ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (12/2010)

Είναι ο κόσμος πέρασμα / και η αγάπη κέρασμα / αντάλλαγμα δεν έχει…

«Πέρασμα» είναι ο τίτλος του νέου άλμπουμ του Σωκράτη Μάλαμα σε μουσική δική του και στίχους Άλκη Αλκαίου, με τη συμμετοχή της Μελίνας Κανά σε πέντε τραγούδια.

Η συνεργασία Σωκράτη Μάλαμα – Άλκη Αλκαίου, μας έχει χαρίσει και στο παρελθόν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της δισκογραφίας τους και εδώ για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πόσο ταιριαστά δένουν οι στίχοι του Αλκαίου με τη μουσική του Μάλαμα.

Τραγούδια που έχουν να κάνουν με τα κοινά τους όνειρα, με τον υπόγειο πόνο, με τα συναισθηματικά αδιέξοδα, με την απώλεια της ομορφιάς, με την τυφλότητα, με τις κοινωνικές διαπιστώσεις, με τον έρωτα, με την αγάπη, με το χτίσιμο και το γκρέμισμα των ψευδαισθήσεων. Τραγούδια σε φόρμες λαϊκές αλλά με την ιδιαίτερη σφραγίδα του Μάλαμα που τα κάνει απόλυτα αναγνωρίσιμα και μοναδικά.

Λιτός, με τη συνοδεία μόνο της κιθάρας του, ο Σωκράτης Μάλαμας ξεδιπλώνει – και ταυτόχρονα προκαλεί – δυνατά συναισθήματα μέσα από τα νέα του τραγούδια, με μία εσωτερικότητα που καθηλώνει και συγκινεί.

Η συνεργασία του με τη Μελίνα Κανά μετά από αρκετά χρόνια, είναι ένα γεγονός που οι περισσότεροι ακροατές της μουσικής του περίμεναν με προσμονή! Η Κανά έχει αποδειχτεί μέσα στα χρόνια, η ιδανική γυναικεία φωνή των τραγουδιών του και η ερμηνεία της εδώ, έρχεται τόσο φυσική και αναπόφευκτα ιδεατή, σαν να μην έλειψε ποτέ.

Τα χειρόγραφα των στίχων στο ένθετο του άλμπουμ, είναι του Άλκη Αλκαίου.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Μετά το live «Έξω», ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει με καινούρια δισκογραφική δουλειά. Στο «Πέρασμα» του αυτό συναντιέται με τους παλιούς του γνώριμους, τον Άλκη Αλκαίου στους στίχους και τη Μελίνα Κανά, με την οποία μοιράζεται πέντε τραγούδια του δίσκου.

Το χορταστικό νέο album του Σωκράτη Μάλαμα αποτελείται από 14 κομμάτια, με τη συνθετική υπογραφή του τραγουδοποιού. Η ιδιαιτερότητα αυτής της δουλειάς έγκειται στο ότι μολονότι τα τραγούδια στην πλειοψηφία τους κινούνται σε λαϊκούς ήχους, εντούτοις λείπουν τα αμιγώς λαϊκά όργανα στις ενορχηστρώσεις τους. Και για να είμαστε ορθοί λείπουν κάθε είδους όργανα, καθώς ο Μάλαμας, γνωστός και επιδέξιος κιθαριστής, επέλεξε να συνοδεύσει τα λόγια του Άλκη Αλκαίου μόνο με κιθάρες. Αυτή του η επιλογή ενδεχομένως να εγείρει ποικίλες αντιδράσεις. Από τη μία ένας λαϊκότροπος δίσκος ίσως φανεί φτωχός όταν λείπει λ.χ. το μπουζούκι, από την άλλη πλευρά οι κιθάρες ίσως δίνουν μια άλλη, διαφορετική διάσταση στα τραγούδια. Προσωπικά το βρίσκω ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα. Στιχουργικά δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να πει κανείς για τα λόγια του Άλκη Αλκαίου. Έχουμε να κάνουμε με ποίηση και όποιες αδυναμίες ενδεχομένως εντοπιστούν, φαντάζουν αμελητέες μπροστά στη δύναμη των λέξεών του.

Το δίσκο ανοίγει η φωνή της Μελίνας Κανά, που μας μιλά για «Βραδινές περιπολίες». Θα ήταν περιττό να πούμε πόσο πολύ ταιριάζει η φωνή αυτής της γυναίκας στις συνθέσεις του Μάλαμα. Αυτό είναι ολοφάνερο. Η συμμετοχή της στο δίσκο μόνο συν μπορεί να θεωρηθεί, αφού ανάμεσα στα τραγούδια που ξεχωρίζουν, περίοπτη θέση έχουν εκείνα τα οποία ερμηνεύει, η για πολλούς, μούσα του τραγουδοποιού. «Το πιθάρι και το λυχνάρι», «Τα φρύγανα», ο μυστηριακός «Ακροβάτης», ο «Ίλιγγος», αλλά και το «Θαύμα» με τη συγκινητική μελωδία και τη μαεστρία του Μάλαμα στην κιθάρα, συμπληρώνουν την παραπάνω λίστα. Αναπόφευκτα στα 14 τραγούδια του CD θα συναντήσει κάποιος επαναλαμβανόμενα «μαλαμικά» μουσικά μοτίβα, όμως πρόκειται κατά βάση για έναν ενδιαφέρον δίσκο με καλοδουλεμένα τραγούδια.

Εικαστικά το album συμπληρώνεται από booklet σε σκούρους χρωματισμούς, όπου βρίσκουμε χειρόγραφα των στίχων από τον Άλκη Αλκαίου και κάποιες φωτογραφίες των συντελεστών. Το «Πέρασμα» του Σωκράτη Μάλαμα συγκαταλέγεται στις καλύτερες κυκλοφορίες τον τελευταίο καιρό και σίγουρα θα ικανοποιήσει όχι μόνο τους πολυάριθμους φίλους του, αλλά και όλους όσους επιλέξουν να το αγοράσουν…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Βραδυνές περιπολίες – Μελίνα Κανά
02. Καράβι στον τοίχο – Σωκράτης Μάλαμας
03. Δευτερόπριμα – Μελίνα Κανά
04. Οι μύστες της ερήμου – Σωκράτης Μάλαμας
05. Το ποτάμι – Μελίνα Κανά
06. Το πιθάρι και το λυχνάρι – Σωκράτης Μάλαμας
07. Μονοπώλιο – Σωκράτης Μάλαμας
08. Τα φρύγανα – Μελίνα Κανά
09. Ακροβάτης – Σωκράτης Μάλαμας
10. Ίλιγγος – Σωκράτης Μάλαμας
11. Κόλλα λευκή – Μελίνα Κανά
12. Το θαύμα – Σωκράτης Μάλαμας
13. Ρέστα – Σωκράτης Μάλαμας
14. Το ποτάμι ΙΙ – Σωκράτης Μάλαμας

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here