Το άγιο φως της Κυριακής”. Ανάμεσά τους, το “Η πούλια / Το γράμμα” που πατάει στην Ελληνική μουσική παράδοση αλλά και το Ρουμάνικης επιρροής “Giampara”, τραγουδισμένο στα Ρουμάνικα από τον Florian Mikuta.

Πολυσυλλεκτικό, ρυθμικό και περιπετειώδες, το νέο άλμπουμ των Mode Plagal θα κάνει τους φαν τους να συγχωρήσουν το μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε από το “ΙΙΙ” και θα αποτελέσει πραγματική αποκάλυψη για όσους φίλους αυτής της μουσικής δεν είχαν ως τώρα την ευκαιρία να τους ακούσουν…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Η μόνη σίγουρη οδός (παραγωγής ευπόρων)
02. 13άρι
03. Κύκλος
04. Ο βίος Παναγιώτου
05. Giampara
06. Η πούλια / Το γράμμα
07. Ντόστο
08. Θέμα τίτλων
09. Gun Sabah
10. Joc de unu
11. Το Άγιο Φως της Κυριακής

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here