ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Universal (11/2010)

Το δεύτερο στοίχημα του Δήμου Αναστασιάδη κινείται σε Αντίθετη τροχιά – όπως δηλώνει και το ομώνυμο πρώτο single του δίσκου του, μια δυναμική rock μπαλάντα που εδώ και μήνες βρίσκεται στις πρώτες θέσεις  του ραδιοφωνικού airplay. Ο άνθρωπος όμως πίσω από την Αντίθετη τροχιά, o 25χρονος Δήμος Αναστασιάδης δεν ακολουθεί καμία συνταγή, μόνο το ένστικτο του.

Τι κι αν από παιδί κόλλησε στο rock; Τι κι αν έφτιαξε τους «Δύτες του Χρόνου», το πρώτο του γκρουπ για να παίζουν rock μουσική; Τι κι αν άμεσα μας απευθύνθηκε με το «Εσύ» ή αν το τραγούδι του έκανε μια «Προσευχή»; Κι αν όταν άνοιξε τη συναυλία του James Blunt ένιωσε την τεράστια ενέργεια της σκηνής; Μες στο μυαλό του δεν έπαψε ποτέ να ακούει ήχους από ένα οικουμενικό πανηγύρι και να γράφει μέσα από τα βιώματα και τα ακούσματά του.

Τραγούδια που πιάνουν τις κρυφές του σκέψεις, αλλά και τραγούδια-στιγμιότυπα συναντιούνται στην Αντίθετη τροχιά του Δήμου Αναστασιάδη, κομμάτια αληθινά του εαυτού του και της παρέας του την εποχή αυτή… Κάθε τραγούδι κρύβει μια στιγμή, όλα έχουν νόημα κι είναι δρόμος… που οδηγεί στη Μουσική! Και ο νεαρός δημιουργός με την χαρακτηριστική φωνή και μουσική δεν παύει να πειραματίζεται. Έτσι λοιπόν, ο μουσικός παίρνει το πάνω χέρι, ξεφεύγοντας από τη δέσμευση του τρίλεπτου τραγουδιού, στο διάρκειας 6μιση λεπτών κομμάτι, «Στα αστέρια κάπου εκεί θα ζεις», σε στίχους Κωνσταντίνου Ρουκά. Ενώ μια αυθόρμητη ηχογράφηση ενός παραδοσιακού βλάχικου μετεξελίσσεται σε ροκ κομμάτι στο «Α.», ένα τραγούδι για την Απουσία. Η ζωντάνια της συνάντησης καταγράφεται στο «’Ολα για όλα» που προέκυψε ένα βράδυ παρέα με το Λάκη Παπαδόπουλο. Στο «Πόσο μοιάζουμε κι δυο» και στο «Μικρό κορίτσι» ο Δήμος συνεργάζεται στο στίχο με τη Βίκυ Γεροθόδωρου, που υπογράφει 10 από τα τραγούδια του άλμπουμ, του οποίου την ενορχήστρωση έκανε ο Χρήστος Σούμκα. Στο «Αδιέξοδο» συμμετέχει η Krida στα φωνητικά, ενώ το άλμπουμ ανοίγει με ένα φρέσκο, αισιόδοξο κι άμεσο κομμάτι, «Σε κάθε τέλος και μια αρχή»…

Η Αντίθετη τροχιά του Δήμου Αναστασιάδη κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις. Τη standard που περιλαμβάνει 10 τραγούδια και 4σέλιδο booklet και την deluxe με 11 κομμάτια και πολυσέλιδο booklet. Στην τελευταία έκδοση, το άλμπουμ κλείνει ένα κομμάτι με αγγλικό στίχο, το Blow my mind”.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Σε «Αντίθετη τροχιά» κινείται στη δεύτερη δισκογραφική του προσπάθεια ο Δήμος Αναστασιάδης, δύο χρόνια μετά τα «3 λάθη», που τον σύστησαν και δισκογραφικά στο ευρύ κοινό. Για άλλη μια φορά η μουσική των τραγουδιών του δίσκου είναι εξ ολοκλήρου δική του, ενώ στους στίχους συναντούμε τη Βίκυ Γεροθόδωρου, στα περισσότερα κομμάτια, καθώς και τον Κωνσταντίνο Ρούκα αλλά και τον ίδιο τον ερμηνευτή.

Το album αποτελείται από 10+1 κομμάτια (ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξει κανείς) και κινείται στους γνώριμους για τον καλλιτέχνη pop-rock ήχους. Θέμα των περισσότερων τραγουδιών, τι άλλο από την πλέον προσφιλή πηγή έμπνευσης, τον έρωτα. Η αρχή γίνεται με το «Σε κάθε τέλος και μια αρχή», για να ακολουθήσει η «Αντίθετη τροχιά», που έχει κάνει δυναμικά την είσοδό της στα ραδιοφωνικά airplays. Τραγούδι που έχει εξίσου αγαπηθεί από τα ραδιόφωνα και ήταν μάλιστα το δεύτερο του δίσκου που οπτικοποιήθηκε, είναι η πολύ όμορφη μπαλάντα «Αν μ’ αγαπάς».

Η συνέχεια του CD αποκτά ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον. Εξαιρετικά στοιχεία συναντάμε στο μελωδικό «Μικρό κορίτσι», καθώς και στο «Α.», όπου έχουμε τη αρμονική συνύπαρξη των παραδοσιακών ακουσμάτων – μέσα από τη φωνή της γιαγιάς του Δήμου Αναστασιάδη στην εισαγωγή του κομματιού! – και του σύγχρονου ηλεκτρονικού ήχου. Ανάμεσα στα κομμάτια που ξεχωρίζουν βρίσκουμε επίσης το ιδιαίτερο «Στα αστέρια κάπου εκεί θα ζεις», που παρόλη τη μεγάλη διάρκειά του, αποτελεί μια πολύ όμορφη και δυνατή στιγμή του album. Τα τρία κομμάτια που κλείνουν το δίσκο, συμπεριλαμβανομένου και του ξενόγλωσσου, είναι αρκετά καλά χωρίς όμως να είναι κάτι το ιδιαίτερο και ίσως αυτό να είναι το σημείο που υπάρχει ένα μικρό «μούδιασμα», μολονότι έχουμε να κάνουμε με έντονους ρυθμούς.

Ερμηνευτικά ο Δήμος Αναστασιάδης σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά βρίσκεται σε πολύ καλή φάση. Ίσως βέβαια να είναι για άλλη μια φορά αναπόφευκτη η σύγκριση με το Μιχάλη Χατζηγιάννη, όμως τώρα παρατηρούμε μια μεγαλύτερη διαφοροποίηση συγκριτικά με το πρώτο album. Αναφορικά με το ένθετο του δίσκου, σε αυτό βρίσκουμε αρκετές φωτογραφίες του Δήμου καθώς και τους στίχους όλων των κομματιών. Και μια και μιλάμε για το booklet ίσως είναι μια καλή στιγμή να αναφέρω και τη μοναδική μου απορία – ένσταση σχετικά με αυτή την κυκλοφορία. Ποιο το νόημα στην παρούσα δισκογραφική φάση-κρίση, της κυκλοφορίας δύο εκδόσεων ενός δίσκου, μιας απλής και μιας εμπλουτισμένης σε διαφορετική, εικάζω, τιμή;

Αυτό βέβαια είναι κατά κύριο λόγο θέμα της δισκογραφικής εταιρείας του καλλιτέχνη. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Δήμου Αναστασιάδη, είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που φανερώνει έναν ταλαντούχο δημιουργό, μια φρέσκια πρόταση στο χώρο της ελληνόφωνης rock σκηνής.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Σε κάθε τέλος και μια αρχή
02. Αντίθετη τροχιά
03. Πόσο μοιάζουμε κι οι δύο04. Όλα είναι όνειρα
05. Αν μ’ αγαπάς
06. Μικρό κορίτσι
07. Α.
08. Στα αστέρια κάπου εκεί θα ζεις
09. Όλα για όλα
10. Αδιέξοδο (feat. Krida)
11. Blow my mind (bonus track)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here